Când încep lucrările la Cazinoul din Constanţa. „Avem finanţare, avem proiectul, ne ţinem de termene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Constanţa - machetă MDRP
Cazinoul din Constanţa - machetă MDRP

Ion Ştefan, ministrul Lucrărilor Publice, a anunţat luni, 6 aprilie, data când vor începe lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanţa.

În şedinţa de Guvern de luni, Ion Ştefan, ministrul Lucrărilor Publice, a anunţat că pe data de 15 aprilie va fi dat ordinul de începere al lucrărilor de reabilitare a Cazinoului din Constanţa. El l-a asigurat pe premierul Ludovic orban că totul va fi conform planului.

„Pe data de 15 aprilie vom da, cel mai târziu, ordinul de începere a acestor lucrări. Deci noi cei de la Ministerul Lucrărilor Publice ne ţinem de investiţiile programate şi de termenele propuse. Vom reconstrui Cazinoul Constanţa. Avem finanţare avem bani, avem proiectul, ne ţinem de termene, vom finaliza aşa cum ne-am angajat”, a spus ministrul Ştefan.

De asemenea, el a anunţat că luni, 6 aprilie, ministerul a plătit taxa la Inspectoratul de Stat în Construcţii, ca urmare a emiterii Autorizaţiei de Construcţie de către primăria Constanţa.

„Am semnat autorizaţia pentru lucrările de consolidare şi restaurare ale celui mai drag simbol al oraşului nostru, Cazinoul. Acum, când întreaga omenire se confruntă cu una dintre cele mai mari crize din istorie, este important să ne regăsim adevăratele repere şi să privim cu #încredere spre viitor.

Mulţumesc Companiei Naţionale de Investiţii, Ministerului Dezvoltării, echipei de profesionişti care a realizat şi avizat proiectul, precum şi colegilor mei. Constructorilor şi restauratorilor... spor la treabă! Doamne ajută!”, a anunţat primarul Constanţei pe pagina sa de Facebook vineri, 3 aprilie.

Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988. Proiectul  „Amenajare unitate de alimentaţie publică Cazino Constanţa“ a fost realizat de Institutul de Proiectare Judeţean Constanţa, şeful proiectului fiind arhitectul Mircea Bocunescu.

La clădirea emblematică a oraşului a fost refăcută structura de rezistenţă la stâlpi, grinzi şi planşee. De asemenea, au fost refăcute tencuielile exterioare şi interioare, învelitorile ornamentele, inclusiv cele patru turnuri, pardoselile exterioare şi interioare lucrate în marmură, albă, verde, roşie. S-au refăcut ornamentele deteriorate, vitraliile de la ferestre, tâmplăria, lambriurile. Artiştii plastici au refăcut aproximativ 3.000 de metri pătraţi de decoraţii murale.

În afară de lucrările propriu-zise de reparaţii, s-au mai făcut şi lucrări de extindere: s-a extins parterul cu o travee pe latura de nord-est, integrându-se în arhitectura clădirii Art Nouveau, şi s-a extins subsolul în aceeaşi zonă, realizându-se şi o rampă auto de aprovizionare a acestuia. Între anii 1960 şi 1989, Cazinoul a aparţinut de ONT Litoral. În anul 1955, clădirea a suportat unele reperaţii făcute de deţinuţii politici. 

În 2007, Cazinoul a fost concesionat de Primăria Constanţei, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Queen Investments SRL, care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România. Numai că firma, care anunţase investiţii de nouă milioane de lei numai în primii cinci ani, a renunţat la acest proiect.

Ulterior, Cazinoul din Constanţa a fost predat de municipalitate Companiei Naţionale de Investiţii pentru începerea lucrărilor de restaurare. Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu  asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiţiei - de 30 luni (dintre care 3 luni dedicate activităţii de proiectare). 

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Pe aceeaşi temă:

Mazăre vrea să vândă Cazinoul, emblema Constanţei

Decebal Făgădău a semnat autorizaţia pentru lucrările de consolidare şi restaurare a Cazinoului

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite