Atenţionarea salvamarilor pentru „curajoşii” care fac baie în mare: „Fără eroisme! Cu natura nu poţi să-ţi măsori puterile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi apa mării nu are mai mult de 17 grade la mal, în larg fiind mai rece, primii curajoşi care se aventurează în valuri au apărut. Riscul la care se expun este foarte mare, de aceea salvamarii îi sfătuiesc să fie precauţi.

Marea a făcut prima victimă din acest an marţi, 15 mai, când un militar de 24 de ani s-a înecat în zona Cartierului Consilierilor din Constanţa. Deşi scăldatul era interzis, ieri fiind steagul roşu arborat, iar apa este încă rece pentru înot,  tânărul s-a aventurat destul de departe de mal (aproximativ 300-400 de metri), într-o zonă periculoasă. „În zona digurilor, unde a înotat militarul, scăldatul este interzis. A fost un act de teribilism. Cu natura nu trebuie să te pui. Şi marea era foarte agitată, noi am arborat steagul roşu”, spune Gabriel Culea, coordonatorul Serviciului Salvamar Mamaia.

Acesta le transmite celor care doresc să facă baie în mare, în această perioadă, că nu este deloc recomandat. „Temperatura apei nu permite condiţii bune de scăldat. Are ea 17-18 grade , dar în larg este cu mult mai rece. Recomandarea noastră: atâta timp cât apa este încă rece, nu faceţi baie. Poate să mai intre omul în apă până la genunchi, să vadă cum este, dar dacă stă mai mult timp îşi dă seama că este încă rece.”

Salvamarul spune că riscul unui şoc hipotermic este mare, mai ales dacă persoana care intră în apă nu se acomodează cu ea. „Diferenţa de temperatură este foarte mare. Sunt multe persoane care nu şi-au făcut un control medical şi nici nu ştiu de ce boli suferă.”

De asemenea, Gabriel Culea le recomandă tuturor celor care ajung pe plajă să respecte indicaţiile salvamarilor şi ale steagurilor arborate de aceştia. Mai ales, atunci când este steagul roşu, lumea trebuie să ştie că scăldatul este interzis.

„Prima lecţie pe care le-o dau salvamarilor, dar este valabilă şi pentru ceilalţi, este: fără eroisme! Eu nu cred că pot să-mi măsor puterile cu natura, indiferent cât de bine pregătit eşti. Atunci când este o mare foarte agitată trebuie să stai pe nisip şi să priveşti”, mai spune Gabriel Culea.

În clipa de faţă, aproximativ 60 de salvamari ai Serviciului de Salvamari Mamaia patrulează pe zona de litoral Mamaia-Constanţa. La începerea sezonului estival, numărul salvamarilor pe această porţiune de plajă va depăşi 100.

Pe aceeaşi temă:

Viaţă de salvamar: povestea salvatorilor de pe litoral. „Am trecut prin momente grele cu un copil de 13 ani, avea o forţă incredibilă, nu reuşeam să mă desprind“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite