Biserica Ortodoxă Română - 135 de ani de la recunoaşterea autocefaliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhia Română
Patriarhia Română

Autocefalia presupune o conducere proprie, un sinod prezidat de un patriarh, arhiepiscop sau mitropolit, considerat întâistătător al acelei biserici.

Agenţia de presă a Patriarhiei Române, Basilica, informează că pe 25 aprilie 2020 s-au împlinit 135 ani de când Biserica Ortodoxă Română a fost recunoscută formal ca Biserică autocefală.

„O Biserică autocefală este o Biserică ce are o conducere proprie, adică un sinod prezidat de întâistătătorul acelei Biserici, fie patriarh, mitropolit sau arhiepiscop. Această conducere exercită puterea bisericească deplină, cea de învăţătură dogmatică, sacramentală şi jurisdicţională, independent faţă de ierarhia oricărei alte Biserici, dar păstrând principiul egalităţii şi coresponsabilităţii Bisericilor surori”, arată sursa menţionată.

Tomosul de autocefalie (documentul oficial), prin care „cu bucurie sufletească binecuvintează Biserica Ortodoxă Română, recunoscând-o autocefală întru toate de sine ocârmuită”, a fost trimis la data de 25 aprilie1885 de către Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea. Cel care a primit acest document a fost mitropolitului primat Calinic Miclescu, în calitate de preşedinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Tot atunci, Patriarhul Ecumenic a comunicat printr-o scrisoare-enciclică tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale surori recunoaşterea autocefaliei acordate Bisericii Ortodoxe Române.

La acea vreme, BOR era compusă din Mitropolia Ţării Româneşti şi din cea a Moldovei, Biserica din Transilvania, „după dezbinarea din anul 1701 şi ieşirea de sub jurisdicţia Mitropoliei Ungrovlahiei, a fost subordonată Mitropoliei sârbeşti de Carloviţ, care a avut statut de Biserică autocefală”, scrie basilica.ro.

Chiar dacă BOR a fost recunoscută ca autocefală în anul 1885, va avea în fruntea ei un patriarh abia în anul 1925, în persoana lui Miron Cristea, care până atunci ocupa funcţia de mitropolit-primat.

Pe aceeaşi temă:

De ce este greşit să îngenunchem duminica. „Rugăciunile să fie aduse stând în picioare“

Povestea Izvorului Tămăduirii de la Mănăstirea Dervent. A secat doar când comuniştii au închis biserica


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite