Cât de greu se redeschide singurul Spital de Infecţioase din Dobrogea. Închiderea lui „a fost o eroare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Boli Infectioase Constanţa foto: Primăria Constanţa
Spitalul de Boli Infectioase Constanţa foto: Primăria Constanţa

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, singurul spital de acest gen din Dobrogea, a fost închis pe 1 octombrie 2021 din cauza unui incendiu izbucnit în secţia ATI. Şapte paciente au murit. După nouă luni, prima secţie destinată tratării adulţilor a fost redeschisă.

Închiderea totală a Spitalului de Boli Infecţioase este acum considerată „o eroare” de primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac. „Odată închis, dintr-o eroare, ca să-l deschizi, trebuie să te raportezi la noile standarde. Într-un salon unde au fost patru paturi, acum au rămas două. Este limpede că acea clădire nu mai poate să aibă acelaşi număr de paturi, dar necesitatea există”, a spus primarul.

Municipalitatea, în a cărui grijă este spitalul, se chinuie de nouă luni să-l reabiliteze, iar acum a reuşit să deschidă o primă secţie de spitalizare continuă, cu o capacitate de 19 paturi. Aici vor fi trataţi pacienţii cu boli infecţioase (mai puţin COVID-19), în special cele digestive, specifice sezonului estival. 

„După accident, în sfârşit, clădirea s-a redeschis, iar de ieri (luni, 4 iulie) funcţionează şi una din secţiile pentru adulţi. Noi suntem mulţumiţi că, în sfârşit, putem veni în sprijinul constănţenilor şi turiştilor”, a declarat Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa.

Secţia deschisă acum este dotată cu senzori de incendiu şi un sistem de ventilaţie ce presupune senzori de oxigen conectaţi la extractoare. Medicul Cambrea arată că acest sistem de ventilaţie este normativ pentru saloanele de ATI, dar specialiştii spitalului au considerat că este bine să fie instalat în toate saloanele. 

Înainte de incendiul de anul trecut, Spitalul de Boli Infecţioase avea 160 de paturi în clădirea principală. Când vor fi finalizate lucrările, în jumătate din spital vor fi 80 de paturi. Cealaltă jumătate de spital se va reabilita mai greu deoarece este zona unde au fost saloanele ATI şi întreg corpul de clădire trebuie consolidat. „Sper ca până la 1 august să fie finalizate lucrările şi cele 80 de paturi să fie funcţionale”, spune Claudia Cambrea.

alexandru rafila la spitalul de boli infectioase din constanta foto calin gavrilas

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa foto: Călin Gavrilaş

De asemenea, Spitalul de Boli Infecţioase va mai avea 52 de paturi şi în spitalul modular ce se va amplasa în curte. În acest moment, Studiul de Fezabilitate a modularului a fost finalizat şi urmează întocmirea caietului de sarcini în vederea atribuirii proiectului. Dacă nu vor fi contestaţii, managerul speră că la finalul acestui an, spitalul modular să fie funcţional. 10 paturi dintre cele 52 vor fi de ATI. Până când acest spital modular va fi gata, unitatea va transfera pacienţii în stare gravă, care necesită intubaţie.

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa va funcţiona cu un singur salon destinat bolnavilor de COVID-19, un salon cu două paturi. De aceea, medicul Cambrea face apel la persoanele infectate cu acest virus să se prezinte în primele zile de la confirmare la centrul de evaluare instalat în curtea spitalului. Aici, bolnavii vor primi medicaţie adecvată, iar acest lucru va preîntâmpina apariţia unor cazuri grave care să necesite internarea. 

În urmă cu aproximativ o lună, tot în cadrul spitalului s-a deschis şi o secţie de zi, cu 10 paturi, unde pot fi trataţi pacienţii cu forme uşoare de boală. 

În ceea ce priveşte angajaţii Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, managerul spune că au revenit cu toţii la muncă. S-a creat un sistem de rotaţie a cadrelor, astfel încât ei trec pe la diferite centre care activează acum în cadrul unităţii medicale (centrul de evaluare, vaccinare, centrul de zi). Pe secţia deschisă acum sunt trei medici şi o echipă de 12 asistente. În total, spitalul are aproximativ 20 de medici.

„Îmi doresc clădiri noi. Ultimele epidemii au demonstrat clar necesitatea mai multor clădiri de boli infecţioase deoarece trebuie organizate mai multe circuite”, conchide Claudia Cambrea.  

Vă recomandăm şi: 

Litoralul românesc începe vara fără acces la un spital de boli infecţioase. „Nu ştiu ce se va întâmpla”

Dr. Sorin Rugină despre spitalul închis de şase luni: „Se reîncălzeşte concepţia care spune că, în Constanţa, cel mai doctor este acceleratul din Bucureşti“

Pacienţii din Dobrogea sunt, de jumătate de an, tot fără spital de boli infecţioase

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite