Cârtiţele baronului Nicuşor. Poliţiştii tergiversează dosarele preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa FOTO Mediafax
Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa FOTO Mediafax

Poliţiştii constănţeni de la Investigarea Fraudelor au tergiversat dosarele în care era reclamat preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, se arată într-o rezoluţie emisă de Parchetul Judecătoriei Constanţa.

Printr-o rezoluţie emisă la sfârşitul lunii ianuarie 2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a recunoscut că unele dosare în care era cercetat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la plângerea investitorului Marian Turbatu, au fost tergiversate de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor.

„Analizând actele şi lucrările dosarului menţionat, se constată că nu au fost respectate dispoziţiile procurorului date în cauză, fapt ce a dus la imposibilitatea înfăptuirii actului de justiţie până în acest moment şi la îngreunarea administrării mijloacelor de probă. Plângerea formulată de RomWind International SRL pentru tergiversarea dosarului este admisă ca întemeiată. Un exemplar al rezoluţiei se trimite Serviciului de Investigare a Fraudelor de la IPJ Constanţa, pentru conformare“, a decis Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Rezoluţia, datată 31 ianuarie 2014, a fost dată în urma unei cercetări efectuate de Parchet la sesizarea lui Marian Turbatu, prin care acesta reclama că poliţiştii constănţeni de la Investigarea Fraudelor tergiversează mai multe dosare penale deschise pe numele lui Nicuşor Constantinescu, sub acuzaţia de abuz în serviciu.


Nicuşor Constantinescu este în acest moment sub control judiciar, fiind urmărit penal de DNA Bucureşti pentru un total de 30 capete de acuzare, cu precădere abuz în serviciu contra intereselor publice şi ale persoanelor. Într-unul dintre cazuri, denunţătorul este Marian Turbatu, om de afaceri emigrat în Germania.

„De data asta nu vă cer nimic“

Marian Turbatu a încercat să intre pe piaţa cu energie eoliană din România în 2006. Omul de afaceri a cerut autorizaţii şi certificate de urbanism pentru o serie de firme, la care deţine diferite pachete de acţiuni, împreună cu parteneri români şi străini. Zona vizată pentru eoliene era nordul judeţului Constanţa, autoritatea emitentă fiind Consiliul Judeţean, prin preşedintele său Nicuşor Constantinescu.

„Am obţinut prima autorizaţie de urbanism pentru construcţia de eoliene în Dobrogea. Am cerut-o pentru parcul eolian de la Mihai Viteazu, prin firma Romwind International SRL. Nicuşor Constantinescu a ţinut să ne înmâneze personal autorizaţia. Ne-a chemat la el, atunci l-am cunoscut. A zis: «V-o dau fără să vă cer nimic. Dar să ţineţi cont de noi când le construiţi»“, relatează Marian Turbatu.

În doar un an, lucrurile s-au încurcat. Scandalul a pornit de la Fântânele, unde Turbatu mai avea două hectare de teren cumpărate, cadastrate şi întabulate. O parte din suprafaţă a fost însă scoasă la licitaţie de Primăria Fântânele, în 2007, deşi terenul era disputat cu comunele învecinate, Cogealac şi Mihai Viteazu. „De atunci a început tot litigiul. Constantinescu a zis că l-am înşelat şi am furat terenul primăriei, deşi aveam actele în regulă“, spune Turbatu.

Acte eliberate după 7 ani

Au urmat nenumărate zeci de plângeri penale, unele dintre ele aflându-se încă la Parchetul Constanţa, iar altele au ajuns în instanţe. “ Dintre acestea, 31 au fost câştigate de noi“, explică investitorul.

Metodele de tergiversare erau diferite: unor firme nu li se acorda autorizaţia de construire, altora nu li se elibera certificatul de urbanism absolut necesar pentru racordarea la sistemul energetic naţional, altora nu li se prelungeau avizele. Mai mult, erau ignorate până şi hotărârile judecătoreşti prin care autoritatea judeţeană era obligată să dea curs cererii investitorilor.

Una peste alta, toată aşteptarea a durat până în 2014. Abia la începutul acestui an, Turbatu a primit 6 certificate de urbanism solicitate din 2008. Întâmplător sau nu, la mijlocul lunii ianuarie, Nicuşor Constantinescu a fost săltat pentru prima dată de anchetatorii DNA.

Pe aici nu se trece

„Noi am fost pionieri în domeniul eolienelor. Dar ei ne-au ţinut actele pe loc până au apărut alţi investitori agreaţi, cărora le-au fost emise autorizaţiile. Unde era comună cu primar PSD, cum ar fi Fântânele sau Topraisar, n-am putut să ne derulăm afacerea“, spune Turbatu. În concluzie, toate investiţiile grupului de firme au fost blocate pe teritoriul aflat în sfera de influenţă a lui Nicuşor Constantinescu. Prejudiciul estimat depăşeşte 30 milioane euro.

Primarul Valentin Vrabie din comuna Peştera a explicat circuitul şpăgii din judeţul Constanţa. „Preţurile au crescut de la 3.000 la 15.000 euro pe megawatt instalat. Pentru o singură turbină de 3 MW trebuiau plătite şpăgi de 45.000 euro. E o caracatiţă coordonată de Nicuşor Constantinescu“, a arătat primarul.

Vă mai recomandăm

VIDEO Magnatul George Pădure, păţit cu Nicuşor Constantinescu: „Deocamdată avem alte proiecte. La Constanţa, cine ştie...“

45.000 euro - „Atenţia“ pentru o eoliană în „Republica Nicuşor Constantinescu“

EXCLUSIV Denunţătorul lui Nicuşor, Marian Turbatu: „Am câştigat 30 procese în instanţă şi Constantinescu nu le-a pus în aplicare“

Radu Mazăre, despre ridicarea lui Nicuşor Constantinescu: „E bolnav de cancer. Vor să-l distrugă psihic! Puteau să acţioneze şi altfel“

FOTO Casa lui Nicuşor Constantinescu, percheziţionată cu mascaţii la uşă

FOTO VIDEO Nicuşor Constantinescu, reţinut pentru 24 ore de către procurorii DNA Bucureşti. Şeful CJ Constanţa e acuzat de abuz în serviciu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite