Balcic în imagini de arhivă. Castelul Reginei Maria de pe Coasta de Argint a Mării Negre, imortalizat în anii ’30

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul de la Balcic, reşedinţa preferată a Reginei Maria, a fost imortalizat de fotograful german Kurt Hielscher (1881-1948), care a străbătut România în anii ’30 la invitaţia Regelui Carol al II-lea. Aici era locul de suflet al reginei, care şi-a dorit ca la moarte inima ei să rămână aici.

În micuţa capelă Stella Maris pe care o construise la „Cuibul liniştit“, şi-a dorit Regina Maria ca inima ei să îşi găsească odihna veşnică, însă zbuciumul care i-a caracterizat viaţa sentimentală îi marchează şi posteritatea. Trupul i-a fost înmormântat la Curtea de Argeş alături de Regele Ferdinand, dar inima a fost dusă - după cedarea Cadrilaterului din 1940 - la Bran, apoi la Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti. 

Principesa Maria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park - Anglia. A fost fiica Principelui Alfred al Mării Britanii şi Irlandei, principe de Saxa-Coburg-Gotha, duce de Edinburgh şi a marii ducese Maria Alexandrovna a Rusiei. Maria era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Deşi fusese curtată de Winston Churchill şi de marele duce George al Rusiei, Principesa Maria s-a căsătorit, la 10 ianuarie 1893, cu Principele Ferdinand, nepotul domnitorului Carol I - regele unei „ţări barbare“. Nobila englezoaică a făcut în epocă o puternică impresie.

regina maria balcic

Casa Regală din România o descrie: „Inteligentă, de o extraordinară frumuseţe, plină de curaj şi de determinare, Regina Maria a fost cel mai eficace ambasador al României, în timpul şi după Primul Război Mondial. Rămâne legendară vizita Sa în Statele Unite ale Americii, în octombrie-decembrie 1926, când a fost întâmpinată peste tot de oficialităţi şi de mulţimi entuziaste.

În timpul Primului Război Mondial, a fost o prezenţă activă pe front, încurajând răniţii şi soldaţii, care au sfârşit prin a o numi «Mamă Regină». Regina Maria a fost scriitoare, pictoriţă talentată şi protectoare a artiştilor. A fost membră a Academiei de Belle-Arte din Paris. Castelul de la Bran şi casa de la Balcic păstrează semnele bunului sau gust“. 

Construcţia castelului de la Balcic a început în 1924, la 10 ani după încoronarea Regelui Ferdinand. Spre sfârşitul vieţii, alteţa s-a retras cu amintirile ei pe domeniul de la Balcic. La 18 iulie 1938, Regina Maria s-a stins la Castelul Pelişor din Sinaia. La moartea Reginei Maria, survenită la Sinaia la 18 iulie 1938, inima ei a fost dusă la Balcic, conform ultimei sale dorinţe consemnate în testament. Distrugătorul Regina Maria a fost cel care a efectuat preţiosul transport. 

Castelul din Balcic, fotografiat de Kurt Hielscher Sursa Facebook Istoria românească în fotografii

image

„Conform testamentului, trupul reginei a fost înmormântat la Curtea de Argeş, iar inima a fost transportată la reşedinţa din Balcic, de la Constanţa, cu distrugătorul Regina Maria aflat sub comanda căpitan-comandorului Horia Măcellariu. În anul 1940, când România a pierdut Cadrilaterul, inima a fost adusă înapoi în ţară tot cu distrugătorul Regina Maria, pentru a fi păstrată în capela reşedinţei regale de la Bran.

Albumul România“, dedicat urmaşului Reginei Maria

Kurt Hielscher a realizat un album intitulat „România”, ce are în jur de 330 pagini, dintre care 300 sunt numai cu fotografii. Dintre cele 300 pagini foto ale albumului, 30 sunt dedicate Dobrogei pe care fotograful născut în Polonia a cunoscut-o de ambele părţi ale graniţei actuale.

Dedicat „cu cea mai mare onoare“ Regelui Carol al II-lea, fiul cel mare are Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, „România“ a apărut în anul 1933, la Editura F.A.Brockhaus din Leipzig - Germania, ce este fondată de un renumit publicist de enciclopedii, Friedrich Arnold Brockhaus (1772-1823).

Fotografiile sunt realizate în tehnica sepia, fiind prefaţate de Octavian Goga. În periplul său, Hielscher a surprins locuri, oameni şi îndeletniciri ale naţiilor care şi-au găsit aici casa, după peregrinări şi frământări de secole. Albumul „România“ este subintitulat „Peisaje, arhitectură, viaţă populară“ şi se mai găseşte de vânzare pentru colecţionari la preţul de pornire de 400 lei, ajungând până la 250 euro pentru exemplare în stare excepţională. 

Castelul din Balcic, fotografiat de Kurt Hielscher Sursa Facebook Istoria românească în fotografii

image

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Oameni ai Dobrogei interbelice, imortalizaţi de fotograful neamţ Kurt Hielscher. Colecţia impresionantă de instantanee rămase pentru istorie

Dobrogea interbelică, văzută de un fotograf neamţ. Locuri şi oameni ai timpului încremenit

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite