Cât de mult a fost afectată fereastra-scoică a Cazinoului. Stadiul lucrărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini din interiorul construcţiei Colecţie Cazino Constanta
Imagini din interiorul construcţiei Colecţie Cazino Constanta

Fereastra tip scoică dinspre Acvariu a fost recondiţionată de-a lungul vremii de mai multe ori întrucât are o deschidere şi a fost expusă la mediul salin care a acţionat coroziv asupra. În prezent, se lucrează pentru a-i reda strălucirea de odinioară.

Prezent zilnic pe şantierul de la Cazino, arhitectul Radu Cornescu, reprezentant al Primăriei Municipiului Constanţa pentru a colabora cu proiectanţii şi constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare, ne-a explicat care sunt paşii urmaţi în acest moment în execuţia lucrărilor.

Arh. a explicat că „Fereastra scoică ce a fost decopertată este în stare foarte bună, trebuie doar puţin recondiţionată. În schimb, fereastra scoică dinspre acvariu a fost recondiţionată de-a lungul vremii de 4-5 ori. Vorbim despre o fereastră cu o deschidere foarte mare, expusă tot timpul la mediu exterior, mediul salin a acţionat coroziv asupra ei aşa că unele bucăţi au fost înlocuite sau sudate ori au fost înlocuite ferestrele sau puse alte nervuri aşa că ea a ajuns să fie diferită faţă de cea originară. 

Acum, având ca model cealaltă fereastră se poate face o analiză ca similitudine si refăcută întocmai. Toată această fereastră, dinspre Acvariu, a fost curăţată, sablată şi vopsită pentru a fi recondiţionată după modelul ferestrei în oglindă”.

Şi la acoperişul Cazinoului se lucrează în ritm alert, iar în exterior se consolidează zidul de sprijin al promontoriului.

Cazino Constanta

La interior, echipele de specialişti lucrează încă la planşeele deteriorate unde sunt înlocuite grinzile metalice secundare corodate. Cele noi sunt identice ca dimensiuni şi împreună cu noul beton hidrotehnic ce va fi turnat, vor rezista la mediul salin şi la cutremure de grad mare.

Şi la acoperişul Cazinoului se lucrează în ritm alert, iar în exterior se consolidează zidul de sprijin al promontoriului. „Tot acoperişul a fost recondiţionat, lemnăria a fost înlocuită total, structura este în regulă şi acum se realizează învelitoarea din tablă, mai întâi, zona de deasupra, “capişonul”. Urmează să se pună învelitoare şi pe partea acoperişului cu înclinaţie mare, dar aici se va pune tablă care imita solzii. Pe partea dinspre Comandamentul Marinei deja a fost montată şi acum se lucrează la partea dinspre mare. Pe partea exterioară a Cazinoului, zidul care înconjoară promontoriul trebuie consolidat. S-a săpat până la talpa fundaţiei vechiului zid, s-a armat, s-au pus grinzile de fundare pentru a se consolida toată această parte a promontoriului”, spune arhitectul. 

Aceste lucrări fac parte din prima etapă de execuţie ceea ce înseamnă decopertarea plafoanelor, pardoselilor, zidurilor şi stâlpilor, expertizarea şi  înlăturarea tuturor elementelor care nu mai corespund normelor actuale.

Cazino Constanta

La începutul acestui an, Cazinoul din Constanţa a fost predat de municipalitate Companiei Naţionale de Investiţii pentru începerea lucrărilor de restaurare. Acestea au fost demarate la 15 ianuarie, iar termenul de încheiere este 2022.

Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu  asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiţiei - de 30 luni (dintre care 3 luni dedicate activităţii de proiectare). 

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Vă mai recomandăm:

Dezvăluirea unică a unui fost deţinut politic. Locul unde şi-au zidit secretele oropsiţii care au lucrat la Cazinou

Dramele arhitecţilor care au restaurat Cazinoul din Constanţa în zeghe: „Totul era împrejmuit de gard şi păzit de trupe ale Securităţii“

Cazna Cazinoului. Ce conţine mesajul ascuns în anii '50, în zidurile sale, de către deţinuţii politic care au lucrat aici

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite