Ce soartă au avut orfanii din Primul Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toamna 1916. Constanţa în Primul Război Mondial Sursă foto www.europeana1914-1918.eu
Toamna 1916. Constanţa în Primul Război Mondial Sursă foto www.europeana1914-1918.eu

Biblioteca Judeţeană I.N. Roman din Constanţa a strâns mai multe documente din timpul Primului Război Mondial, pe care le-a expus în acest an, când se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în război.

La Arhivele Naţionale din Constanţa există mai multe documente care fac referire la Primul Război Mondial. Printre ele se află şi o publicaţie din anul 1919, emisă de primarul de atunci al Constanţei. „Toate persoanele cari au în îngrijirea lor copii orfani de pe urma şi din cauza războiului sunt invitaţi a se prezenta cu copii la orfelinatul respectiv, la d-nul dr. Bârzănescu, preşedintele orfelinatului, care este instalat în imobilul din strada Ştefan cel Mare, nr. 98, lăsând copiii în îngrijirea acelui orfelinat“. Documentul emis la data de 16 februarie 1919 a fost emis de primarul de atunci al Constanţei, Gr. M. Grigoriu. 

Pentru ajutorarea victimelor Primului Război Mondial, în 14 septembrie 1919 a fost emis Decretul-Lege nr. 4017 privitor la pensiile celor care au luat parte la „Războiul pentru întregirea neamului“, care stabilea cine sunt beneficiarii, care este cuantumul pensiilor şi ajutoarelor lor şi care sunt formalităţile de îndeplinit pentru a putea beneficia de ele. 

Conform legii pentru înfiinţarea Oficiului Naţional al Invalizilor, Orfanilor şi Văduvelor de Război din 2 septembrie 1920, promulgată prin Decretul nr. 3529 din 24 august 1920 şi a Regulamentului de aplicare, au fost deschise în fiecare judeţ oficii judeţene ale invalizilor, orfanilor şi văduvelor de război. Pentru a asigura veniturile necesare îndeplinirii îndatoririlor reglemetate prin lege s-a constituit un „Fond de asistenţă I.O.V”, alimentat din taxele de timbru de asistenţă, înfiinţat prin art. 39 al Legii pentru organizarea ministerului muncii şi ocrotirilor sociale, din subvenţii anuale stabilite de Consiliul de miniştri şi din donaţii. 

orfani constanta

Oficiile judeţene I.O.V.R. aveau atribuţii de a culege date referitoare la situaţia invalizilor, orfanilor şi văduvelor de război din judeţ, de a comunica datele către Oficiul naţional, de a primi cererile şi reclamaţiile invalizilor, orfanilor şi văduvelor de război, de a le apăra interesele şi drepturile. 
 

Conform art. 3 al legii din 1920 „se pot considere ca invalizi, orfani şi văduve de rozboi, intrând în protecţia Oficiului Naţional, toate persoanele care au devenit invalizi, orfani sau văduve, din cauza evenimentelor de război, sau în legătură cu războiul“. 

Vă mai recomandăm:

Poveştile impresionante ale eroinelor în halate albe din spatele frontului: „Am tratat şi români, şi nemţi, şi ruşi“

Suferinţele unui ofiţer român în lagărul sovietic Oranki. „Şocul a fost când am văzut căruţe trase de români înhămaţi. Nu a fost o zi în care să nu-mi fie foame“

Aventurile unui ofiţer român: a fugit peste graniţe, de frica ruşilor, şi a lucrat la lansarea primelor filme din seria James Bond

Distrugătoarele României, aşii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza ruşilor. Navele erau mai bine echipate şi mai rapide decât cele pe care le avem azi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite