Câte moschei sunt în România. Oficial, numărul lor se ştie, dar totalul este necunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câte moschei sunt în România. Musulmani rugându-se la o moschee din Constanţa Foto Adevărul
Câte moschei sunt în România. Musulmani rugându-se la o moschee din Constanţa Foto Adevărul

Câte moschei sunt în România. În ţara noastră funcţionează 70 de obşti musulmane, cele mai multe dintre ele (63) în judeţul Constanţa, unde, practic, fiecare aşezare are locuitori de religie islamică. Numărul lăcaşurilor de cult existente este însă mai mare: o serie de case de rugăciune nou înfiinţate nu sunt autorizate de Muftiatul Cultului Musulman. Un român convertit şi-a înfiinţat o casă de rugăciune la el în curte, în judeţul Neamţ.

În România funcţionează 70 obşti musulmane, cele mai multe dintre ele (63) în judeţul Constanţa, unde practic, fiecare aşezare are locuitori turci, tătari sau ţigani de religie islamică.

Aici, în regiunea Dobrogei, trăieşte de altfel 99% din populaţia musulmană din ţara noastră, în număr de circa 67.300 persoane: 85% în Constanţa, 12% în Tulcea. Restul de 1% sunt în Bucureşti, Brăila, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Severin etc.

Câte moschei sunt în România. 35 de imami slujesc în lăcaşurile de cult musulmane

În România există 77 lăcaşuri de cult musulmane, unde slujesc 35 imami (preoţi musulmani). Acesta este numărul oficial de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Printre acestea figurează monumente istorice, cum ar fi: Moscheea Carol I şi geamia Hunchiar din Constanţa, geamia Esmahan Sultan din Mangalia (cea mai veche din ţara noastră, construită în anul 1525), geamiile din Medgidia, Hârşova, Amzacea, Babadag şi Tulcea. La Babadag, locul de descălecare a primilor tătari se află cavoul lui Gazi Ali Paşa şi al lui Sarî Saltâk Dede din Babadag. Cultul musulman are în proprietate 108 cimitire în România.

Numărul lăcaşurilor de cult existente este însă mai mare, deoarece o serie de case de rugăciune nou înfiinţate nu sunt autorizate de Muftiatul Cultului Musulman. Un român convertit şi-a înfiinţat, spre exemplu, o casă de rugăciune la el în curte, în judeţul Neamţ. Astfel numărul exact al acestor case de rugăciune nu este cunoscut. Muftiul Iusuf Murat face neîncetat apeluri către autorităţile statului pentru obligarea la autorizare a acestor locaşuri folosite pentru rugăciune. Soluţia ar fi reînfiinţarea comisiei de reautorizare în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

După atentatele teroriste de la 13 noiembrie din Paris, muftiul a transmis un „ultim avertisment“ statului român, care are obligaţia să verifice lăcaşurile de cult musulman care nu au avizul Muftiatului, unde se propagă „idei religioase necunoscute“. Liderul religios al comunităţii musulmane a solicitat autorităţilor să le închidă pe acestea şi să acorde o atenţie mai mare problemelor comunităţii musulmane, mai ales în această perioadă „tensionată la nivel internaţional“. „Eu nu vreau ca noi să fim arătaţi cu degetul în cazul în care apar pe teritoriul României acţiuni fundamentaliste. Este ultimul avertisment pe care îl dăm“, a spus muftiul Iusuf Murat.

Câte moschei sunt în România. Cazul lui Luigi, zis Omar, din Craiova

Adolescentul Luigi Constantin Boicea (17 ani), zis Omar, cercetat de DIICOT pentru propagandă jihadistă, a devenit adept al religiei musulmane la o casă de rugăciune din Craiova a Fundaţiei Europe Trust. De el s-au dezis însă şi musulmanii care au înfiinţat aceste locaşuri unde se învaţă Coranul şi celelalte învăţături islamice. Cazul adolescentului Omar din Craiova, care a fost reţinut de DIICOT pentru propagandă jihadistă, a fost un semnal de alarmă pentru comunitatea musulmană din România, în special în ceea ce-i priveşte pe românii convertiţi.

„Musulmanii şi mai ales convertiţi trebuie să fie mai atenţi la ce învaţă şi cum îşi duc viaţa, să nu mai existe cazuri precum fratele Omar“ - spun aceştia. Cei din Asociaţia Musulmanilor din România, care merg la casele de rugăciuni (mult-disputatele lăcaşuri de cult înfiinţate de ONG-uri religioase, care nu sunt autorizate de Muftiat), aşa cum făcea Luigi Constantin Boicea (17 ani) la Craiova, îşi reproşează că nu au fost mai apropiaţi de adolescent, pentru a-l împiedica să se radicalizeze. Ei plănuiesc să organizeze o întâlnire la 20 decembrie, la Bucureşti, pentru a discuta ce trebuie făcut de acum încolo, pentru a nu mai exista astfel de cazuri.

Moscheea din Aubagne FOTO Guillaume Sansac

Pe aceeaşi temă:

Musulmani din România - front comun în faţa jihadizării. „Ideile radicale sunt luate de pe internet. Trebuia să facem mai mult pentru fratele Omar“

„L-am cunoscut pe Omar înainte de a fi virusat de extremism“. Un musulman din Dobrogea vorbeşte despre adolescentul din Craiova acuzat de jihadism

Muftiul Muurat Iusuf: „Este ultimul avertisment pe care îl dăm privind pericolul care poate apărea în lumea musulmană din România“ 

Musulmanii consideră Dobrogea bună de manual pentru predat Europei

Atentate la Paris. Muftiul României: „Mă rog bunului Allah să ne binecuvânteze şi să ne protejeze ţara, România“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite