Ce este Taina Împărtăşirii care a pus pe jar societatea românească. BOR a decis să o amâne temporar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul pandemiei de COVID-19 s-a discutat intens pe tema împărtăşirii credincioşilor, moment care, după unii, ar putea fi focar de infecţie sau, după alţii, izvor de viaţă veşnică.

În spaţiul public, nimeni nu a contestat Taina Euharistiei în sine, ci doar modul în care aceasta se administrează credincioşilor, prin intermediul unei linguriţe. Aceeaşi linguriţă este folosită de către preot pentru a împărtăşi toţi credincioşii.

Conform Catehismului Ortodox, Sfânta Împărtăşanie (Euharistia) este Taina prin care creştinul se împărtăşeşte cu însuşi Trupul şi Sângele Domnului, care păstrează numai pentru ochii noştri trupeşti chipul de pâine şi de vin. Taina a fost instituită de Hristos la Cina cea de Taină când le-a zis apostolilor: „Luati, mâncaţi, acesta este trupul Meu". Apoi a luat paharul, a mulţumit, l-a binecuvântat zicând: „Beţi dintru acesta toţi, că acesta este sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea Păcatelor”.

Pentru a se putea împărtăşi, un credincios trebuie să se fi spovedit înainte (copiii sub 7 ani se pot împărtăşi fără spovedanie), primind astfel dezlegarea de la duhovnic pentru a lua Trupul şi Sângele Domnului.  

Euharistia este considerată „taina tainelor” deoarece prin ea ne împărtăşim direct cu Hristos, în timp ce în celelalte taine se transmite harul sfinţitor.

„Cel ce a primit Sfânta împărtăşanie se cuvine să nu mai sărute icoane sau mâna cuiva, să nu scuipe pe jos şi să aibă grijă mai cu seama ca nici un cuvânt de ocară, de blestem, de clevetire sau orice vorbire deşartă să nu spurce gura sa, pentru cinstirea dumnezeiescului Trup şi Sânge pe care l-a primit în ea”, se mai arată în Catehismul Ortodox.

În ceea ce priveşte linguriţa pe care preotul o foloseşte, Patriarhul Daniel, într-o scrisoare adresată episcopilor BOR, spune că „împărtăşirea euharistică a credincioşilor la Sfânta Liturghie cu aceeaşi linguriţă, deşi nu este reglementată canonic la vreun Sinod Ortodox, totuşi în Ortodoxie aceasta este o practică de aproape nouă secole”.

Pe aceeaşi temă:

Cei mai iubiţi sfinţi ai românilor. Cu ce te ajută dacă te rogi lor

Cum au ajuns orele de educaţie sexuală un proiect atât de greu de implementat în România. „Şcoala e doar un instrument la îndemâna potentaţilor din Biserică“





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite