Avocatul lui ÎPS Teodosie, despre dosarul de corupţie în care este judecat ierarhul: „Nu poate avea decât valoarea unei răfuieli interne între capii Bisericii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Vasii, avocatul Arhiepiscopului Constanţei, Teodosie, a făcut o serie de declaraţii la ieşirea din sala Curţii de Apel Constanţa.

Un nou termen în dosarul în care ÎPS Teodosie este judecat pentru fapte de corupţie a fost judecat miercuri, 17 aprilie, la Curtea de Apel Constanţa. În discuţie au fost luate interceptările aflate la dosar care ar face obiectul unor documente clasificate. În acest context, arhiepiscopul a declarat în faţa instanţei că o colaborare între SRI şi DNA nu oate fi decât „tendenţioasă”.

La ieşirea din sala de judecată, avocatul arhiepiscopului, Maria Vasii a declarat presei că:  „Noi am afirmat că dosarul nu are justificare. Nu poate avea decât valoarea unor răfuieli interne între capii bisericii. Altfel nu pot să îmi explic ce a dus la sesizarea SRI şi la sesizarea procurorului. Este regretabil că procurorul a intrat în acel joc şi că a instrumentat în aparenţă nişte proceduri judiciare, care ar cuprinde o acuzaţie, dar se pare că a făcut jocul unor interese oculte”.

Reporterii „Adevărul” au vrut să afle de la ierarhul Teodosie cine sunt acei „capi ai bisericii” care vor să se răfuiacă cu el.

Prin intermediul purtătorului de cuvânt al Arhiepiescopiei Tomisului ni s-a comunicat că „a fost o opinie personală a dânsei, care nu are nico legătură cu ce s-a discutat în sală, nici cu realitatea din Biserică. IPS Teodosie nu era lângă dânsa la momentul afirmaţiei”, spune Eugen Tănăsescu.

Mai mult, acesta afirmă că Maria Vasii ar fi spus cele de mai sus sub forma unei întrebări „dacă nu cumva e o răfuială internă, pentru că nu a aflat şi nu i s-a spus încă cine a ordonat implicea SRI. Documentul este clasificat secret şi a cerut desecrerizarea acestuia. În acest context a venit întrebarea dumneaei, nu e o afirmaţie, cum greşit s-a înţeles.Este doar o întrebare personală, generată de secretizarea acelui document”, adaugă Tănăsescu.

Următorul termen în dosarul „Nazarcea” este 22 mai.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”. Procesul a început în luna februarie 2017.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată faptul că ”în perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.
 
În declaraţiile prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară.

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).”

Arhiepiscopul Teodosie Petrescu este primul ierarh din istoria Bisericii Ortodoxe Române  trimis în judecată pentru fapte de corupţie. De asemenea, a fost urmărit penal şi într-un alt dosar instrumentat de DNA Constanţa, în care procurorii îl acuzau pe episcop de abuz în serviciu şi mărturie mincionoasă. Dosarul a fost restituit de instanţă la DNA pentru efectuarea cercetărilor în continuare.

Pe aceeaşi temă:

Decizia judecătorilor în dosarul de corupţie al IPS Teodosie: Arhiepiscopia Tomisului rămâne cu conturile blocate

Arhiepiscopia Tomisului rămâne cu conturile blocate. Instanţa a respins cererea de ridicare a sechestrului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite