Ascensiunea lui Titus Corlăţean, cel mai criticat ministru al momentului. Ministrul de Externe este cetăţean de onoare al oraşului natal Medgidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe Titus Corlăţean este la ora actuală cel mai criticat ministru. Românii sunt revoltaţi că diaspora nu a putut vota nici după ore în şir de aşteptare în faţa secţiilor de votare. Există deja o petiţie şi o pagină de Facebook prin care se cere demisia ministrului. Demisia s-ar putea concretiza la 16 noiembrie, la cererea premierului Victor Ponta, dacă va exista un român care nu va putea vota din motive tehnice.

Constănţeanul Titus Corlăţean este ministrul Afacerilor Externe şi fost ministru al Justiţiei. Pagina de Facebook denumită „Demisia lui Titus Corlăţean şi a întregului guvern“ a fost creată chiar din duminica alegerilor, la 2 noiembrie. Pagina are deja 3.200 susţinători şi se intitulează „Pagina celor care votează sau nu au fost lăsaţi să voteze. Cerem alţi guvernanţi care să ne respecte atât pe noi, cât şi votul nostru!“

Născut la 11 ianuarie 1968, în Medgidia, Titus Corlăţean provine dintr-o familie de intelectuali, stabilită în judeţul Constanţa. El avea să devină în septembrie 2012 cetăţean de onoare al oraşului natal. Corlăţean este al doilea ministru dat de Medgidia, după Dumitru Moinescu, fost secretar de stat PD în Ministerul Transportului.

„Titus Corlăţean s-a declarat încântat şi onorat de titlul ce i s-a conferit, subliniind faptul că distincţia primită îl obligă să ajute Medgidia şi să susţină proiectele de dezvoltare a localităţii“, au relatat edilii Medgidiei la decernarea distincţiei.

Corlăţean a studiat la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia, apoi la Facultatea de Drept de la Universitatea Bucureşti şi la Colegiul Naţional de Apărare.

Titus Corlăţean, felicitat de primarul Marian Iordache din Medgidia Sursă foto emedgidia.ro

image

Parcursul în diplomaţie

Pe site-ul tituscorlatean.ro este descris detaliat întregul parcurs al ministrului. La numai 32 de ani, Titus Corlăţean avea deja experienţa a 7 ani în diplomaţie, dintre care 4 ani în postura de adjunct al ambasadorului român la Strasbourg pe lângă Consiliul Europei. Între august 1997 şi august 2001, a fost co-agent al Guvernului României în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. A făcut parte din echipa de negociatori ai României din cadrul Comisiei Dunării.

În 2001 a acceptat oferta premierului Adrian Năstase, de a deveni consilier personal pe probleme de politică externă. Doi ani mai târziu, în 2003, Titus Corlăţean devine secretar de stat pentru românii de pretutindeni, funcţie încheiată odată cu instalarea noului Guvern, în decembrie 2004. Contactul pe care l-a avut cu diaspora românească s-a materializat prin iniţierea, din postura de deputat PSD, a unei legi privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, adoptată de Parlament în noiembrie 2007.

În perioada decembrie 2008 – mai 2012, Titus Corlăţean a fost preşedinte al Comisiei de Politică Externă a Senatului României. Iar între lunile mai şi august 2012, a fost ministrul Justiţiei. În luna august 2012, Titus Corlăţean a fost numit ministru al Afacerilor Externe, în Guvernul condus de premierul Victor Ponta.

Politica lui Corlăţean

La numai 44 de ani, Titus Corlăţean este unul dintre liderii Partidului Social Democrat al cărui membru a devenit în urmă cu unsprezece ani. Alături de preşedintele PSD Victor Ponta, Titus Corlăţean este privit ca unul din membrii marcanţi ai tinerei generaţii de politicieni din PSD.

Titus Corlatean Adevarul Live FOTO David Muntean

Debutul în politică l-a făcut în perioada iulie 2002 – iulie 2003, când a îndeplinit funcţia de secretar internaţional al Tineretului Social Democrat (TSD). El îşi aminteşte că eforturile sale, în aceea perioadă, au făcut ca organizaţia de tineret să intre în Internaţionala Socialistă a Tinerilor cu un an înaintea admiterii cu drepturi depline a PSD în Internaţionala Socialistă.

„Titus Corlăţean a avut o ascensiune pe care unii ar numi-o rapidă“, scriu biografii săi. La 40 de ani, Titus Corlăţean ajunsese secretar general al PSD, după ce a fost ales direct de către Congresul partidului, în decembrie 2006. Trecuse până atunci prin TSD, apoi secretar executiv al PSD pe probleme internaţionale până în aprilie 2004, după care a devenit membru al Biroului Coordonator al PSD până la jumătatea anului 2005, perioadă în care a fost şi purtătorul de cuvânt al PSD.

Titus Corlăţean şi familia sa la alegerile prezidenţiale dn noiembrie 2014 Sursă foto Facebook

image

Este ales vicepreşedinte al PSD în aprilie 2005, pentru ca la sfârşitul anului 2006 să preia funcţia de secretar general. Funcţie la care renunţă în decembrie 2008. Expertiza sa în politică externă îi aduce însă conducerea Departamentului PSD pentru relaţii externe, între 2009 şi 2010.

În prezent, Titus Corlăţean este vicepreşedinte al PSD, din februarie 2010. Se declară un prieten al jurnaliştilor, mai ales că înţelege necesitatea întrebărilor incomode. Perioada pe care o caracterizează ca fiind una dificilă, din cariera sa politică, a fost cea de purtător de cuvânt al PSD aflat în opoziţie. „Este o provocare să fii purtător de cuvânt al unui partid politic, în general. Însă opoziţia face ca rolul să fie şi mai greu“, îşi aminteşte el.

Viaţa de familie

Titus Corlăţean este căsătorit cu Mădălina şi are o fiică de 16 ani, Diana-Maria. Regretă că nu ajunge să petreacă mai mult timp cu ele. „Mi-am cunoscut soţia în primul ei week-end liber ca proaspăt student la psiho-pedagogie în Bucureşti. Eu eram atunci în anul doi la Drept. Ne-am căsătorit pe 9 decembrie 1994, iar doi ani mai tarziu, exact în aceeaşi zi, s-a născut fiica noastră Diana-Maria“.

image

Corlăţean spune despre soţia sa, Mădălina, că are un suflet mare şi generos pentru că altfel nu ar putea să aibă meseria pe care o are - profesor logoped la una dintre şcolile speciale din Bucureşti pentru copii cu dizabilităţi sau situaţii deosebite.

De Diana-Maria este mândru, pentru că la numai 12 ani bătuse deja lumea cu corul Alegretto din care a făcut parte. „A renunţat acum câţiva ani la cor pentru că vrea să se concentreze pe şcoală. Urmeză o perioadă importantă în viaţa ei“, spune Titus Corlăţean.

Pe site-ul tituscorlatean.ro, familia Corlăţean arată că împărtăşeşte pasiuni comune. Pe primul loc se află muntele pe care îl descoperă împreună în lungi trasee, ori de câte ori au ocazia. „Natura este, clar, marea noastră pasiune, ne place la toţi trei să descoperim locuri noi. Aş vrea să avem mai mult timp pentru pasiunea noastră“, spune Titus Corlăţean.

În ce crede Titus Corlăţean

Titus Corlăţean crede „cu convingere“ în valorile promovate de social-democraţie. „Cred în echitate şi justiţie socială, în solidaritate. Şi îmi este evident că în România s-a ajuns să lipsească, în acest moment, un minimum de coeziune şi solidaritate socială – iar aici mă refer, de asemenea, la banalul incident din autobuz, când unui călător i se fură din geantă, fără ca nimeni să intervină, dar şi la faptul că România nu are, în acest moment, un program social coerent de reducere a sărăciei. Cred că social-democraţia poate face ca România să devină o ţară puternică şi echitabilă pentru toţi cetăţenii săi.“

Biografie
Experienţa profesională    

Din August 2012 Ministrul Afacerilor Externe
Mai 2012 – August 2012 Ministrul Justiţiei
Decembrie 2008 – Mai 2012 Senator, Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României
Membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Decembrie 2007 – Decembrie 2008 Membru ales al Parlamentului European
Prim-vicepreşedinte al Comisiei Juridice a Parlamentului European
Membru al Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova

Septembrie 2005 – Decembrie 2006 Membru al Parlamentului European cu titlul de Observator
Membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE
Membru al Comisiei pentru politică externă a PE
Decembrie 2004 – Decembrie 2007 Deputat în Parlamentul României
Secretar al Comisiei pentru politică externă din Camera DeputaţilorPreşedintele Subcomisiei pentru românii de pretutindeni
Membru al Comisiei pentru integrare europeană

Iulie 2003 – Decembrie 2004 Secretar de stat, Departamentul pentru românii de pretutindeni
Octombrie 2001 – Iunie 2003 Consilier personal al primului-ministru pe probleme de politică externă
Septembrie 1994 – Octombrie 2001 Diplomat, Ministerul Afacerilor Externe
August 1997 – August 2001 Co-Agent al Guvernului României în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului

Educaţie şi formare    
Perioada    Noiembrie 2010
Doctor în Drept / Universitatea din Bucureşti
Perioada    Iunie 2005
Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti
Perioada    1995
Institutul Naţional de Administraţie Publică Paris, Curs de perfecţionare în domeniul diplomaţiei şi relaţiilor internaţionale
Perioada    1995
Universitatea din Bucureşti, Diplomă de studii aprofundate în Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale
Perioada    1990-1994
Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept, Licenţiat

Activitate politică     
Perioada    Februarie 2010 – prezent
Vicepreşedinte Partidul Social Democrat (PSD)
Perioada    Februarie 2009 – Februarie 2010
Preşedintele Departamentului PSD pentru Relaţii Externe
Perioada    Decembrie 2006 – Decembrie 2008
Secretar General PSD
Perioada    Aprilie 2005 – Decembrie 2006
Vicepreşedinte PSD
Perioada    Aprilie 2004 – Aprilie 2005
Purtător de cuvânt al PSD, Membru al Biroului Coordonator
Perioada    Iulie 2002 – Aprilie 2004
Secretar Executiv al Tineretului Social Democrat (TSD), responsabil cu relaţiile internaţional

Activitate civică    
Perioada    1993 – prezentMembru al Asociaţiei Române de Drept Internaţional (ADIRI), Vicepreşedinte al secţiunii „Drept Internaţional” a ADIRI începând cu 2003
Perioada    2002 – prezentMembru al Fundaţiei Europene Titulescu
Perioada    2002 – prezentMembru al Asociaţiei de Drept Internaţional (ILA), secţia română
 
Activitate publicistică, ştiinţifică, autor unic    
2011    Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, Colecţia Monografii, Universul Juridic, Bucureşti, 2011
2012    Succesiunea Federaţiei Ruse la Convenţia de la Belgrad cu privire la regimul navigaţiei pe Dunăre (1948) şi la Comisia Dunării, Colecţia Monografii, Universul Juridic, Bucureşti, 2012
2012    Succesiunea statelor în dreptul internaţional. Caz particular: Republica Moldova, Colecţia Monografii, Universul Juridic, Bucureşti, 2012
2012    Protecţia europeană şi internaţională a drepturilor omului, Universul Juridic, Bucureşti, 2012+ numeroase articole publicate în reviste de specialitate cotate ISI, B+, BDI etc.
 
Activitate universitară, didactică    
2010 – prezent    Lector universitar, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Ştiinţe Politice, disciplina „Drepturile Omului”
2010 – prezent    Lector universitar, Universitatea „Nicolae Titulescu”, Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Administrative, disciplina „Drept Internaţional Public”
2011 – Mai 2012    Director al Institutului Internaţional pentru Drepturile Omului, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”
 
Alte activităţi    
1993 – 1994    Asistent de cercetare, Institutul Român de Studii Internaţionale (IRSI)
1994 – 1995    Asistent colaborator la catedra drept public (drept internaţional public) – Universitatea Bucureşti
1992 – 1995    Membru al Asociaţiei Europene a Studenţilor Jurişti (ELSA)
Din 2011    Avocat, Baroul Bucureşti (în prezent suspendat)

Vă mai recomandăm

Scandalul votului din diaspora. Titus Corlăţean a ajuns la Biroul Electoral Central

Ministrul de Externe Titus Corlăţean, despre scandalul votului din diaspora: Au fost oameni care au generat violenţe

Alegeri prezidenţiale 2014. Băsescu: Grave deficienţe în procesul electoral, se impun demisiile lui Corlăţean şi Stanoevici

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite