Bani publici cheltuiţi degeaba. Cum a construit o primărie un corp de şcoală în care nu învaţă nimeni de nouă ani

Bani publici cheltuiţi degeaba. Cum a construit o primărie un corp de şcoală în care nu învaţă nimeni de nouă ani

Şacoala construită în 2010 în care nu a învăţat nimeni                                    FOTO Călin Gavrilaş

Un corp de şcoală, finalizat în 2010, stă cu lacătul pe uşă. În acest timp, 620 de elevi ai şcolii de care aparţine clădirea se înghesuie într-un fost internat. Acum autorităţile cer bani să reabiliteze o construcţie nefolosită.

Primăria oraşului Năvodari finaliza în anul 2010 un corp de şcoală situat pe strada Pescăruşului, construit cu bani de la Banca Europeană de Investiţii. În clădire nu s-a ţinut niciodată vreun curs, iar acum, după aproape 9 ani, geamurile sunt sparte, iar copiii învaţă înghesuiţi tot în vechea şcoală.

7 preoţi, un primar şi spectacol la sfinţirea şcolii

În februarie 2009, primarul de la acea vreme, Nicolae Matei, declara că „în vară va fi gata corpul A al unităţii de învăţământ, iar dacă primim şi fondurile necesare pentru corpul B, anul viitor, copiii vor putea învăţa în noua şcoală. În caz contrar, preconizăm că vom termina construcţia cel târziu în 2011. Am stabilit acest termen de finalizare pentru că nu suntem siguri că vom primii banii necesari de la Guvern“. Corpul A a fost finalizat în 2010, iar corpul B nu s-a mai construit.

Conform primăriei Năvodari, Ministerul Educaţiei a finanţat prin intermediul „Programului de Reabilitare a infrastructurii Şcolare” (bani de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei) construirea corpului A, în valoare de 2,42 milioane de lei. Corpul B trebuia construit din fondurile proprii ale administraţiei locale, doar că primăria nu a avut bani, iar priorităţile pe plan local erau altele. Nici fonduri guvernamentale sau europene nu au reuşit să atragă pentru finalizarea corpului B de şcoală şi, implicit, a proiectului.


           Sfinţirea Corpului A al Şcolii 3 din Năvodari (anul 2010)  FOTO: Ziua de Constanţa

Pe 16 aprilie 2010, şapte preoţi, în frunte cu primarul, participau la sfinţirea „Corpului A” ce aparţine de Şcoala Numărul 3 „Tudor Arghezi”, din Năvodari. Slujba a fost urmată de un spectacol de muzică susţinut de ansamblul coral „Piatra credinţei”.


                         Sfinţirea Corpului A al Şcolii 3 din Năvodari (anul 2010)  FOTO: Ziua de Constanţa

Din acea zi şi până în prezent nici un elev nu a pus piciorul în clădire şi nicio oră de curs nu s-au ţinut în cele 6 săli amenajate din bani publici. După 9 ani, clădirea are geamurile sparte, începe să se degradeze şi necesită alţi bani pentru reabilitare.


         Clădirea este cu lacătul pe uşă şi cu scările distruse FOTO Călin Gavrilaş
 

Elevi obligaţi să înveţe într-un internat

„Au construit corpul A atunci deoarece era un proiect cu două corpuri, urmând să construiască şi corpul B, tot acolo, legate între ele. Acum sunt proiecte depuse de primărie şi aşteptăm să vedem ce o să se întâmple. Noi funcţionăm într-un cămin (din anul 1987), nu suntem într-o şcoală, funcţionăm într-un fost cămin al liceului tehnologic, nu e şcoală, e o improvizaţie”, declară pentru „Adevărul” directorul Şcolii „Tudor Arghezi”, Maria Burlaciuc, instituţie unde învaţă peste 600 de elevi.

Directorul pare să ştie şi de ce primăria nu a mai construit şi cel de-al doilea corp: „s-au oprit din construcţie pentru că a venit criza financiară. Apoi s-au făcut alte proiecte pentru oraş.”


                   Sălile de curs în care nu a învăţat niciun elev                   FOTO Călin Gavrilaş

Primăria Năvodari recunoaşte că cei peste 600 de elevi şi cele 55 de cadre didactice sunt nevoite să-şi desfăşoare activitatea încă din 1987 într-un internat al unui liceu tehnologic. „Atât încăperile, dimensiunile acestora, cât şi modul în care sunt compartimentate şi distribuite pe suprafaţa construită sunt improprii, neadecvate…, neasigurând necesităţile de ordin igienico-sanitar sau de protecţie PSI”, spun reprezentanţii primăriei.

De exemplu, un hol al internatului transformat în şcoală are o lungime de 34 de metri, iar lăţimea este doar de 1,6 metri, iar o sală de clasă are o lungime de 7,35 metri şi o lăţime de 4,60 metri. Şcoala nu dispune de o sală de sport, orele de educaţie fizică desfăşurându-se în două săli de clasă, iar până de curând, clădirea a prezintat reale probleme de izolaţie fonică şi de hidroizolaţie, instalaţia termică fiind în totalitate deficitară (fiind remediată de autoritatea locală în mai multe rânduri).

Soluţia primăriei: un nou proiect

Pentru a da totuşi o funcţionalitate clădirii construite cu aproape un deceniu în urmă şi nefolosită, actuala conducere a primăriei a elaborat un nou proiect de construire a Corpului B şi de reabilitare a celui vechi. Şi cum fondurile de la bugetul local lipsesc şi acum, administraţia a apelat la Compania Naţională de Investiţii care a respins proiectul.

„Într-o atare situaţie, pentru reabilitarea corpului A şi construirea corpului B au fost depuse două proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile”, spun reprezentanţii primăriei.


                                                        Macheta viitoarei şcoli

Noua construcţie, atunci când va fi finalizată, va avea un total de 15 săli de clasă pentru 30 de elevi fiecare, 5 săli de clasă pentru 24 de elevi fiecare, 8 laboratoare, 1 bibliotecă, 1 sală de ceremonii. Pentru aceasta se vor cheltui 19,7 milioane de lei, iar contribuţia Primăriei Năvodari este de aproximativ 2% din cheltuielile eligibile.

„De asemenea, se va construi o sală de sport modernă de peste 550 de metri pătraţi, într-un corp de clădire separat. Se va realiza un teren de sport exterior multifuncţional, dotat cu coşuri de baschet, fileu pentru tenis de câmp si volei, porţi multifuncţionale pentru handbal si fotbal, terenul urmând să fie utilizat pentru orele de educaţie fizica”, ne asigură primarul oraşului, Florin Chelaru.

Pe aceeaşi temă:

Oraşul în care s-au construit cinci biserici în ultimii 20 de ani şi nicio grădiniţă pentru că „nu este spaţiu“. Copiii, condamnaţi să meargă în ture la cursuri

VIDEO Cum arată o şosea modernizată de Tel Drum acum doar doi ani. Trece chiar pe lângă fosta vilă a lui Liviu Dragnea















 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările