Care este rolul „cununiilor” în ritualul nunţii. Ce simbolizează punerea lor pe capul mirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul oficierii căsătoriei, în Biserica Ortodoxă, celor doi miri li se pune pe cap o cunună, asemănătoare unei coroane împărăteşti.

Taina Nunţii, una dintre cele şapte sfinte taine ale Bisericii, este un act sfânt săvârşit de un preot, prin care „se împărtăşeşete harul Sfântului Duh, unui bărbat şi unei femei ce se unesc liber în căsătorie”, scrie preotul Dumitru Stăniloae în „Teologia Dogmatică Ortodoxă”, volumul al III-lea.

În timpul oficierii slujbei de cununie, preotul, după ce citeşte a treia rugăciune de binecuvântare a mirilor, pune pe capul bărbatului o cunună, după ce a atins cu ea fruntea fiecărui soţ şi a făcut semnul crucii. În acelaşi timp, preotul spune cuvintele: Cunună-se robul lui Dumnezeu (nume), cu roaba lui Dumnezeu (nume), în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin”. Acest ritual se repetă de trei ori, iar preotul este ajutat în punerea cununiei pe capul mirelui sau miresei de către naş, respectiv, naşă. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul miresei.

„Acesta este actul central al Tainei Cănătoriei, act prin care ea se realizează de fapt”, spune preotul Dumitru Stăniloae care aminteşte că, această cunună simbolizează „semnul măririi şi al cinstei”. În acel moment, în biserică, semnul măririi şi cinstei celor doi soţi este văzut de toată lumea.

„Cununa este, în acelaşi timp o coroană, semn al cinstei şi al demnităţii. Coroana o poartă împăratul şi arhiereul. Ea este semnul unei seriozităţii, a unei maturităţi şi al unei răspunderi ce se încredinţează cuiva pentru apărarea, ocrotirea şi călăuzirea celorlalţi. Prin încoronare se arată că cei doi au ieşit de sub grija părinţilor, au primit răspunderea pentru propria viaţă, răspunderea unuia pentru altul”, adaugă părintele Stăniloae.

O altă interpretare dată acestor cununi este cea a asemănării lor cu cununa muceniciei de care se bucurau cei care-şi dădeau viaţa pentru credinţa în Hristos. Tot la fel, spun teologii, şi soţii se jertfesc unul altuia.

Pe aceeaşi temă:

Ce este „Molitfa Paştilor”, obiceiul cu care preotul vine la casele oamenilor în Postul Mare

Lista cultelor religioase recunoscute oficial în România. Ce salarii primesc de la stat şefii bisericilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite