Când trebuie „femeia să se teamă de bărbat”. Sfaturile Părintelui Arsenie Boca pentru o căsătorie fericită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căsătoria este una dintre temele cele mai discutate în rândul duhovnicilor, de cele mai multe ori ei fiind solicitaţi să ofere sfaturi tinerilor care urmează să facă pasul. Recomandările preoţilor privesc anumite reguli ce trebuie respectate înainte de cununie, dar şi în viaţa de cuplu.

Părintele Arsenie Boca scrie în cartea „Ridicarea căsătoriei la înălţimea de taină”, că „nunta este chip al unirii sufletului cu Dumnezeu”. Duhovnicul oferă tinerilor o serie de sfaturi şi recomandări pentru viaţa în cuplu.

De aceea, părintele Arsenie Boca scrie că „viaţa curată” a căsătoriei presupune:

-    Rodirea de copii – „tot ce-i în afară de rostul acesta, în privinţa trupească, este desfrânare şi păcat
-    Soţul poate face sex cu soţia doar în zilele din afara postului şi doar dacă amândoi sunt „învoiţi la rostul rodirii de copii”
-    Perioadele interzise pentru sex între soţi: cele patru posturi mari de peste an; zilele de miercuri şi vineri din fiecare săptămână (luni doar dacă vor soţii); sărbătorile, duminica, sâmbăta; perioada ciclului menstrual; perioada când unul dintre soţi este bolnav; perioadele de tulburări sau de războaie; perioada sarcinii şi cea a alăptării.

Cât despre citatul din Biblie unde se spune că „Femeia să se teamă de bărbat”, Arsenie Boca îl completează spunând că femeia trebuie să se teamă de bărbat „când Hristos este capul bărbatului, dar când capul lui este păcatul şi Dumnezeul lui este stomacul n-are ce sfat de mântuire să ia de la dânsul.”

Părintele Arsenie Boca mai scrie că sunt opriţi de la căsătorie:

-    Nebunii, îndrăciţii, băutorii, slabii de minte şi cei cu boli lumeşti
-    Rudeniile de sânge până la gradul 8
-    Cei prea deosebiţi de vârstă. Depărtarea cea mai mare ce poate fi îngăduită este de 7, maxim 10 ani. „Ce trece peste aceasta dovedeşte patima desfrânării”
-    Vârsta căsătoriei să fie, în cazul fetelor, de 18-20 de ani, iar la băieţi de 25 de ani, „adică o vârstă la care să înţeleagă pe ce cale merg şi cum trebuie să meargă”
-    Căsătoriile făcute din interes (avere), la sfatul/obligarea părinţilor „n-au dus la capăt bun…averea s-a împrăştiat”
-    Până la cununia religioasă, soţii trebuie să aibă „fecioria nestricată”.

Concluzia duhovnicului este că atunci când cei doi soţi sunt uniţi cu sufletul în Dumnezeu, „dăinuieşte şi unirea trupească şi aduce roade, copii curaţi.”

Pe aceeaşi temă:

Cine era mirele de la nunta din Cana Galileei. Ce s-a întâmplat după ce Iisus a transformat apa în vin

Topul alimentelor menţionate în Biblie. Lista animalelor interzise la consum


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite