Ce prevede „Litoralul pentru ruşi“, strategia de aducere a turiştilor din nord pe plajele României după un „război rece“ de 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatele din turismul românesc încearcă să speculeze oportunitatea de a atrage turişti ruşi pe litoralul românesc, după o absenţă de 25 de ani, după ce autorităţile ruseşti au închis calea lor către Turcia şi Egipt. În loc să-şi unească eforturile, autorităţile din România au început să se certe.

Încercarea de atragere a turiştilor ruşi pe litoralul românesc şi în Delta Dunării a inflamat spiritele.

Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral- Delta Dunării, prezentă la Moscova pentru stabilirea unor legături cu marile agenţii de turism a avansta ideea unor oferte şoc pentru a atrage turişti ruşi în România.

„Noi am purtat corespondenţă cu ei la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a suspendat toate zborurile charter către Turcia şi Egipt, unde mergeau anual 5 milioane de turişti ruşi. Şi după sărbătorile noastre şi ale lor am stabilit o serie de întâlniri cu marile agenţii de turism de le ei în perioada 24-30 ianuarie. Numai că şi o delegaţie a Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) a mers la Moscova în zilele de 27 şi 28 ianuarie, fără ca noi să fim invitaţi“, spune Corina Martin.

Cu ocazia vizitei la Moscova s-au promovat mai multe destinaţii turistice din România: litoral, Delta Dunării, dar şi castelele din Transilvania. „Agenţii mari din Rusia ne întrebau: «Unde este litoralul şi Delta Dunării? Arătaţi-ne pe hartă». Tot ei ne întrebau unde am dispărut timp de 25 de ani de nu am mai venit cu oferte turistice pe piaţa Rusiei. Un mare nume din Rusia în domeniul turismului, KMD, ne-a spus că în 2005 a vândut doar două vacanţe în România“, reclamă Corina Martin, în condiţiile în care, spune ea, România are un reprezentant ANT la Moscova. Anul trecut, conform informaţiilor primite de la Moscova, în România au intrat între 6.000 şi 10.000 de cetăţeni ruşi. 

Ofertă-şoc

 
Preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării susţine că le-a făcut agenţiilor de turism din Rusia o ofertă bună: vacanţe la malul Mării Negre la preţuri promoţionale, de 10 euro pe noapte, sumă în care să nu fie inclus şi micul dejun sau alte facilităţi, ci doar cazarea. „Vreau să vă spun că şi bulgarii au anunţat că vor veni cu oferte foarte bune pentru piaţa din Rusia şi m-am gândit să nu pierdem şi acest val“, a adăugat Martin.

Hotelierii din sud nu acceptă turişti în aceste condiţii

Puşi la curent cu negocierile purtate de şefa Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, membrii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc au reclamat faptul că nu pot susţine tarifele avansate prin aşa numitul program „Litoralul pentru ruşi“. Nicolae Moroianu, reprezentantul Patronatului Neptun-Olimp, spune că hotelierii din sudul litoralului n-au fost consultaţi atunci când la Moscova s-au negociat oferte de 10 euro pe noapte.

„Nu ai cum să iei 10 euro pe noapte, când numai micul dejun la un hotel de patru stele costă 25 de lei. Ieşi în pierdere. Plus că la patru stele trebuie să oferi şi alte servicii: curier, piscină. Cred însă că ar fi un preţ bun pentru hotelurile de două şi trei stele, însă cu o reducere drastică a costurilor“, a spus Nicolae Moroianu.

Turişti ruşi, spune Moroianu, n-au fost mai deloc în ultimii ani pe litoralul românesc. Nici turişti de alte naţionalităţi nu s-au înghesuit să se bucure de vacanţă pe litoralul românesc, din mai multe cauze. Spre exemplu, adaugă reprezentantul Patronatului Neptun-Olimp, turiştii din Olanda, Franţa şi Norvegia ajung în România prin Varna. De la aeroportul bulgăresc ajung în România cu autocarele, variantă mai ieftină.

În ciuda scandalului iscat între autorităţi, sunt hotelieri care deţin structuri de primire turistică de patru stele care sunt dispuşi să primească turişti ruşi pentru 10 euro pe noapte. 

Până în prezent, s-au înscris în programul „Litoralul pentru ruşi“, care se va derula în extrasezon, în lunile mai şi septembrie, trei mari hoteluri din Mamaia şi cinci din Delta Dunării. Unul dintre ele este Complexul Green Village Resort din localitatea Sfântu Gheorghe, clasificat la cinci stele.

Vă mai recomandăm:

De ce au dispărut turiştii străini de pe litoralul românesc după Revoluţie. „Despre România se ştie acum că are câini vagabonzi şi că la graniţa cu Ucraina sunt conflicte“

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

FOTO VIDEO Turistă suedeză în anii '80: „Plaja din Mamaia e cea mai bună din Europa“. De ce nu mai avem turiştii străini de altădată pe litoralul românesc

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite