Cazinoul, construcţia superbă care nu a fost distrusă de războaie sau de ocupaţia străină, ci de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţionarii de imagini rare cu oraşul Constanţa de altădată au făcut publice imagini cu superba construcţie a Cazinoului de pe faleză, care a rezistat celor două războaie mondiale şi ocupaţiei străine. Pe timp de pace, soarta sa pare pecetluită.

Deşi avariat în perioada celor două războaie mondiale, construcţia Cazinoului nu a avut atât de mult de suferit ca în prezent, când nu se găsesc soluţii pentru renovarea lor. Nici ocupaţiile străine nu au îndrăznit să îl demoleze sau să distrugă decoraţiunile în stil Art Nouveau. În schimb, pe timp de pace, autorităţile locale şi centrale nu reuşesc dă demareze procesul de renovare.

În prezent, Cazinoul se află în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii care a demarat mai multe licitaţii pentru desemnarea consorţiului care să execute lucrările de reabilitare. De fiecare dată, acestea au fost contestate. Decebal Făgădău, primarul Constanţei, a promis că până în iarna acestui an, construcţia va fi conservată.

Imagine indisponibilă

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. Pe 20 august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanţei, Cazinoul a fost folosit de Cucea Roşie pe post de spital de campanie. Din 1941, Cazinoului a devenit gazdă pentru trupele germane care au fost cazate în frumosul edificiu de la malul mării. 

Cazinoul a fost renovat în anul 1951 cu ajutorul deţinuţilor politic. Începând din anul 1948, Cazinoul a adăpostit Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între anii 1960 şi 1989 a aparţinut ONT Litoral. Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988.

Cazinoul a fost închis definitiv în 2007 şi în anii care au urmat a fost plimbat de la o autoritate la alta, fără să existe un proiect viabil de renovare. 

Imagine indisponibilă
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite