Bricul Mircea împlineşte 83 de ani de când se află în dotarea Forţelor Navale Române

Bricul Mircea împlineşte 83 de ani de când se află în dotarea Forţelor Navale Române

Bricul Mircea foto: Forţele Navale Române

Pe 17 mai 2022 se împlinesc 83 de ani de când nava-şcoală Mircea a intrat în dotarea Forţelor Navale Române. Velierul a fost construit într-un şantier naval din Hamburg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nava - şcoală Mircea este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălţime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Această a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval "Blohm & Voss" din Hamburg, Germania. Din seria să mai fac parte navele "Eagle" - SUA, "Gorch Fock I" - Germania, "Gorch Fock ÎI" - Germania şi "Sagres" - Portugalia.
 
Certificatul de naştere al noii nave-şcoală a fost semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, acelaşi an, a fost lansată la apă şi botezată cu numele MIRCEA, alegere justificată de bogată tradiţie şi renumele predecesorului sau.
 
La 27 aprilie 1939, a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar pe data de 17 mai 1939, Mircea, o nava cu caracteristici superioare, ce asigura condiţii de navigaţie şi viaţă la bord mult îmbunătăţite, a intrat în serviciul Marinei Militare.
 
Primul bric Mircea pe care studenţii şi-au făcut practica a fost o corabie de tip goeletă, construită în 1882 la şantierul Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra.  Corabia, construită aproape în întregime din lemn, avea o lungime de 7,6 metri, două catarge şi 14 vele. La bordul ei şi-au făcut ucenicia numeroase generaţii de marinari. Predarea ştafetei către nava-şcoală Mircea s-a făcut în anul 1939.
 
 
Nava-şcoală Mircea a fost supusă unor reparaţii în 2021, în şantierul naval din Constanţa, când i s-a refăcut complet arborada.
 
Nava a fost supusă, în ultimii ani, unui amplu proces de modernizare în vederea executării, cu succes şi în deplină siguranţă, a voiajelor de practică ale studenţilor Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” şi elevilor Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu”.
 
Nava-şcoală „Mircea“ a fost confiscată de sovietici la începutul lunii septembrie 1944, alături de alte nave româneşti care au fost încadrate în flota proprie din Marea Neagră. În urma repetatelor intervenţii ale autorităţilor române, guvernul URSS a decis ca bricul să fie retrocedat ţării noastre. La 27 mai 1946, s-a desfăşurat, în portul Constanţa, festivitatea de preluare a navei-şcoală „Mircea“, la care au fost prezenţi Regele Mihai, Petru Groza, Gheorghe Tătărescu şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. Din păcate, nava era o ruină.  
 

Vă recomandăm şi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările