Casa Beiului, bijuteria de pe malul mării moştenită de pe vremea Imperiului Otoman, distrusă de comunişti

Casa Beiului, bijuteria de pe malul mării moştenită de pe vremea Imperiului Otoman, distrusă de comunişti

Casa Beiului FOTO Arhivă arh. Radu Cornescu

Pe buza mării, în zona Plajei la Vii, unde acum este Poarta 4-5 de intrare în Portul Constanţei, se ridica o bijuterie arhitecturală turcească. Era casa unde beiul înnopta atunci când venea la Kustenge.

Ştiri pe aceeaşi temă

De pe vremea Imperiului Otoman, Constanţa a moştenit o construcţie importantă. Este vorba de Casa Beiului sau Casa Paşei. Beiul, spune arhitectul Radu Cornescu, obişnuia să vină destul de des la Kustenge şi aşa se face că îşi ridicase o casă în stil  turcesc. Pe atunci, oraşul de la malul mării era o regiune a Silistrei, acolo unde îşi avea reşedinţa beiul. Reşedinţa lui era la Silistra.
 
După Războiul de Independenţă din anul 1878, când Dobrogea s-a unit cu România, Casa Beiului a fost închiriată de vilegiaturiştii care veneau în concediu la Marea Neagră. Aici, în perioada interbelică se termina Constanţa. 
 
În perioada comunistă, un fost prim-secretar al Constanţei a vrut să pună în valoare reşedinţa beiului şi să amenajeze o cofetărie şi un bar, însă cel ce I-a urmat nu a avut aceeaşi inspiraţie şi s-a gândit că mai bine o dărâmă şi în locul respectiv să se ridice blocuri de locuinţe. „Cu o macara i s-a luat turnul şi a fost aşezat alături şi asta a însemnat sfârşitul construcţiei“, spune arhitectul. 
 
Minunea turcească s-a degradat şi în cele din urmă a dispărut cu totul. Blocul de locuinţe nu a mai fost construit niciodată. 
 
 
 
Vă mai recomandăm:
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările