Cât de importante sunt Rusaliile, momentul în care s-a întemeiat Biserica lui Hristos. Cine au fost primii creştini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesiunea de Rusalii de la Cluj-Napoca FOTO Arhiva Adevărul
Procesiunea de Rusalii de la Cluj-Napoca FOTO Arhiva Adevărul

Rusaliile sau Cinzecimea este sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostoli, momentul în care Biserica a fost întemeiată în mod vizibil.

La 50 de zile după Învierea domnului şi la 10 zile de la Înălţarea la cer, creştinii sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostoli. Ziua este cunoscută şi ca Rusalii sau Cinzecime (de la cele 50 de zile) şi este cinstită încă din perioada Sfinţilor Apostoli, fiind, alături de Înviere, printre cele mai vechi sărbători creştine.

Venirea Sfântului Duh a fost promisă de Iisus încă din perioada în care El propovăduia în rândul oamenilor. „De folos este ca Eu să Mă duc; că de nu Mă voi duce Eu, Mângâietorul nu va veni. Şi iarăşi: Voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor va trimite vouă: Duhul adevărului, Care din Tatăl purcede”, spunea Iisus.

„Conform Noului Testament, cartea Faptele Apostolilor, capitolul II,  Apostolii stăruiau în rugăciune în Ierusalim când s-a făcut un vuiet mare, iar deasupra lor S-a pogorât Duhul Sfânt în formă de limbi de foc. Pe moment s-a iscat confuzie căci nimeni nu înţelegea ce s-a întâmplat. Apostolii au început a grăi în toate limbile pământului, dobândind putere şi înţelepciune duhovnicească”, spun preoţii de la Arhiepiscopia Tomisului.

Momentul a culminat cu o cuvântare (predică) ţinută de Apostolul Petru în urma căreia s-au botezat „ca la trei mii de suflete”, spune Biblia. Miile de oameni participau la Ierusalim la o mare sărbătoare iudaică.

În cuvântarea sa, Petru le-a spus celor prezenţi acolo: „Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt. Căci vouă este dată făgăduinţa şi copiilor voştri şi tuturor celor de departe, pe oricâţi îi va chema Domnul Dumnezeul nostru”.

Cei trei mii de oameni prezenţi, care s-au botezat, sunt primii creştini ai Bisericii.

„Biserica s-a constituit ca adunare a oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi prin Pogorârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor şi s-a extins în aceeaşi zi prin botezul a trei mii de persoane”, spune Patriarhul Daniel într-o predică.

După Cinzecime, fiecare Apostol a plecat în călătorii misionare, vorbind oamenilor despre Iisus, botezând în numele Sfintei Treimi şi întemeind comunităţi creştine în diferite locuri ale lumii.

Cuvântul „Rusalii” îşi are originea în sărbătoarea trandafirilor, sărbătoare romană consacrată cultului morţilor. De aceea, Biserica a fixat în ziua (sâmbăta) de dinainte de Cinzecime Moşii de Vară, o zi în care sunt pomeniţi în toate locaşurile de cult şi cimitire cei trecuţi la cele veşnice.

Pe aceeaşi temă:

Preotul care a ridicat o biserică fără autorizaţie a fost condamnat. Stâlpul de iluminat trece prin acoperiş

Cum a devenit crucea pe care a murit Iisus Hristos simbolul creştin cel mai răspândit

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite