Astăzi, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. 500.000 de euro costă protecţia gâştei cu gât roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare a fost iniţiată în 2006 şi este o campanie la nivel global de sensibilizare, subliniind necesitatea de protecţie a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.

În judeţul Constanţa cele mai importante arii de protecţie avifaunistică sunt: Aliman – Adamclisi, Allah Bair – Capidava, Balta Vederoasa, Băneasa – Canaraua Fetei, Canaralele de la Hârşova, Cheile Dobrogei, Dumbrăveni, Dunăre – Ostroave, Lacul Bugeac, Lacul Oltina, Lacul Siutghiol, Lacul Techirghiol, Limanu – Herghelia, Marea Neagră, Pădurea Hagieni, Stepa Saraiu – Horea, Lacurile Taşaul – Corbu.

Pe perioada migraţiei în aceste zone şi nu numai pot fi întâlnite aproximativ 379 de specii de păsări dintre care cele mai semnificative sunt: pelicanul creţ, barza, raţa cu cap alb, gâsca cu gât roşu, gârliţa mare, pescăruşul cu cap negru, lebăda de vară, raţa mare, găinuşa de baltă, rândunica, şorecari comuni, acvila ţipătoare miăi, vanturelul mic, pescăruşul mic, chira mică, bătăuşul, gârliţa mică, cormoranul pitic, pescăruşul râzător, corcodelul cu gat negru, lişiţa, ciocârlanul, egreta .
Pentru a marca acest eveniment, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa şi S.O.R. – Filiala Falco cherrug organizează acţiuni de educaţie ecologică, bird watching la Vadu şi Histria împreună cu elevii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, aşa cum a spus Simona Constantin, director executiv al Agenţiei de Mediu.
 
Cât ne costă protecţia unei păsări

Direcţia Apelor Dobrogea - Litoral, Societatea Ornitologică Română şi Primăria Techirghiol au cheltuit aproximativ 500.000 de euro pentru salvarea gâştei cu gâtul roşu. Banii s-au dus pe panouri informative, pe conferinţe internaţionale, pe planuri de management. Din fondurile proiectului s-a achiziţionat şi un petic de pământ pe marginea lacului pentru asigurarea hranei gâştei cu gâtul roşu, pasăre protejată.
Proiectul finanţat de Life Natura „Îmbunătăţirea condiţiilor de iernat pentru Branta ruficollis la lacul Techirghiol” a demarat în 2004, având ca beneficiar Direcţia Apelor Dobrogea - Litoral în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română şi Primăria Techirghiol.
Dan Hulea, directorul executiv al Societăţii Ornitologice Române (SOR), ne-a spus că, mai mult de jumătate din sumă a revenit celor de la Apele Române, care au investit-o în lucrări de protecţie a lacului Siutghiol, 45% celor la SOR, iar primăria a beneficiat de doar 5% din valoarea proiectului. Cu banii primiţi, autoritatea locală a igienizat malul lacului care se transformase în groapă de deşeuri.



Societatea Ornitologică Română a achiziţionat un teren pe marginea lacului unde, spune Dan Hulea, vor cultiva grâu şi porumb. Păsăretul va veni aici să se hrănească, timp în care turiştii pot admira gâştele cu gât roşu. „Pe lacul Techirghiol trăiesc sute sau poate chiar mii de păsări când toate celelalte lacuri sunt îngheţate”, ne-a spus Hulea.
Pe lângă achiziţionarea unui teren, SOR a construit din banii primiţi pe proiect un foişor, a amenajat un centru de informare, a montat mai multe panouri informative, s-au organizat conferinţe internaţionale unde au fost invitaţi reprezentanţi din ţările care se află pe traseul de migraţie al păsărilor. De asemenea, s-a întocmit un plan de management şi s-a „negociat” cu autorităţile locale să nu permită ridicarea de construcţii pe malul lacului, iar pescarii şi vânătorii au fost instruiţi să nu ucidă gâsca cu gâtul roşu.
Branta ruficollis sau gâsca cu gât roşu este una dintre cele mai rare specii de gâscă din lume. În zona lacului Techirghiol mai trăiesc alte 30 de specii de păsări ameninţate cu dispariţia la nivel european.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite