Ce condiţii găsesc la Poarta Albă condamnaţii-vedetă care au dat tunul de 114 milioane de euro. „De la Gigi Becali a început nebunia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penitenciarul Poarta Albă a fost locul preferat de numele grele condamnate pentru corupţie, care şi-au făcut acte de identitate provizorii în Constanţa pentru a-şi ispăşi pedeapsa aici. Cristian Borcea (venit prin transfer), verii Becali (Gheorghe, Victor, Ioan), Miron Mitrea, Maricel Păcuraru, Corneliu Iacobov au stat în detenţie la Poarta Albă, pe lângă localnicii Mircea Băsescu şi fiul său, Dragoş Băsescu.

Deţinuţii-VIP au beneficiat de condiţii speciale în puşcărie. În secţia exterioară de la Valu lui Traian, unde există regim semideschis, mai lejer, pentru condamnaţii cu pedepse mai mici, fără violenţă, mai-marii închisorii au amenajat rapid o clădire ce zăcea nefolosită de ani de zile, modernizând-o şi aducând-o la un grad de confort ridicat pentru a îndulci şederea celor care locuiau până atunci în palate. Au zidit, au zugrăvit, au pus gresie, faianţă şi termopane, creând astfel un mediu plăcut VIP-urilor încarcerate în secţia 9.

Despre regimul preferenţial din puşcărie, care numai puşcărie nu era, ci se putea numi casă de odihnă, s-a dus rapid buhul. Apropiaţii povesteau cât de bine o duc şmecherii la „mititica“, unde stau în camere curate şi încălzite, mobilate, utilate cu televizor, frigider şi aparate de sport, primesc vizite fără număr, bani, pachete, mănâncă bunătăţile obişnuite pentru ei, joacă table, se plimbă şi ies la muncă în locuri unde nu făceau nimic – cum a fost Gigi Becali la Academia de fotbal a lui Hagi.

Borcea era regele confortului: avea chiar şi o cheie de la un telefon special instalat pentru el lângă spălătoria unde ar fi trebuit să lucreze. La spitalul-penitenciar mergea de câte ori dorea, apoi a fost transferat acolo pentru că avea probleme de sănătate. „Are o asistentă medicală acolo cu care-şi petrece timpul“, au relatat sursele din penitenciar, dar controlul efectuat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor n-a descoperit nimic în neregulă.

„Doar se laudă ca să pară şmecheri şi-n închisoare“, a fost părerea unora din mediul penitenciar, întrebaţi despre mediul creat pentru VIP-uri. Alte surse din interior au confirmat însă luxul (comparativ cu puşcăria) în care stăteau deţinuţii „de rang superior“. 

Un agent de supraveghere la Poarta Albă, care a dorit să rămână anonim, a relatat la acea vreme pentru „Adevărul“: „De la Gigi Becali a început nebunia, care s-a prins că aici avem condiţii mai bune. Poarta Albă are o curte îngrijită, cu grădină şi flori, nu este construit pe înălţime cum sunt celelalte penitenciare, unde locul de plimbare este o cuşcă de beton de pe acoperiş. Deţinuţii-VIP sunt veniţi cu ordin de sus, nu noi îi protejăm, uitaţi-vă la legile care se dau. Noi ce să le facem? Borcea este depresiv continuu, se plânge că-l ucide tot ce apare la tv. Are o mare problemă cu femeile, toţi râd de el. Îl mai caută pe la vorbitor o duduie din Constanţa. Avem colegi care au fost sancţionaţi pentru Borcea, dar sunt şi multe legende, dă bine la tv. Sistemul penitenciar nu a fost niciodată pregătit pentru aceşti deţinuţi-VIP“. 

„VIP-urile veneau aici pentru aici găseau corupţia cea mare: directori, adjuncţi, toţi le facilitau şederea ca nişte belferi. O spune şi raportul întocmit de Corpul de control al Ministerului Justiţiei pe vremea ministrului Raluca Prună. Li se punea la dispoziţie inclusiv maşina directorului să meargă la controale medicale în oraş, la cabinete private – ba pentru stomatologie, ba pentru coloană. Printre cei care veneau în vizită la deţinuţii-VIP s-a numărat şi Alina Bica, care s-a întâlnit cu Mircea Băsescu, sau Cozmin Guşă la Maricel Păcuraru“, arată Virgil Cârstea, liderul sindicatului din Penitenciarul Poarta Albă. 

Mazăre, singurul care nu s-a prezentat pentru încarcerare

Nouă dintre cei zece constănţeni condamnaţi în dosarul retrocedărilor de pe litoral s-au prezentat la Poliţie în cursul zilei de vineri, 8 februarie, în vederea încarcerării. Sunt 37 inculpaţi care şi-au primit aseară târziu sentinţele definitive, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Condamnaţii în dosar au început să se prezinte la Poliţie pentru a li se întocmi formalităţile de introducere în penitenciar. La Constanţa, de unde a plecat dosarul retrocedărilor cu un prejudiciu de 114 milioane de euro, sunt aşteptate zece persoane inculpate în dosar. Nouă dintre condamnaţi s-au prezentat deja la Poliţie vineri pentru efectuarea procedurilor legale.

Cea de-a zecea lipseşte. Este vorba despre Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, fugit în Madagascar din decembrie 2017. 

„IPJ Constanţa a fost sesizat de către ICCJ cu privire la punerea în executare a unui număr de 10 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. Cu ocazia activităţilor specifice desfăşurate de către lucrătorii Compartimentului Urmăriri, au fost puse în executare 9 dintre acestea. 

Faţă de cel de-al 10-lea se desfăşoară în continuare activităţi de cautare, concomitent cu întocmirea documentaţiei necesare solicitării emiterii unui mandat european de arestare şi a cererii de urmărire internaţională“, a transmis Poliţia Constanţa. 

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat joi, 7 februarie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 9 ani de închisoare cu executare. Sentinţa este definitivă.

Imagine indisponibilă

Este vorba despre Dosarul retrocedărilor, din anul 2008, în care Mazăre şi o întreagă listă de funcţionari publici, printre care şi Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, sunt acuzaţi de infracţiuni de corupţie, mai exact: abuz în serviciu în formă calificată, falsul intelectual, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, uzul de fals, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. 

Cristian Borcea a primit 5 ani de închisoare cu executare, Nicuşor Constantinescu - 5 ani cu executare, Dragoş Săvulescu - 5 ani şi jumătate cu executare, notarul Aurel Jean Andrei (conferenţiar la Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti) - 2 ani cu suspendare (cu 4 ani termen de încercare). 

DNA apreciază prejudiciul comis prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi în această cauză la aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Procurorii DNA ceruseră o pedeapsă de 15 ani de închisoare cu executare pentru Radu Mazăre. El este în Madagascar din decembrie 2017. Mazăre se afla sub control judiciar şi a plecat din ţară fără să fie împiedicat de nimeni şi de nimic, iar Poliţia Constanţa a sesizat că lipseşte abia când el nu s-a mai prezentat la controlul săptămânal, la 30 decembrie 2017. 

Mazăre a transmis apoi că se va întoarce în România când justiţia va fi liberă. „Sunt o ţintă a statului paralel, iar atunci când în România va exista o justiţie reală, mă voi întoarce“, a afirmat Mazăre într-o scrisoare publică apărută în urma fugii sale în Madagascar. 

Radu Mazăre în Madagascar

Iată descrierea amănunţită a faptelor pentru care Mazăre a fost condamnat, aşa cum au fost relatate în comunicatul DNA din 28 octombrie 2008în care era anunţată trimiterea în judecată:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

Astfel, au fost trimişi în judecată următorii inculpaţi: 

Membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primăriei ConstanţaMazăre Radu Ştefan - primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel – fost consilier municipal, Racu Constantin – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, - Dospinescu Daniela Ramona - directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan - fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău CristianChircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:

- abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; 
- fals intelectual, în formă continuată; 
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; 

Funcţionari din primăria ConstanţaSozanski Andrei, Rusu Graţiela, Radu Gabriela, Cealera Claudia - în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa (OCPI)Călătoru Luminiţa şi Stanciu Silvia, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

MandatariGiurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Tudorache Răsvan Mircea şi Nejloveanu Nicula, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de persoanele mai sus menţionate;

Notari publiciAndrei Aurel-Jean, Budei Cristina şi Darie Ruxandra-Luminiţa, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Moştenitori ai persoanelor îndreptăţiteŞtefănescu Elena şi Leşe Laura Mariana, pentru complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie; 

Cesionarii cumpărători de drepturi succesoralePană Viorel, Ionescu Valentin Gheorghe, prin firma sa „Habitat şi Ambient” SA, Borcea Cristian şi Camboianu Mihai, Sandu Bogdan Gabriel, prin SC „Holland Development Group” SA, şi Ene Daniel, Puşcaşi Marius, Puşcaşi Carmen şi Ceacîreanu Mihai Sergiu, ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct” SA, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Interpuşii cumpărători de terenuriBarbu Paraschiva, Şerban Alexandru Octavian şi Popa Basarab, prin firma sa „Pomacost” SA şi „Aqualand” SA, la care era acţionar, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Evaluator agreat de primăria ConstanţaDima Alin Horaţiu, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie; 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

În perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire.

Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale.
Concret, între aceste terenuri figurează: 

- terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan) 

- terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele) 

- terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real. 

Îndeplinirea defectuoasă, de către membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, a soluţionării cererilor de restituire a constat în următoarele: încălcarea, în mod repetat a dispoziţiilor Legii 10/2001 şi a acelora care reglementează proprietatea publică a statului; confirmarea în acte a unor fapte nereale; atestarea ca aparţinând municipiului Constanţa a unor bunuri aflate în domeniul public al statului (plaje şi faleze).

Concret, inculpaţii au încălcat dispoziţiile Legii 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate, etc.

Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează : Mazăre Radu Ştefan (prin firmele „Nisipuri” SA), mama şi fratele acestuia (prin firma „APV Media Turism”), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma „Habitat şi Ambient” SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele „Pomacost” SA şi „Aqualand” SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma SC „Holland Develompment Group” SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct” SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen.
 
În vederea asigurării măsurii confiscării speciale, prin ordonanţa din 15.02.2008, a fost instituit sechestru asupra terenurilor provenite de săvârşirea infracţiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre inculpaţi şi în proprietatea firmelor controlate de aceştia.“ 

Pe aceeaşi temă: 

Radu Mazăre, condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Verdict definitiv al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Cum a furat gruparea condusă de Mazăre şi Constantinescu un milion de metri pătraţi la Constanţa. Jaful cu zeci de oameni implicaţi s-a întins pe 4 ani

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite