Ce să faci iarna în Dobrogea. Locuri de vizitat, unice în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ajungeţi pe litoral iarna, înseamnă că vă place aventura. Să găseşti locurile care-şi păstrează farmecul pentru vizitatori şi stârnesc interesul şi în extrasezon reprezintă o provocare cât pentru o expediţie exotică. Oriunde v-aţi nimeri, în Constanţa sau Tulcea, aveţi ce vedea, indiferent de frigul de afară. Atenţie, însă: în zilele de Crăciun (25 decembrie) şi de Anul Nou (1 ianuarie), instituţiile sunt închise.

Acvariul este un obiectiv de vizitat în orice anotimp. Acvariul din Constanţa, situat pe faleza Cazinoului, chiar vizavi de edificiul-simbol al oraşului, are un program de vizitare zilnic: de luni până duminică, în orarul 9-17. Adulţii plătesc 8 lei la intrare, iar elevii şi studenţii - 2 lei.

Acvariul din Tulcea este şi mai spectaculos, fiind modern şi îmbogăţit cu specii de vieţuitoare din Delta Dunării, dar şi din Marea Neagră. Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării este deschis în orarul 10-18. Centrul cuprinde o expoziţie permanentă, un acvariu public şi diverse expoziţii temporare. Decorul redă cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunării şi Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum şi altor arii protejate de importanţă naţională din Podişul Dobrogei, cum ar fi Parcul Naţional Munţii Măcinului. Expoziţia permanentă permite descoperirea diversităţii biologice prin expunerea a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări şi 12 specii de mamifere prezentate în diverse ipostaze şi relaţii ecologice. Tot aici aveţi posibilitatea de a cunoaşte păsările declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel naţional şi european, speciile dispărute din spaţiul deltaic şi dobrogean, speciile nou pătrunse în fauna deltei, dar şi aspecte din viaţa lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare. 

Acvariul din Tulcea are o capacitate de stocare a apei de 150 tone şi o colecţie formată din 24 specii de peşti indigeni întâlniţi în Delta Dunării şi Marea Neagră, 23 specii de peşti de recif, 8 specii de nevertebrate marine şi 6 specii de corali aduse din Indonezia. Acvariile cu specii de peşti si nevertebrate întâlnite in recifele de corali constituie o noutate pentru Tulcea, şi chiar pentru acvariile din România, amenajate într-un spaţiu public. Printr-un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveţi posibilitatea de a experimenta, aflându-vă pentru câteva minute in mijlocul unui recif, înconjuraţi de peşti şi corali, cu forme şi culori impresionante. „Aceleaşi senzaţii le puteţi trăi şi parcurgând tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, însoţiţi de sturioni, consideraţi a fi printre cei mai primitivi peşti ce mai trăiesc azi pe glob, şi anghile, cunoscute datorită particularităţii reproducerii lor biologice“, invită specialiştii din Tulcea.

Apă, delfini, stele

Delfinarul din Constanţa face parte, ca Acvariul, din Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Reprezentaţiile se dau de luni până duminică, între orele 11 şi 15. Un bilet de intrare costă 12 lei pentru adulţi, iar pentru elevi şi studenţi - 3 lei. Copiii până la 7 ani intră gratuit. Biletul este valabil pentru Delfinariu, dar şi pentru Microrezervaţia de păsări exotice, şi pentru Planetariu. Demonstraţiile la Planetariu au loc zilnic, la orele 10, 11.30, 13.30 şi 15.30. 

Cetatea Enisala Sursa foto Dan Cojocaru

Cetatea Enisala Sursa foto Dan Cojocaru

La Observatorul Astronomic Constanţa, programul zilnic este orele 10-24 (în funcţie de condiţiile meteo). Pe timpul zilei, aici puteţi urmări activitatea solară şi petele solare, cu ajutorul unui telescop solar special Coronado. Pe toată durata zilei, în sala de cinema rulează proiecţii 3D pentru pasionaţii de astronomie şi nu numai: „Călătoria luminii în Univers”, „Lumea subacvatică”, desene animate (pentru părinţii care vin cu copiii). Întâlnirile de seară încep la ora 20.00 cu o spectaculoasă proiecţie 3D, cu durata de aproximativ 50 minute, în care vă sunt dezvăluite tainele Universului şi ale sistemului nostru solar. După terminarea proiecţiei, observaţi prin telescoape numeroase corpuri cereşti şi primiţi informaţii despre planetele Jupiter, Marte şi Saturn, despre Luna - satelitul nostru natural, despre diversele constelaţii vizibile, aflaţi diferenţa dintre o stea tânără şi una bătrână şi descoperiţi steaua dublă din Carul Mare.

Călcând prin istorie

Muzee unicat pot fi văzute în toată Dobrogea. Istoria şi arheologia sunt obiect de studiu în cetăţile antice de pe tot cuprinsul regiunii, iar muzeele amenajate lângă vestigiile fortăreţelor sunt o lecţie veritabilă, pe care n-o primeşti în nicio altă parte. Aşa este la Histria, aşa este la Adamclisi. La Constanţa este un popas obligatoriu în incursiunea dobrogeană: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, cu anexa sa Edificiul Roman cu Mozaic. Situat în Piaţa Ovidiu din zona veche a oraşului, complexul te poartă de la începuturile aşezării la perioade de glorie ale civilizaţiei tomitane. Statuia lui Ovidiu şi pietrele funerare din faţa edificiului roman îţi oferă o idee despre populaţia de la Pontul Euxin.

Muzeul de Artă din Constanţa este cel de-al doilea muzeu de artă al României, după Muzeul Naţional de Artă al României. Are un patrimoniu de 8.000 lucrări, care cuprinde toţi marii artişti. Demn de reţinut este că Muzeul de Artă din Constanţa deţine întreaga colecţie a pictorului Nicolae Tonitza, ceea ce înseamnă peste 70 lucrări. 

Perlele ascunse 

Un alt muzeu, care va fi cea mai neaşteptată surpriză din vizita în Dobrogea, este Muzeul de Artă din Topalu. La 77 kilometri de Constanţa, pe malul Dunării, lângă Capidava, se află singurul muzeu de artă din mediul rural din România. Muzeul poartă numele învăţătorilor Dinu şi Sevasta Vintilă, cei care au întemeiat şcoala de aici. Fiul lor Gheorghe, medic ginecolog, bun prieten cu Nicolae Tonitza, a adunat de-a lungul vieţii o colecţie preţioasă de artă, pe care a donat-o Statului român, dorind ca în casa părintească din Topalu, unde s-a născut şi el, să funcţioneze acest muzeu. Aceasta este şi explicaţia faptului colecţiei de patrimoniu de la Muzeul de Artă din Constanţa.

Muzeul de Istorie din Hârşova, la naşterea şi renaşterea căruia au participat trei regi - Carol I, Ferdinand şi Mihai, a conservat o filă de istorie a cetăţii care supraveghea malurile Dunării. Este întemeiat de un dascăl, Ion Cotovu, care a învăţat Hârşova româneşte după revenirea Dobrogei la patria-mamă, în urma Războiului de Independenţă. Cotovu a strâns vestigii la el acasă, acolo unde a şi înfiinţat muzeul până la venirea celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Muzeul de la Topalu Foto Sînziana Ionescu

image

Dacă tot aţi ajuns la Hârşova puteţi merge mai departe, spre Niculiţel, în Tulcea. Aici se află un alt obiectiv unic în România - Monumentul paleocreştin. Bazilica este ridicată la sfârşitul secolului al IV-lea, în timpul domniei împăraţilor Valens şi Valentinianus şi adăposteşte o criptă martirică. Zotikos, Attalos, Kamasi(o)s şi Philippos sunt martirii din Noviodunum (Isaccea), în zi de 4 iunie, care şi-au dat viaţa pentru că nu s-au lepădat de religia creştină. Mormântul lor colectiv se află în partea superioară a criptei complet îngropate. La nivelul inferior mai este un mormânt, unde se află doi martiri al căror nume a rămas necunoscut. Singura menţiune este făcută de inscripţia care bloca accesul în zona inferioară a criptei: „Aici şi dincolo (se află) sângele martirilor“.

La Enisala, pe lângă importanta fortăreaţă care veghează împrejurimile până hăt-departe, vizitaţi Gospodăria ţărănească conservată „in situ“. Casa reprezintă sinteza arhitecturii tradiţionale din nordul Dobrogei la începutul secolului al XX-lea. Ansamblul arhitectural cuprinde casa cu chiler şi anexele gospodăreşti: grajd, şoproane, bucătăria şi cuptorul de vară, porumbarul, fântâna. Aici veţi vedea unelte şi instalaţii utilizate de ţărani în meşteşuguri şi ocupaţiile lor.

Iar lista obiectivelor de vizitat este mult mai lungă. Adăugaţi mănăstirile, bisericile creştine sau musulmane, clădirile de patrimoniu, localurile şi cafenelele cu specific tradiţional dobrogean, chiar şi marile magazine pentru cadourile de Sărbători. Ce este sigur - aici nu vă veţi plictisi niciodată. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum poate România să dea lovitura în turismul cultural mondial. Afacerea cetăţilor antice reconstruite din nimic

Transformare spectaculoasă a unui depozit interbelic de tutun. Devine centru pentru cultura vinului din Dobrogea

Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi printr-o Românie în miniatură cu accent de Balcani

Palatul Navigaţiei de la Marea Neagră - locul unde visurile migranţilor deveneau realitate. De aici se cumpăra biletul de vapor către America

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite