Arta care colorează Portul Constanţa. Cea mai frumoasă magazie de cereale se află în Dana 45

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artă urbană în Portul Constanţa, la Dana 45 Minmetal FOTO Gabriel D.
Artă urbană în Portul Constanţa, la Dana 45 Minmetal FOTO Gabriel D.

Un loc inedit a apărut în peisajul industrial al Portului Constanţa. Magazia de cereale din Dana 45 a terminalului Minmetal este, din acest weekend, cel mai frumos reper al zonei.

În răgazul permis de minivacanţa de Rusalii, activitatea din dană a fost oprită pentru a lăsa loc liber artiştilor. Graficienii au venit din toată ţara la Street Art Contest, competiţia de artă urbană organizată de operatorul Minmetal.

Spaţiul pus la dispoziţie a fost de 700 metri pătraţi, reprezentând pereţii exteriori ai magaziei din terminalul de cereale şi minereuri. Sectoarele au fost repartizate în ordinea sosirii echipelor, care au trecut la lucru.

Braşovenii conduşi de Marius au ajuns ultimii şi au primit o porţiune de perete dinspre cheu, chiar de la picioarele macaralei de pe doc. Vizibilitatea va fi mai bună dinspre mare, dar poziţionarea este doar un amănunt în competiţia cu premii de 1.000 euro.

„Oricum suntem buni, indiferent ce decid juriile, iar Marius este campionul naţional“, spun braşovenii care au vrut să cuprindă în desenul lor toată esenţa Constanţei, ca oraş-port.

Pe partea opusă desenează cu vopseluri şi spray-uri colorate mai mulţi artişti constănţeni.

Unul dintre ei este Ciuby, creatorul faimoasei Pisici Pătrate. El a debutat în presa locală, ca grafician, la vârsta de 15 ani, în pagina de tineret a ziarului Cuget Liber. Au trecut aproape 20 ani, dar Ciuby, acum tatăl unui băieţel, îşi aminteşte nostalgic vremurile în care a bătut la uşa unei redacţii. „Ţin minte cu câtă emoţie mă pregăteam pentru predarea desenelor. Pagina apărea joia şi lucram cu un coleg şi prieten vechi, Petrişor Duţu, care a intrat apoi în echipa de tehnoredactori a ziarului. Faptul că ne găsiserăm un job şi eram colaboratorii unui ziar ne crescuse acţiunile în faţa profesorilor, care ne lăudau mereu“, zâmbeşte Ciuby.

Experienţa din presa locală l-a îndemnat să evolueze şi în presa naţională, din timpul studenţiei la Academia de Arte. „M-a ajutat foarte mult că am cunoscut sistemul de lucru, încă din liceu. Am învăţat să respect termenele de predare, să lucrez în echipă, chiar dacă îmi făceam treaba individual. Am avut colegi extrem de talentaţi la academie, care s-au pierdut pentru că nu s-au putut adapta unor cerinţe“, arată graficianul. Creaţia sa Pisica Pătrată, în ipostaza marină, stă acum la pândă pe peretele magaziei din Dana 45. „N-am mai desenat niciodată în port, e un loc inedit. Mi-am lăsat semnătura şi aici, acasă, la Constanţa“, spune Ciuby.

Street Art Contest - artă urbană la Minmetal în Portul Constanţa Foto Gabriel D.

La mică distanţă desenează echipa lui Boeme, artistul care a colorat stabilopodul albastru cu scoici de pe digul de la Poarta 1. „Acum o lună l-am făcut, mă plimbam pe acolo şi mi-a venit ideea să îl personalizez. Acum văd că are mare succes pe internet, pe Facebook. O să mai fac şi alţii, cu diferite teme. Aş putea să colorez tot digul, cred c-ar arăta frumos, s-ar schimba imaginea cenuşie a locului“, se gândeşte Boeme.

Are 28 ani şi face artă urbană de la 13 ani, fără să fi studiat grafica vreodată. A început să deseneze singur, iar acum a ajuns să se întreţină numai din lucrările publicitare primite de la agenţii şi firme. „Am putea să schimbăm faţa multor spaţii, să le dăm culoare, să desenăm cu tematică suprafeţe din oraş care altfel sunt terne. Poate curentul acesta se va extinde în Constanţa, nouă ne-ar plăcea să contribuim la înfrumuseţatrea peisajului“, arată Boeme. Pentru concurs a gândit un mesaj în sticlă, al cărei conţinut îl puteţi vedea vizitând Dana 45.

Kero şi Irlo din Cluj au desenat detaliat procedeul prin care se fac bărcuţele din origami. Imagini în culori tari, fosforescente înveselesc acum colţul magaziei dinspre silozuri. „Vrem ca arta noastră să emane vibraţii pozitive, chiar dacă lucrăm hardcore. Aşa am lucrat şi la cartierul Craioviţa din Craiova, aşa am decorat şi un restaurant vegan din Cluj“, explică Kero.

Bucureştenii nu puteau lipsi din competiţie. Sweet Damage - sau Cage, Seyr, Recis şi Biex - au fost inspiraţi de tema concursului: Istoria portului Constanţa. Au imaginat corăbiile din antichitate care străbăteau Pontul Euxin, spre vechea cetate Tomis. Viziunea lor a fost cea răsplătită de juriu cu premiul cel mare: 500 euro. Clujenii Kero şi Irlo au câştigat premiul doi şi suma de 300 euro, iar Boeme şi ai lui colegi, U Know Us, s-au clasat pe locul trei primind 200 euro.

Street Art Contest - artă urbană la Minmetal în Portul Constanţa Foto Gabriel D.

„Juriul a fost format dintr-un arhitect, graficianul care a iniţiat acţiunea şi grupul angajaţilor de la Minmetal, care au putut vota pe Facebook desenul favorit. Noi ne-am fi dorit să îi premiem pe toţi din concurs. Poate acţiunea noastră va fi preluată şi de alţi operatori economici din port şi nu numai“, a declarat Radu Dragomir de la Minmetal, coordonatorul concursului.

Cage, liderul echipei câştigătoare, face artă urbană de 15 ani, iar echipa şi-a făcut în urmă cu 4 ani. „Desenele noastre pot fi văzute în Bucureşti, Constanţa sau Vama Veche. Noi am decorat cluburile Goblin. Participăm la Street Delivery, la Train Delivery şi la orice manifestare de artă urbană“, spune Cage.

Peretele principal al magaziei, cel mai vizibil dinspre clădirea Minmetal, a fost desenat de graficianul Ovidiu Platon, organizator. „În funcţie de forma suprafeţei m-am orientat asupra imaginilor pe care le-am reprodus. Acţiunea din port este inedită, este pentru prima dată când participăm aici la un astfel de concurs şi sperăm să găsim şi alte spaţii din Constanţa pe care să le transformăm“, spune Ovidiu, absolvent de Arhitectură şi lider Urban Art Events.

Street Art Contest - artă urbană la Minmetal în Portul Constanţa Foto Gabriel D.

Vă mai recomandăm

Arta urbană se mută în Portul Constanţa. O magazie din terminalul Minmetal va fi decorată în stil street art

Cazinoul din Constanţa se redeschide la vară. Proiectul experimental CaziNou, 10 zile de fascinaţie







 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite