Avertizarea autorităţilor: 30% din plaje trebuie să fie destinate cearşafurilor. Construcţiile ilegale dispar

Avertizarea autorităţilor: 30% din plaje trebuie să fie destinate cearşafurilor. Construcţiile ilegale dispar

Operatorii plajelor trebuie să respecte regulile                                                          FOTO: ABADL

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L)atrage atenţia operatorilor de plaje că trebuie să respecte legea careasigură 30% din plajă pentru cei care vin cu cearşaful.

Toţi operatorii de plajă care au încheiate contracte de închiriere cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) au fost notificaţi în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale la amenajarea sectoarelor de plajă.

„Având în vedere că o parte din operatorii de plajă au demarat lucrările de amenajare a plajelor, inspectorii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au trimis către cei 450 de operatori de plajă înştiinţări prin care sunt atenţionaţi să respecte întocmai legislaţia în vigoare şi prevederile contractuale. Operatorii de plajă trebuie să asigure o suprafaţa de plajă destinată şezlongurilor şi turiştilor cu accesorii proprii”, transmite ABADL.

Astfel, articolul 18 din Ordinul M.D.R.T. nr. 1204/2010 spune că: „Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajä."

Iar la articolul 19 din acelaşi ordin se arată că:  „Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilitä în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor şi va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă.

Utilizatorii de plajă care au încheiate contracte de închiriere cu A.B.A.D.L. au principalele obligaţii:

  • să întreţină şi să igienizeze zilnic şi ori de câte ori este nevoie suprafaţa de plajă utilizată
  • să nu realizeze pe plajă construcţii şi dotări cu alte destinaţii decât cele prevăzute în lege Astfel, pe sectorul de plajă se vor amplasa numai dotările de plajă prevăzute în P.U.Z.-ul pentru amenajarea plajei şi Ordinul MDRT nr. 1204/2010 şi numai cu acordul A.B.A.D.L.  
  • să permită accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei, fiind interzisă împrejmuirea sectorului de plajă.
  • să monteze panouri cu instrucţiuni de utilizare a plajei, a zonei şi a apei de îmbăiere;
  • să se asigure pemanent o suprafaţă de plajă liberă pe toată lungime sectorului de plajă, corespunzătoare unei lăţimi de 5 m de la linia apei, în vederea realizării lucrărilor de intervenţie, întreţinere, igienizare şi ecologizare mecanizată. Pe această suprafaţă de plajă se interzice amplasarea oricăror dotări de plajă.


„Operatorii de plajă au termen de 5 zile de la primirea notificărilor să dezafecteze construcţiile sau extinderile ilegale pe sectorul de plajă ce face obiectul contractului de închiriere, neprevăzute în P.U.Z. - Amenajare plajă. În caz contrar se vor aplica prevederile art. 14 Cap. Răspunderea contractuală din contractul de închiriere, ceea ce înseamnă că se poate ajunge până la rezilierea contractului. Ca în fiecare an inspectorii A.B.A.D.L. vor monitoriza pe parcusul sezonului estival plajele litoralului românesc pentru a se asigura că legea este respectată”, a declarat directorul Bogdan Bola.

Pe aceeaşi temă:

Plajele Mării Negre, transformate în balastiere. Cât e amenda pentru cei care iau nisip de la mal

Terasele ilegale de pe plajă dispar doar în prezenţa procurorilor. Buldozerele autorităţilor stau în aşteptare 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: