Avioanele Forţelor Aeriene Regale Canadiene, pregătite să păzească spaţiul aerian românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru avioane CF-188 Hornet vor păzi spaţiul aerian românesc   FOTO Călin Gavrilaş
Patru avioane CF-188 Hornet vor păzi spaţiul aerian românesc   FOTO Călin Gavrilaş

În Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc joi, 31 august, ceremonia de certificare NATO a detaşamentului canadian ce va executa serviciul de poliţie aeriană

Cele patru aeronave CF-188 Hornet ale Forţelor Aeriene Regale Canadiene au sosit încă de duminică, 20 august, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Aceastea vor participa la misiuni de poliţie aeriană sub comanda NATO, alături de aeronavele MIG-21 LanceR şi militarii Forţelor Aeriene Române.

La ceremonia de certificare au luat parte ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, Comandantul Centrului de Operaţii Aeriene Torrejon, generalul Ruben Servert şi generalul Scott Clancy, comandantul detaşamentului canadian.

”Misiunile de poliţie aeriană ale NATO în spaţiului aerian românesc sunt o demonstraţie clară şi răsunătoare a devotamentului nostru colectiv la securitatea alianţei. Aşa cum trupele noastre au desfăşurat exerciţii în Letonia, şi aşa cum vom continua să participăm într-o serie de exerciţii pe întreg teritoriul aerian Euro-Atlantic, această misiune din România este o manifestare a angajamentului canadian faţă de partenerii noştri din partea sud-estică a Alianţei”, a declarat ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton.

Forţele Aeriene Canadiene iau parte la această misiune, pe bază rotaţională, ca parte a operaţiunii Reassurance. Militarii canadieni vor prelua responsabilităţile de la Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii. Din Detaşamentul Canadian Air Task Force Romania fac parte 135 de militari, piloţi şi personal tehnic.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat că ”situaţia geopolitică în regiunea ţării noastre este una complicată, care necesită măsuri adecvate. Alături de măsurile de poliţie aeriană, sunt şi alte măsuri care vizează întărirea securităţii în zonă printr-o prezenţă adaptată a forţelor aliate”.

Ministrul a vorbit despre angajamentul României în faţa NATO de a acorda 2% din PIB pentru apărare până la finalul acestui an, buget pe care se vor baza şi investiţiile viitoare în modernizarea armatei.

”În acest context, reconfigurarea bugetelor apărării şi înscrierea acestora pe o tendinţă ascendentă sunt esenţiale. România este ferm angajată în această direcţie, iar până la sfârşitul anului, ţara noastră va deveni una dintre cele şase ţări NATO care depune toate eforturile pentru îndeplinirea angajamentului de alocare a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare. Este un efort care urmează să fie susţinut pe o perioadă de 10 ani, până în 2026, iar programul de înzestrare a armatei a fost construit pe o asemenea alocare bugetară”, a mai spus Ţuţuianu.

De altfel, ministrul a fost prezent în garnizoana Constanţa toată dimineaţa zilei de joi, având întâlniri cu reprezentanţii Academiei Forţelor Navale. Programul său cuprinde vizite la toate unităţile militare din judeţul Constanţa şi la cea din Babadag, judeţul Tulcea.

Supersonicul CF-188 Hornet (viespe), cunoscut popular sub denumirea de CF-18, este dotat cu motoare duble, generând suficientă putere pentru a ridica 24 de camioane complet echipate, de la pământ. CF-188, avionul de luptă al Forţelor Aeriene Regale Canadiene este folosit pentru apărare aeriană, superioritate aeriană, suport tactic, antrenamente, demonstraţii acrobatice, evaluare şi testare aerospaţială.

Pentru a se asigura că forţele armate canadiene au o flotă interoperabilă şi modernă de luptă, CF-188 trece permanent printr-un program de modernizare. Datorită puterii şi vitezei superioare (Mach 1.8), dar şi capacităţii de urmărire şi depistare, CF-188 a avut succes în nenumărate operaţiuni militare, pe teritoriul Canadei dar şi în afara graniţelor ţării.

Din 2014, CF-188 a început să patruleze spaţul aerian al Europei, alături de alţi membrii ai Forţelor Aeriene ale NATO pentru a asigura integritatea spaţiului aerian al aliaţilor.

Hornet 4
Hornet 3
Hornet 1
Hornet 2

Generalul Kevin Hamilton îi predă Certificarea NATO comandantului detaşamentului canadian, generalul Scott Clancy

Canadienii se află la a doua misiune în România, după cea executată în perioada aprilie-august 2014, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Poliţia aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrităţii spaţiului aerian al Alianţei. Operaţiunea Reassurance se referă la acţiunile militare desfăşurate de Forţele Aeriene Canadiene, începând cu anul 2014, în cadrul măsurilor NATO de asigurare şi descurajare în estul şi centrul Europei.

Pe aceeaşi temă:

Aeronave militare canadiene au sosit la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Astăzi are loc certificarea NATO 

Poliţia aeriană pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, asigurată cu avioane Hornet canadiene 

MApN, interesat de avioanele F35 produse de Lockheed Martin. Ţuţuianu speră să obţină un acord luna vitoare când va pleca în America

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, se va întâlni cu omologul său american, luna viitoare, în SUA




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite