Pregătiri pentru Bobotează 2015: apă sfinţită şi sport extrem în valurile reci ca gheaţa, pe urma celor trei cruci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tânăr din Hârşova a prins două cruci FOTO Arhiepiscopia Tomisului
Un tânăr din Hârşova a prins două cruci FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Bobotează 2015. Pentru prima dată, Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie a oficiat slujba de sfinţire a apei şi în altă localitate decât Constanţa. Astfel, în ajunul Bobotezei, însoţit de un sobor de preoţi, a mers la Hârşova, oraş situat la 100 kilometri distanţă de Constanţa, pe malul Dunării.

Nu întâmplător, Teodosie a ales Hârşova ca loc de sfinţire a apelor înainte de Bobotează. În zonă se află Mănăstirea Prodromiţa, ce are hramul Botezul Domnului. La prânz, preoţii din zonă, împreună cu credincioşii şi cu Arhiepiscopul Tomisului au mers într-o procesiune religioasă pe malul Dunării. Cu ei au purtat icoana făcătoare de minuni din Mănăstirea Prodromiţa. Punctul final a fost la Căpitănie, acolo unde a avut loc slujba de Sfinţire Mare a Apei.

Peste 200 de persoane din zonă au fost prezente la eveniment. Credincioşii au fost foarte fericiţi că în zona lor a venit în zi de mare sărbătoare arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. „Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos a venit la Iordan sa sfinţească apele, de aceea venim şi noi la apele noastre pentru a le sfinţi“, le-a spus el enoriaşilor.

Tânărul care a prins două cruci

Ulterior, a aruncat în Dunăre trei cruci. Cinci tineri curajoşi au înotat să le prindă. Se spune că persoana care va ajunge primul la o cruce va fi ferit de necazuri tot anul. Ionuţ Damian, un tânăr din Hârşova, a reuşit să scoată din apă două cruci. Gestul său este cu atât mai curajos cu cât s-a aruncat în apă dezbrăcat, spre deosebire de ceilalţi tineri care erau protejaţi de costumul de neopren.

Tânărul a primit mai multe daruri de la Teodosie: o icoană, o sticlă de vin şi un calendar bisericesc. „Era foarte frig, iar apa Dunării nu avea mai mult de 2,5 grade Celsius. Plus că erau curenţi foarte mari şi tinerii au avut ceva de înotat până să prindă crucea“, a spus Călin Gavrilaş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Bobotează 2015: 10.000 de credincioşi, aşteptaţi pe faleza Constanţei

Sărbătoarea Bobotezei va continua marţi, 6 ianuarie, cu slujba tradiţională de pe faleza Constanţei, la care sunt aşteptaţi 10.000 de credincioşi.

Dis de dimineaţă, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, iar de la ora 11.30, cei prezenţi la slujbă vor merge în tradiţionala procesiune până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei. La sfârşitul ceremoniei de Bobotează, ÎPS Teodosie se va urca într-o şalupă militară şi va arunca cele trei cruci în apele mării, urmând ca persoanele curajoase să înoate după ele.

Sticlele ce conţin apă sfinţită sunt aşezate, de obicei, pe faleza Cazinoului, într-un suport ce are forma crucii Sfântului Andrei. Constănţenii care nu vor putea merge la slujba de la catedrală vor putea lua apă sfinţită de la carele care se vor plimba pe trei bulevarde ale oraşului: Brătianu, Mamaia şi Mangaliei.

Creştinii stropesc casele cu această apă pentru a avea noroc şi a fi sănătoşi tot anul. În satele din sudul Dobrogei, tot de Bobotează se practică botezul cailor. După slujbă, flăcăii se adună în centrul satului, iar preotul botează animalele, după care dă startul la cursa de cai organizată pe uliţa principală din sat. Tânărul care câştigă cursa este răsplătit cu un premiu.

Boboteaza marchează momentul arătării Sfintei Treimi

Mai jos va prezentam un comentariu legat de Bobotează al preotului Eugen Tănăsescu, blogger adevarul.ro

La prima vedere, esenţa Bobotezei pare a fi apa sfinţită şi cele legate de ea. În realitate, semnificaţiile sunt mult mai profunde. Numită şi „Teofanie“ sau „Epifanie“, sărbătoarea marchează momentul arătării Sfintei Treimi la apa Iordanului, a demonstraţiei divinităţii lui Hristos şi a începutului activităţii de propovăduire publică a Evangheliei. Căci, cum spune Sf. Pavel „tot ce a făcut Dumnezeu este bun şi nimic nu este de lepădat dacă se ia cu mulţumire: căci se sfinţeşte prin cuvântul lui Dumenzeu şi prin rugăciune“. Aşadar, iată starea sufletească ideală: mulţumire şi rugăciune.

Aşadar, agheasma mare nu trebuie idolatrizată sau ocultată cu puteri magice. Purtând Duhul şi puterea lui Dumnezeu, trebuie să fim conştienţi de starea noastră înaintea lui Dumnezeu. Din păcate, mulţi îşi pun speranţe deşarte: de la aşteptări în plan imediat, material, până la vise denaturate despre soartă şi destin. Abandonând rugăciunea şi traiul creştin, mulţi tineri sau tinere cred că dacă îşi pun un fir de busuioc sub pernă vor rezolva complicata ecuaţie a găsiri unui ursit(ă). Alţii, eludând persoana lui Hristos, nu se jenează în a folosi agheasma, busuiocul şi Crucea în ritualuri vrăjitoreşti numite pompos „magie albă“ (cine a văzut vreun rău luminos şi bun?). În fine, există chiar şi credincioşi care idolatrizează pur şi simplu apa sfinţită, uitând că ea este doar cale către Hristos, Cel ce a sfinţit toate apele.

De altfel, religia este unul din locurile unde te poţi rătăci foarte bine, nemaivăzând pădurea din cauza copacilor. Înţelegem aici pădurea ca fiind scopul vieţii creştine, iar copacii întruchipând propriile porniri pătimaşe şi decadente. Ori tocmai de copaci vrea să ne scape Hristos, pentru a ne bucura de minunea pădurii Înviate.

 

Preotul Eugen Tănăsescu de la Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa

Vă mai recomandăm:

Tradiţii şi superstiţii de Bobotează, ziua în care se deschid cerurile. Ce trebuie să faci în ianuarie ca să-ţi meargă bine tot anul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite