Cât de mult se bea în oraşele din România. Care este băutura preferată, în funcţie de sex

Cât de mult se bea în oraşele din România. Care este băutura preferată, în funcţie de sex

Românii preferă să cumpere alcool din comerţ                            FOTO: Arhiva Adevărul

Doar ţările nordice ne depăşesc atunci când vine vorba despre consumul excesiv de alcool. Mai mult de un sfert dintre români preferă o băutură pe care o găsim în toate magazinele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 1.000 de persoane au răspuns unui studiu efectuat de compania Reveal Marketing Research, care şi-a propus să afle obiceiurile de consum privind alcoolul ale adulţilor din mediul urban. Studiul s-a desfăşurat la finalul anului 2019, pe un eşantion reprezentativ de 1.002 persoane, 523 femei şi 479 de bărbaţi, intervievaţi online (CAWI).

Rezultatele plasează România pe „locul 5 în topul ţărilor cu un model de consum excesiv (cel puţin 60 de grame de alcool pur la bărbaţi/40 grame la femei, cel puţin odată la 30 de zile), după locuitorii ţărilor nordice. Din păcate, peste 25% din alcoolul consumat în ţara noastră este nefiscalizat, produs în gospodării, în afara unui regim de control.”, se arată în studiu.

Cei care trăiesc la oraşe preferă berea (28%), în general berea clasică, dar a început să crească interesul şi pentru cea artizanală. Pe locul al doilea se situează vinul, ales de unu din cinci români, apoi cidrul (15,4%), preferat îndeosebi de doamne. Băuturile spirtoase sunt preferate doar de 3-7% din populaţia urbană.

Aproape un sfert dintre respondenţi au declarat că nu beau.

„Berea este cea mai populară alegere: 40% dintre bărbaţii români beau o bere cel puţin o dată pe săptămână, în diverse ipostaze: după serviciu (35,9%), la sărbători (35,7%) sau ca socializare în oraş (30,7%). Unul din zece români alege să bea vin aproximativ o dată pe săptămână, cei tineri şi femeile fiind mai activi în acest sens”, mai spun realizatorii studiului.

Majoritatea respondenţilor (62,6%) îşi iau băuturile din comerţ, iar 19 % declară că băuturile alcoolice pe care le consumă provin din producţie proprie.

„În ceea ce priveşte frecvenţa de consum, cei mai mulţi români (39,2%)  consumă o băutură alcoolică o dată pe săptămână, cel mai probabil în weekend, acest procente fiind chiar mai mari în rândul celor sub 35 de ani. În jur de 20% beau de 2-4 ori pe săptămână. De remarcat faptul că 44,6% dintre tinerii sub 25 de ani beau mai rar de o dată pe săptămână”, adaugă cei de la Reveal Marketing Research.

Românii îşi aleg băutura în funcţie de preţ (44,5%), apoi de brand (39,3%) sau de diferite oferte promoţionale.

Pe aceeaşi temă:

70 de lei pe băutură, 4 lei pentru cultură: cum au ajuns tinerii din România să investească mai mult în alcool decât în carte sau teatru

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: