Aventura incredibilă a lui Dorel. Primul român care a traversat solitar Atlanticul vine din munţii Bucovinei, a fost cioban la stână şi a văzut marea abia la 20 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Nacou - a pornit de la stână şi a ajuns să traverseze Atlanticul
Dorel Nacou - a pornit de la stână şi a ajuns să traverseze Atlanticul

Originar din Bucovina, fiu de ţăran din Ostra, Suceava, Dorel Nacou (45 ani) este primul român care a traversat solitar Atlanticul, într-o ambarcaţiune cu vele. El a ajuns la destinaţie chiar de Ziua Naţională a României, la 1 Decembrie.

Dorel Nacou (Nacu, în actele oficiale româneşti) a stabilit această premieră participând la o cursă nautică: Mini-Transat 2017 La Boulangère. Competiţia franceză se desfăşoară bianual şi este dedicată velierelor, românul fiind înscris cu ambarcaţiunea sa la clasa mini-prototip (lungime 6,5 metri, lățime 3 metri, greutate între 700 şi 900 de kg, înălțimea catargului 12 metri, suprafaţa velică de 150 metri pătraţi etc).

Startul lui Dorel

Românul a pornit la 1 noiembrie din portul Las Palmas de Gran Canaria, iar startul fusese foarte bun. 

Însă chiar din prima noapte, soarta i-a fost potrivnică. Deşi se afla în primul grup de bărci, ambarcaţiunea lui Nacou a suferit o gravă avarie: prins între un val uriaş din prova şi un vânt puternic din pupa, catargul înalt de 12 metri a fost supus unei forfecări care l-a frânt. În vârful catargului se afla şi instrumentarul (o giruetă cu un anemometru) care-l ajuta pe marinar să ştie viteza curenţilor de aer şi să-şi stabilească parametrii de navigaţie.

Lipsit de dispozitivele moderne de comunicaţie, conform rigorilor concursului, şi fără posibilitatea tehnică de a remedia defecţiunea, Nacou s-a trezit în imposibilitatea de a continua cursa în ritmul atins deja. A fost nevoit să se abată de la traseu şi să acosteze în Sahara Occidentală, la Boujdour, Maroc, în căutare de ajutor pentru a repara barca.

Îngerii păzitori

În acest timp, colegii săi de la Clubul Nautic Român i-au urmărit parcursul. Observând pe harta de concurs afişată în timp real (tracker) cum traiectoria bărcii sale 412 iXblue Vamonos deviază de la traseul stabilit şi că viteza de navigaţie scade alarmant, yachtmanii şi-au dat seama că Dorel este în dificultate. De la mii de kilometri, ei au sunat pretutindeni căutând contacte care să-l sprijine pe Dorel. Au găsit un arab specialist în reparaţii navale, care studiase în România, şi care a sărit imediat, prin rude, cunoştinţe şi prieteni, în ajutorul românului. Ambarcaţiunea a fost refăcută, iar Dorel Nacou a reintrat în cursă.

Pe drum, însă, emoţiile au continuat: catargul era să se rupă din nou, la îmbinarea făcută la Boujdour a apărut o fisură etc. Toate păţaniile au dus la întârzieri, iar Nacou a ajuns la destinaţie, în portul Le Marin din insula Martinica, chiar de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României. Cu un catarg peticit, fără vânt în pânze, cu provizii de hrană şi apă devenite insuficiente, terminarea cursei a fost pentru român o chestiune de dârzenie, de ambiţie, de tenacitate.

„Cursa a fost pierdută atunci când s-a rupt catargul“, recunoaşte Dorel. „Restul a fost o aventură. Dar am vrut neapărat să termin cursa, în ciuda tuturor dificultăţilor“, spune el. Mărturiseşte că la un moment dat a simţit că este la capătul puterilor. Să fii singur, cu o barcă stricată, noaptea, în mijlocul oceanului, este ca şi cum ai fi într-un cazan de smoală - descriu situaţia camarazii săi de la Clubul Nautic Român.

„Am urât barca la un moment dat, dar mi-am dat seama că este singura mea şansă să trec oceanul şi să ajung dincolo, să ating uscatul. Mi-am strâns puterile şi am reuşit să revin pe traseu, deşi am trecut prin mari încercări“, spune românul.

Dorel Nacou se reface acum şi vrea să vină în ţară de Sărbători pentru a sărbători cu colegii de la club, cu care are planuri mari pentru 2018. El vrea să traverseze Marea Neagră cu iahtul, de la Constanţa la Batumi. Cursa este gândită pentru 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, când Nacou vrea să demareze proiecte nautice care să promoveze sportul cu vele, Marea Neagră, România.

Până la 20 ani a văzut marea doar în cărţile poştale

Visul navigatorului este de înţeles. Incredibil este că Dorel n-a văzut marea până la vârsta de 20 ani. În 1992, el a ajuns la Marsilia, trecând clandestin frontierele până în Franţa, căutând de lucru. „Nu văzusem marea decât în cărţile poştale pe care le trimitea acasă un băiat din satul meu, care învăţa la liceul de marină din Constanţa. Nici nu mă gândeam că voi ajunge odată să despic Oceanul Atlantic, era ceva de neînchipuit“, spune Dorel.

Fiul de ţăran, fără şcoală, devenit campion

Pentru un fiu de ţăran din Ostra, judeţul Suceava, care crescuse într-o gospodărie de oameni simpli şi mersese cu animalele la păscut, Occidentul putea fi un punct-terminus. Dar Dorel a luat-o cu munca de jos, şi-a găsit de lucru la un atelier abia înfiinţat care s-a dezvoltat în timp într-un şantier naval - iXblue din oraşul-port La Ciotat de lângă Marsilia. Francezul care l-a luat pe român să lucreze, printre primii săi angajaţi, este acum sponsorul său competiţional.

Dorel a urmat o şcoală de meserii şi a învăţat să lucreze ca marangoz - un dulgher specializat în lemnărie de ambarcaţiuni. Şi-a terminat apoi şi liceul, s-a însurat c-o franţuzoaică, Christelle Arbat, muziciană, şi a lucrat încontinuu la barca visurilor sale. A cumpărat-o cu 24.000 euro, a utilat-o performant de încă 20.000 euro, dar banii (economii, împrumuturi) n-au mai ajuns şi de asigurare. Astfel că emoţiile lui în cursa Atlanticului au fost şi mai mari. „Puteam să abandonez în orice clipă, trăgeam o rachetă de semnalizare şi veneau să mă recupereze. Dar cu barca mea ce făceam? Am luptat să ne salvăm amândoi“, zâmbeşte Dorel Nacou.

Învingătorul

După 29 zile, 11 ore şi 32 minute, timp în care a parcurs 3.289 mile nautice, Dorel Nacou este exemplificarea proverbului românesc pe care-l consideră grăitor: „Cu răbdarea treci şi marea, dar cu răul - nici pârăul“.

„A învins toate obstacolele - inițial pe cele legate de prejudecăți, legi nescrise care spun că yachtman te naști și doar te cizelezi pe parcurs, apoi că yachtingul este sport exclusivist, al celor cu stare socială și financiară foarte bună. A învins greutăţi financiare, mentalități, și totuși nu a cedat, nu a cerut asistență, nu a lăsat Atlanticul să-l învingă. Pentru toate acestea, Dorel Nacou este un învingător. Este învingătorul nostru, al prietenilor şi susţinătorilor săi, al celor care au crezut în el, în visul său şi în faptul că poate să fie menţionat în statistici drept primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic, înscris într-o regată oficială“, transmite Clubul Nautic Român care a relatat pas cu pas aventura lui Dorel Nacou. 

Pe aceeaşi temă: 

Un român a pornit solitar în traversarea Atlanticului. Performanţa sa este o premieră naţională

Primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic a ajuns la destinaţie chiar de Ziua Naţională

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite