Asociaţia care a revoluţionat democraţia elevilor împlineşte 4 ani. Liderul actual avea 14 ani la momentul înfiinţării AEC

Asociaţia care a revoluţionat democraţia elevilor împlineşte 4 ani. Liderul actual avea 14 ani la momentul înfiinţării AEC

Liderii Asociaţiei Elevilor din Constanţa 2017/2018 Sursa AEC

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), devenită cea mai cunoscută entitate a elevilor din România datorită succeselor remarcabile în lupta pentru drepturile elevilor, a împlinit 4 ani de la înfiinţare.

Momentul a fost marcat duminică, 11 iunie, la Universitatea Ovidius, unde a avut loc şedinţa ordinară a Adunării Generale AEC. Liceenii din Constanţa şi-au ales, conform statutului, conducerea pentru mandatul 2017-2018, în urma alegerilor ordinare anuale pentru funcţiile de conducere, administrare şi control.

Astfel, în mandatul 2017-2018, Biroul de Conducere al Asociaţiei Elevilor din Constanţa are următoarea componenţă:

Preşedinte - Constantin-Alexandru Manda, clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“

Vicepreşedinte - Oana-Ana-Maria Mardare, clasa a X-a la Liceul Teoretic „Traian“

Vicepreşedinte - Ana-Maria Tudor, clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“

Vicepreşedinte - Andreea-Bianca Popa, clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Traian“

Vicepreşedinte - Sebastian-Ştefan Onofrei, clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Traian“. 

De asemenea, vor ocupa funcţia de vicepreşedinte interimar, pentru o perioadă de cel mult 6 luni: Alex-Nicolae Burghelia - clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ şi Geanina-Maria Bostan - clasa a XI-a la Liceul Teoretic „George Călinescu“. 

Liderul Constantin-Alexandru Manda (18 ani) este unul dintre fondatorii AEC (alături de Alexandru Bajdechi, Cristian-George Farauanu, Robert Băjenaru, Costin Moşescu) şi avea numai 14 ani la data înfiinţării asociaţiei care îşi propusese să lupte pentru drepturile elevilor, independent de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. „Patru ani au trecut extrem de repede. Pe 11 iunie 2013 semnam actele de constituire ale primei asociaţii de elevi din România, înfiinţată şi condusă exclusiv de elevi. În 4 ani, sub deviza <Ne cunoaştem drepturile şi luptăm pentru ele>. AEC a dovedit că elevii pot fi un factor care să aducă în schimbarea în învăţământul românesc. Vă mulţumesc şi vă sunt recunoscător tuturor celor care ne-aţi fost alături în acest timp!“, a transmis Manda, care se pregăteşte pentru admiterea, la anul, la facultatea de Drept. 

Săptămâna aceasta, joi, 15 iunie (între orele 15.30-18.30), se va desfăşura Gala aniversară „AEC – 4 ani de reprezentare“, la Teatrul de Stat din Constanţa (sala Fantasio), Bulevardul Ferdinand nr. 11. La ea sunt anunţate a participa nume importante din educaţie şi din politica pentru tineret. 

AEC este structura care a obţinut pentru elevi manuale şcolare gratuite în clasele a XI-a şi a XII-a, recâştigarea locului pentru elevii majori în consiliul de administraţie al şcolii, burse şcolare pentru constănţeni, reducerea cu 50% a abonamentului pentru transportul în comun, precum şi bani pentru naveta şcolară. Tot ei au depus plângeri penale la adresa fostului primar Radu Mazăre pentru nerespectarea Legii Educaţiei şi au dat Ministerul Educaţiei în judecată pe acelaşi temei. Instanţa le-a dat dreptate. 

Pe aceeaşi temă: 

Constanţa, sub nivelul ţării la bursele şcolare. Liceenii care au obţinut bani şi manuale pentru elevi cer edililor sprijinirea educaţiei

Elevii se opun posibilei greve a profesorilor. „Elevii nu au nicio vină că reprezentanţii Guvernului refuză să acorde creşterile salariale promise“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: