Atentate la Paris. Românul ucis în atacul terorist era nepotul marelui duhovnic ortodox Gheorghe Calciu-Dumitreasa

Atentate la Paris. Românul ucis în atacul terorist era nepotul marelui duhovnic ortodox Gheorghe Calciu-Dumitreasa

Ciprian Calciu şi Lăcrămioara Pop, ambii ucişi în atentatele de la Paris Foto Arhivă personală

Atentate la Paris. Ciprian Calciu (32 ani), românul ucis în atentatele teroriste din capitala Franţei alături de partenera sa de viaţă, Lăcrămioara Pop (28 de ani), face parte din familia celebrului duhovnic ortodox Gheorghe Calciu-Dumitreasa.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Mahmudia, aşezarea de pe canalul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, este tristeţe mare. Unul dintre copiii care au crescut sub ochii localnicilor era Ciprian Calciu, tânărul în vârstă de 32 ani care a pierit în atentatele de la Paris din seara de 13 noiembrie, împreună cu partenera sa Lăcrămioara Pop (28 ani). Cei doi aveau un băieţel, Kevin, de doar un an şi jumătate. Bilanţul atentatelor de la Paris, în acest moment, este de 129 morţi şi 352 răniţi.

În satul dobrogean, numele Calciu are o semnificaţie aparte. Din neamul Calciu s-a ivit un mare duhovnic al poporului român: Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Preotul născut în 1925 şi trecut la cele veşnice în 2006 era mezinul familiei unui plugar cu 11 copii. Iar Ciprian era nepot de-al preotului. „Bunicul nostru Tănase era frate cu părintele. Taţii noştri, al meu şi-al lui Ciprian, au fost fraţi“, explică Ancuţa Calciu, verişoara primară a lui Ciprian. Femeia este tulburată de sfârşitul năprasnic al verilor ei. „Ce tineri, ce copii buni, ce nevinovaţi! Nu pot să înţeleg ce se întâmplă cu noi în ultimul timp, este teribil! Suntem şocaţi şi bulversaţi, parcă nu se mai termină relele“, este îndurerată Ancuţa Calciu.

În loc de nuntă, înmormântări

Familia se pregătea de sărbătoare în acest an, căci Alexandru (26 ani), unul dintre fraţii gemeni ai lui Ciprian, urma să se însoare. Dar la 28 iunie, tatăl lor a decedat, astfel că toate planurile de nuntă au fost amânate. Cei trei băieţi, Ciprian şi gemenii Mircea şi Alexandru, aflaţi toţi la Paris împreună cu mama lor, s-au întors în ţară să-şi îngroape tatăl. Atunci s-au strâns cu toţii ultima dată, la Tulcea.

Cum doliul ar fi trebuit să ţină un an pentru rudele apropiate, cununia fusese lăsată pentru 2016, dar după nici jumătate de an moartea a lovit din nou. În seara de 13 noiembrie, Ciprian şi Lăcrămioara erau într-un grup de prieteni la terasa La Belle Equipe din Paris, unde o colegă de-a ei, ospătăriţa tunisiancă Houda Saadi, mamă a doi copii mici, serba împlinirea a 35 ani. O maşină neagră a oprit lângă terasă, iar teroriştii au deschis focul. Toţi trei au fost seceraţi de rafalele care au ucis-o şi pe Halima (36 ani), sora Houdei, şi pe alţi 15 oameni, iar pe alţi 9 i-au rănit extrem de grav. Martorii au descris grozăvia: victimele nici n-au apucat să realizeze ce li se întâmplă. Mulţi au murit la mese, aşa cum i-a surprins tirul mitralierei. „Ca şi cum ar fi adormit brusc“, au relatat aceştia.

Cel care a identificat cadavrele a fost chiar viitorul mire, Alexandru. Trauma a fost atât de mare, încât tânărul n-a putut comunica rudelor din ţară ce se va întâmpla cu Ciprian şi Lăcrămioara, dacă vor fi aduşi în ţară sau dacă vor rămâne la Paris.

Luni, familiile trebuia să recupereze de la morgă trupurile lor neînsufleţite. În capitala Franţei au rămas fraţii şi mama lui Ciprian, mama Lăcrămioarei şi cei doi copii: micuţul Kevin şi fata de 11 ani dintr-o relaţie anterioară a Lăcrămioarei. Tatăl tinerei s-a stins şi el din viaţă, în urmă cu câteva luni. „Ar fi trebuit să avem nuntă în familie, nu aşa tragedie“, spune Ancuţa Calciu.

România i-a gonit de două ori

Ciprian Calciu plecase de 10 ani în Franţa şi acolo o cunoscuse pe Lăcrămioara. El avea o echipă de reparaţii pentru ascensoare, ea era barmaniţă. La un moment, tinerii au vrut să revină în ţară, sătui de străinătatea unde viaţa era grea. Cu banii munciţi afară, au cumpărat un apartament în Bucureşti şi o casă în Tulcea, apoi au încercat să-şi deschidă o mică afacere. Dar n-au reuşit să răzbească. Au vândut tot şi au plecat din nou în Franţa. De data asta, definitiv.

Amintirile unei copilării fericite

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa s-a născut la 24 noiembrie 1925 la Mahmudia. A fost singurul trimis la şcoală dintre cei 11 copii ai familiei. S-a înscris la Facultatea de Medicină la Bucureşti, dar a fost arestat în două rânduri pentru activitatea legionară. A fost aruncat în temniţa de la Piteşti, în 1949, unde avea să pactizeze cu torţionarii, pentru a supravieţui.

Apropierea de Dumnezeu l-a făcut însă să se dezică total de regimul de teroare care-l silise să devină călău. Din „reeducat“ devine opozant neînfricat al comunismului. La Seminarul Teologic din Bucureşti, unde a predat după liberare, a criticat deschis demolarea bisericii Enei. Seria de conferinţe a celor „7 cuvinte“ adresate de el tinerilor a creat o mişcare de masă, de care Ceauşescu s-a temut în aşa măsură, încât părintele Calciu este arestat şi condamnat la 10 ani de închisoare.

Eliberat de teama Occidentului, duhovnicul caterisit de BOR acceptă exilul la insistenţele soţiei sale Adriana Dumitreasa şi ale fiului Andrei. Pleacă în Statele Unite ale Americii în 1985, unde face misionariat la biserica Sfânta Cruce din Alexandria, statul Virginia. După Revoluţia din 1989 revine des în ţară. La 21 noiembrie 2006 se stinge din viaţă la Washington, lăsând cu limbă de moarte să fie înmormântat la Mănăstirea Petru Vodă din Neamţ.

Controversa nu l-a ferit nici după moarte. Moaştele sale, neatinse de putreziciune, au fost dezvelite după 7 ani de călugării care au dorit canonizarea sa. Fiul duhovnicului, aflat peste Ocean, a cerut indignat reînhumarea tatălui său.

„Părintele venea an de an acasă, la Mahmudia. Fuseseră mulţi fraţi şi se adunau cu toată familia. Noi, copiii, ne petreceam vacanţele împreună. Părintele era tare fericit aici. Făceam excursii în deltă şi ne plăcea să-i stăm în preajmă. Era mereu optimist, zâmbăreţ şi glumeţ, mai ales la adresa sa. Acum ne-au rămas pozele amintire“, îşi aminteşte Ancuţa Calciu.

Pe aceeaşi temă:

Dragoste românească ucisă în capitala Franţei: „Se iubeau atât de mult, aveau tot ce şi-au dorit“. Ce au lăsat în urmă românii morţi în atentatele de la Paris

FOTO Duhovnicul Calciu Dumitreasa, victimă şi călău. Cum l-a găsit pe Dumnezeu părintele silit să se alăture torţionarilor care-i îngrozeau pe deţinuţi

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările