Bricul Mircea împlineşte 83 de ani de când se află în dotarea Forţelor Navale Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bricul Mircea foto: Forţele Navale Române
Bricul Mircea foto: Forţele Navale Române

Pe 17 mai 2022 se împlinesc 83 de ani de când nava-şcoală Mircea a intrat în dotarea Forţelor Navale Române. Velierul a fost construit într-un şantier naval din Hamburg.

Nava - şcoală Mircea este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălţime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Această a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval "Blohm & Voss" din Hamburg, Germania. Din seria să mai fac parte navele "Eagle" - SUA, "Gorch Fock I" - Germania, "Gorch Fock ÎI" - Germania şi "Sagres" - Portugalia.

Certificatul de naştere al noii nave-şcoală a fost semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, acelaşi an, a fost lansată la apă şi botezată cu numele MIRCEA, alegere justificată de bogată tradiţie şi renumele predecesorului sau.

La 27 aprilie 1939, a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar pe data de 17 mai 1939, Mircea, o nava cu caracteristici superioare, ce asigura condiţii de navigaţie şi viaţă la bord mult îmbunătăţite, a intrat în serviciul Marinei Militare.

Primul bric Mircea pe care studenţii şi-au făcut practica a fost o corabie de tip goeletă, construită în 1882 la şantierul Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra.  Corabia, construită aproape în întregime din lemn, avea o lungime de 7,6 metri, două catarge şi 14 vele. La bordul ei şi-au făcut ucenicia numeroase generaţii de marinari. Predarea ştafetei către nava-şcoală Mircea s-a făcut în anul 1939.

Bricul Mircea

Nava-şcoală Mircea a fost supusă unor reparaţii în 2021, în şantierul naval din Constanţa, când i s-a refăcut complet arborada.

Nava a fost supusă, în ultimii ani, unui amplu proces de modernizare în vederea executării, cu succes şi în deplină siguranţă, a voiajelor de practică ale studenţilor Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” şi elevilor Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu”.

Nava-şcoală „Mircea“ a fost confiscată de sovietici la începutul lunii septembrie 1944, alături de alte nave româneşti care au fost încadrate în flota proprie din Marea Neagră. În urma repetatelor intervenţii ale autorităţilor române, guvernul URSS a decis ca bricul să fie retrocedat ţării noastre. La 27 mai 1946, s-a desfăşurat, în portul Constanţa, festivitatea de preluare a navei-şcoală „Mircea“, la care au fost prezenţi Regele Mihai, Petru Groza, Gheorghe Tătărescu şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. Din păcate, nava era o ruină.  

Vă recomandăm şi: 

Promenada din Mamaia Nord-Năvodari, o investiţie de peste 27 milioane de lei, distrusă de operatori de plajă

ÎPS Teodosie, la înmormântarea mamei fraţilor Mazăre: „M-a rugat să-i pun pe copiii ei la rugăciune”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite