Atmosfera din culisele serialului „Toate pânzele sus“, rememorată după 40 de ani de singura actriţă din film: „Fiecare zi era o aventură cu goeleta Speranţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta se împlinesc 40 de ani de când s-au terminat filmările la celebrul serial românesc de televiziune „Toate pânzele sus“. Actriţa Julieta Szönyi, care a interpretat rolul Adnanei, a rememorat pentru „Adevărul“ câteva amintiri din timpul filmărilor.

Filmul serial de televiziune „Toate pânzele sus“ a fost produs între anii 1976-1978, fiind o adaptare cinematografică după romanul cu acelaşi nume al lui Radu Tudoran, scris în 1954. Goeleta Speranţa, cea care i-a purtat pe eroii noştri în aventura vieţii lor a fost proiectată şi realizată de comandantul Marin Deboveanu, de 84 de ani.

Singura actriţă din serial, Julieta Szönyi, era răsfăţata actorilor deja consacraţi: Jean Constantin, Ion Besoiu sau Ion Dichiseanu. Nu i-a fost uşor. Era actriţă la Teatrul din Piteşti atunci când s-a prezentat la probele pentru desemnarea celei care va interpreta rolul Adnanei. Dar a reuşit şi aşa a început pentru ea o aventură în lumea marilor artişti, dar şi în largul Mării Negre, cu goeleta Speranţa, despre care îşi aminteşte că era superbă. „Îmi plăcea ideea de ieşit pe mare în fiecare zi. Cum mie cum îmi place tot ceea ce e de epocă, m-am simţit foarte bine. Fiecare zi era o aventură cu goeleta Speranţa“. 

Filmările au durat şase luni. Majoritatea cadrelor au fost luate în largul Mării Negre, dar şi pe litoralul bulgăresc, iar imaginile de iarnă care apar în serial au fost filmate în Sinaia, la cota 2000.   

Imagine indisponibilă

Julieta Szönyi FOTO Eduard Enea

Cu „Speranţa“ în larg

Programul era chinuitor. Se trezeau înainte de răsăritul soarelui şi urcau pe goeleta Speranţa care îi aştepta în Portul Tomis din Constanţa. Se întorceau la mal după ce apunea soarele. Erau obosiţi, înfometaţi, dar cu spiritul de aventură încă nesecat: „În portul Tomis se construise un fel de baracă aşa cum aveau muncitorii şi acolo mâncam seara, când ne întorceam de la filmări, o mâncare caldă, apoi mergeam la Hotelul Palas, unde eram cazaţi. Îmi amintesc de terasa hotelului, unde urcam deseori, mai ales atunci când serbam ziua vreunui coleg“, îşi aminteşte actriţa cu nostalgie.

Filmările pe mare reprezentau pentru actori şi o lecţie de marinărie. În afara marinarilor care făceau parte din echipaj, şi care îi însoţeau în larg, şi actorii învăţau să manevreze goeleta, dar şi participau şi la alte îndeletniciri, pentru ca filmul să fie autentic. 

Machiată doar dimineaţa

Răul de mare a reprezentat o adevărată piatră de încercare pentru actori, însă Julieta Szönyi parcă se născuse pe apă, aşa de bine se simţea. Îşi aminteşte însă că oamenii care o machiau nu i-a însoţit decât o cursă în larg: „Ajunsese ca să nu mai urce pe Speranţa nici cei din machiaj nici din alte echipe, din cauza răului de mare. Mă aranjau dimineaţa şi aşa rămâneam, deşi, de obicei, echipa de machiaj stă lângă actor, dar la aceste filmări a renunţat“, povesteşte ea. 

În cele şase luni cât au durat filmările, viaţa ei s-a întrepătruns cu cea a celorlalţi colegi şi cu a Constanţei. Retrăieşte după atâta timp farmecul Cazinoului care era deschis publicul, apusuri şi răsărituri, simte în păr briza sărată a Mării Negre, şi nu va uita niciodată gustul covrigilor calzi pe care îi mânca în fiecare dimineaţă şi a iaurtului dobrogean. Rar, în zilele libere, dădea o fugă la Bucureşti, însă se întorcea repede pentru a mai trăi puţin din farmecul vechiului Tomis şi al aventurii pe mare. „Oraşul era foarte pitoresc şi, cumva, te întorcea în timp. Mi-a plăcut Constanţa pentru acest amestec de tradiţii“. 

Imagine indisponibilă

Goeleta Speranţa Colecţie Ionuţ Virgil Soare

Jean Constantin, actorul absolut

Când o întrebăm de ceilalţi actori, tăcerea umple spaţiul. Mulţi nu mai trăiesc decât în amintirile tinereţii ei. Spune că Jean Constantin a fost poate cel mai iubit din întreaga echipă. „ne spunea mereu glume, avea un farmec cu totul aparte. Când mă întâlnea dimineaţă pe cheu îmi întindea braţele şi îmi spunea: «Bună dimineaţa, sora mea cea alb㻓, povesteşte Adnana.

Filmul atâtor şi atâtor generaţii este urmărit şi acum cu plăcere. Julieta Szönyi se uită la el cu o umbră de regret: că nu mai are anii de atunci. Un alt regret al ei este faptul că Radu Tudoran nu a venit niciodată să-i vadă pe actori în timpul filmărilor. 

Aventură în 12 episoade

Filmul „Toate pânzele sus“, ecranizat între anii 1976 – 1978, în 12 episoade, prezintă aventura goeletei Speranţa în drumul său către Ţara de Foc. Anton Lupan (Ion Besoiu), căpitanul navei, pleacă în căutarea prietenului său Pierre Vaillant (Ion Dichiseanu), luat prizonier de către piraţi. Echipajul format din Ieremia (Sebastian Papaiani), Gherasim (Ilarion Ciobanu), Ismail (Jean Constantin), Mihu (Cristian Şofran), George Paul Avram – Haralamb şi Adnana (Julieta Szönyi), are parte de numeroase peripeţii. Oamenii sunt curajoşi şi astfel reuşesc împreună să treacă peste toate încercările şi îl urmează încrezători pe căpitan în căutarea prietenului dispărut.

speranta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite