Ce spuneau securiştii despre preoţii Bisericii Ortodoxe Române: „Se plâng că sunt persecutaţi deşi au salarii de la stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima zi a anului 1951, Direcţia Generală a Securităţii Poporului a redactat un „referat-lecţie” despre starea Bisericii Ortodoxe Române.

Din documentul aflat în Arhivele Serviciului Român de Informaţii, publicat de Cristina Păiuşan şi Radu Ciuceanu în volumul „Biserica Ortodoxă Română sub regimul comunist 1945-1958”, reiese faptul că securitatea monitoriza atent viaţa cultelor din România.

Trecând în revistă situaţia BOR, Direcţia Generală a Securităţii Poporului (DGSP) vorbeşte despre principalii ierarhi cu orientare duşmănoasă. „Patriarhul Miron Cristea s-a pretat a fi primul ministru al guvernului de dictatură din 1938, Patriarhul Nicodim Munteanu a binecuvântat acţiunea împotriva Uniunii Sovietice, iar actualul mitropolit Nicolae Bălan al Ardealului a continuat până foarte de curând să acorde tot sprijinul fruntaşilor fostelor partide istorice şi grupării diversioniste Oastea Domnului.

Fostul mitropolit Visarion Puiu, al Bucovinei, a făcut partea din aşa zisul guvern al lui Horia Sima de la Viena de supă august 1944 şi în prezent încearcă să-şi organizeze o mitropolie în exil la Paris, grupând în jurul lui preoţii ostili. Până la înlăturarea lui de către Sinod în octombrie 1950, Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei a instigat în diferite forme împotriva regimului”.

În ianuarie 1951, se arată în documentul Securităţii, Biserica Ortodoxă Română avea circa 30.000 de clerici, dintre care 20.000 erau salariaţi şi pensionari de stat. Numărul credincioşilor ortodocşi era de 13 milioane din totalul populaţiei ţării de 16 milioane de locuitori.

„Democratizarea clerului face unele progrese, mulţi activează în Frontul Plugarilor, ALRUS şi în special Comitetele pentru apărarea păcii. Elementele duşmănoase însă, care zeci de ani au activat în cadrul partidelor burgheze, s-au încuscrit cu chiaburii şi au exploatat valul de misticism şi barbarie al Mişcării Legionare şi care nu mai pot exploata credincioşii ca înainte, nu au dezarmat. Astfel, mulţi călugări au adăpostit şi încearcă să mai adăpostească în schiturile izolate legionari şi membri ai bandelor subversive”, notează Securitatea Poporului.

În acelaşi document se mai arată că unii preoţi ortodocşi promovau în predicile lor o atitudine făţişă împotriva colectivizării, folosindu-se chiar de raportarea la anumite minuni pentru a convinge credincioşii.

Securiştii priveau cu mare atenţie legăturile BOR cu Statele Unite şi Mişcarea Ecumenică a Bisericilor care era, în viziunea lor, „oficină de spionaj american”.

„Elementele duşmănoase din clerul ortodox, cu toate că au salarii de la stat, zi dintâi, pangarul şi taxele benevole de la nunţi, botezuri şi înmormântări, nu mai pot duce totuşi traiul de lux şi exploatare din trecut şi de aceea se plâng că sunt persecutaţi”, notează DGSP.

În concluzia raportului, Securitatea Poporului îşi propune să vegheze ca slujitorii BOR, care au mare priză la public, să renunţe la tendinţa lor de a se amesteca în treburile statului, să întrerupă legăturile cu clasele exploatatoare şi să nu mai instige poporul împotriva regimului.

Pe aceeaşi temă:

Viaţa sfintei abandonate de oameni, dar iubită de Dumnezeu. Din fată de dregător a ajuns într-o peşteră de munte

Cum erau pedepsiţi violatorii în Vechiul Testament. „Să-i aduceţi împreună la porţile cetăţii şi să-i omorâţi cu pietre“

Cum s-a produs „adormirea“ Maicii Domnului. Tradiţia spune că apostolii au venit pe nori din toate colţurile lumii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite