Bijuteria Reginei care poate fi admirată doar în imagini de epocă. Demersul jurnalistic care a sensibilizat autorităţile

Bijuteria Reginei care poate fi admirată doar în imagini de epocă. Demersul jurnalistic care a sensibilizat autorităţile

Palatul Regal din Mamaia FOTO M.I.

Palatul Regal din Mamaia, bijuteria reginei Maria de pe litoralul românesc, aflat într-o stare avansată de degradare, este închis publicului. Soarta sa se decide în instanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Club Castel Mamaia, ce a a dăpostit mai multe capete încoronate ale Europei, a ajuns o ruină. Deşi declarat monument istoric de importanţă naţională, imediat după Revoluţie, în 1990, palatul, construit între anii 1923 – 1924, a ajuns în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA. În anul 2003, SC Mamaia SA a vândut Palatul Reginei Maria unei firme, SC Light System SRL, fără ca Ministerul Culturii să aibă drept de preemţiune. Un an mai târziu, terenul aferent monumentului, în suprafaţă de 1,5 hectare, a fost vândut de Primăria Constanţa aceluiaşi proprietar în schimbul unui preţ de batjocură: 23 euro/mp.
 
În urmă cu un an, Ministerul Culturii a cerut anularea actului de vânzare-cumpărare dintre SC Mamaia Sa şi firma cumpărătoare, acţiune care este pe rol.
 
Jurnaliştii publicaţiei Info Sud-Est, primii care au dezvăluit starea în care se află monumentul istoric de importanţă naţională, au mai făcut un demers: acela de a organiza o expoziţie-manifest în faţa Palatului Reginei, pentru ca turiştii să afle ce reprezintă ruina din mijlocul staţiunii Mamaia, dar şi pentru a sensibiliza autorităţile locale şi centrale. 
 
 
Expoziţia despre familia regală a României şi moştenirea ei de la malul Mării Negre poate fi vizionată şi pe terasa Hotelului Intim din Constanţa sâmbătă, 20 iulie, de la ora 17.00. „Expoziţia a început la 18 iulie, ziua în care Regina a părăsit pentru totdeauna marea pe care o iubea atât de mult şi această viaţă. Am vrea ca tuturor celor care, în cele trei zile ale expoziţiei, vor trece prin faţa palatului cu frunţile în pământ, cu ochii la copii sau privind curios spre palat, să le putem spune: «Asta e povestea locului ăsta pe unde voi treceţi acum. Pe-aici, pe unde vă căutaţi şezlongul, comandaţi o bere sau vă feriţi copiii de maşinile care traversează promenada, pe vremuri se plimba, călărea sau ţesea politica ţării Regina Maria. A fost a noastră, a tuturor»“, spune jurnalistul Andreea Pavel.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: