Baronul Nicuşor sare la gâtul părintelui SMURD: „Elicopterul avea flotoare. Hai să vedem, le mai găseşte în Siutghiol??“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenit la cârma Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a lansat o tiradă la adresa lui Raed Arafat, care a dorit preluarea elicopterului cumpărat de CJC din fonduri europene, pentru operare transfrontalieră a judeţelor Constanţa şi Dobrici-Bulgaria în caz de urgenţă.

„Elicopterul avea flotoare, comandate de mine, avea troliu, adică ham pentru scos victimele din apă, două motoare, zbor pe timp de zi şi de noapte şi câte şi mai câte.

Am refuzat să schimb destinaţia elicopterului, era cumpărat din fonduri europene pentru judeţul Constanţa şi judeţul Dobrici, pentru supraveghere, intervenţie, salvare şi interconectare.

Elicopterul CJC este la standarde mai ridicate decât SMURD, că este luat pentru două ţări, România şi Bulgaria. Să răspundă cine a tăiat flotoarele! Hai să vedem, le găseşte în lacul Siutghiol??“

Ancheta de la Aviaţie va stabili dacă elicopterul avea montate flotoarele cu care fusese prevăzut în dotare.

„Fiind un elicopter pentru misiuni pe uscat, nu pentru largul mării, vom vedea dacă existau montate flotoarele care ar fi permis plutirea elicopterului. Oricum, la impactul puternic avut cu apa... am văzut elicopterul cum arată“, a spus Raed Arafat, fondatorul SMURD.

image

El a evitat să avanseze vreo explicaţie pentru prăbuşirea unui elicopter cu doar 180 ore de zbor la activ, cumpărat cu 5,6 milioane lei. „Vremea era ok, elicopterul aproape nou, pilotul - experimentat... Ce a apărut nu ştim“, a răspuns secretarul de stat la ipoteza unei erori de pilotaj. Elicopterele SMURD au poliţă CASCO, astfel că toate persoanele aflate la bord erau asigurate „cu o sumă importantă“. „Statul se va ocupa pentru un sprijin continuu al familiilor“, a adăugat Arafat.

Raed Arafat: „Destinaţia elicopterului a fost şi a rămas una medicală”
 
Acesta spune că acuzaţiile aduse de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa sunt nefondate.
 
„Acuzaţia este nefondată. Destinaţia elicopterului nu putea fi schimbată, asta pentru că el a fost cumpărat cu fonduri europene. Singura modificare a fost trecerea lui de la un operator privat la aviaţia Ministerului Afacerilor Interne. Chiar ieri am avut o delegaţie la Consiliul Judeţean Constanţa în care urma să stabilim în ce condiţii va fi folosit elicopterul. Aparatul de zbor avea destinaţie medicală şi a început să facă misiuni medicale conform unui protocol, urma să realizeze inclusiv misiuni transfrontaliere cu Bulgaria. Nu aveam cum să schimbăm ceva parafat printr-un contract”, a declarat, pentru adevarul.ro, medicul Raed Arafat.
 
Potrivit acestuia, elicopterul nu avea dotările necesare pentru a survola marea, însă el putea zbura peste lacuri. „Facem asta în mod frecvent. Din ce mi-au spus piloţii, acele flotoare sunt folosite pentru ieşirea în largul mării, nu pentru lac, prin urmare ele nu erau necesare. Însă am înţeles de la ei că nici măcar atunci când elicopterul se afla în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa şi l-am preluat de la operatorul privat acele folotoare nu erau montate”, a conchis medicul.
 
Şi reprezentanţii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI din care fac parte şi cei care pilotează elicopterele SMURD au explicat că flotoarele se montează pe un aparat de zbor atunci când misiunea în care pleacă echipajul este una care se va desfăşura pe apă sau deasupra apei.
 
„Flotoarele sunt ca şi cauciucurile de iarnă. Le folosim atunci când este nevoie. Nu stau tot timpul pe elicopter pentru că nu ajută”, au explicat experţii.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE VIDEO Elicopter SMURD căzut în lacul Siutghiol. Fragmente din epavă au fost aduse la mal. Medicul a murit. Copilotul şi pilotul, scoşi din apă fără semne vitale

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Bâlbele din misiunea de salvare a echipajului SMURD, după prăbuşirea elicopterului

Raed Arafat, pe contul său de Facebook, la 8 decembrie: „În scurt timp, operaţiunile de salvare din sud-estul ţării se vor desfăşura mai eficient“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite