Ce reprezintă „sărindarul“ şi cum foloseşte credincioşilor. Modul corect de realizare a slujbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

În tradiţia ortodoxă este obiceiul de a-i pomeni pe cei vii şi cei morţi în cadrul unor slujbe. Biserica spune că rugăciunile acestea fac  bine sufletelor celor care se regăsesc pe acele pomelnice.

Dincolo de obiceiul pomenirii viilor şi morţilor, sporadic, la anumite slujbe, mai ales la Liturghie, există şi practica sărindarului , o pomenire mai specială, pe o durată mai mare de timp.

„Sărindarul este rânduiala de pomenire a morţilor sau a viilor la patruzeci de Sfinte Liturghii în şir. În limba greacă „sărindar” înseamnă patruzeci”, se arată pe site-ul Schitul Darvari.

În cadrul celor 40 de Liturghii, preotul  pomeneşte sărindarele la 40 de Proscomidii săvârşite duminica, în sărbători şi în alte zile, scoţând pe Sfântul Disc miride (părticele din prescurile aduse la altar) pentru vii – respectiv pentru morţi – după cum este întocmit pomelnicul.

Conform aceleiaşi surse, sărindarul este de doua feluri: sărindarul de obşte şi sărindarul individual. Cel de obşte este săvârşit de preot, timp de 40 de Liturghii, în cinstea unui eveniment special din viaţa acelei biserici, cum ar fi sfinţirea ei. În acest caz, se pomenesc la vii sau la morţi ctitorii locaşului de cult şi alte persoane care au contribuit la efectuarea anumitor lucrări.

Cel mai răspândit sărindar este cel individual, adică pomenirea celor vii şi celor morţi la 40 de Liturghii consecutive pentru a cere lui Dumnezeu iertare şi dezlegare de păcate. „La mânăstiri unde se săvârşeşte zilnic Sfânta Liturghie, se poate da un pomelnic sărindar în orice perioadă.

În special însă, creştinii aduc sărindare la biserică la începutul posturilor mari ( postul Naşterii Domnului sau postul Paştilor) însoţite de prinoase ( grâu, untdelemn, vin, zahăr, făină, mirodenii şi alte daruri ) necesare pregătirii colivelor”, se arată pe pagina Schitului Darvari.

Sărindarele pentru cei adormiţi sunt pomenite în posturi la Sfânta Litrghie şi la slujba litiei pentru cei adormiţi – zilnic. În toate sâmbetele Postului Mare Biserica face pomenire specială pentru cei adormiţi săvârşind slujba Liturghiei şi a Parastasului .

În ziua în care se oficiază cea de-a 40-a pomenire trebuie să se facă şi slujba parastasului. Este momentul numit de credincioşi ca „dezlegarea sărindarelor”.

„Credincioşii care duc un sărindar la sfânta biserică trebuie să se roage individual în  această perioadă la rugăciunile particulare, dar trebuie să participe la biserică în sâmbetele special rânduite pentru pomenirea morţilor şi mai ales în ziua delegării parastaselor, când pregătesc colivă şi alte daruri spre a fi împărţite ca milostenie. În Postul Mare dezlegarea sărindarelor se face în Sâmbăta Floriilor”, se mai arată în informaţiile postate de Schitul Darvari.

Pe aceeaşi temă:

Câţi copii a avut Fecioara Maria. Controverse pe tema „fraţilor“ lui Iisus





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite