Arhitectul care vrea să schimbe faţa hidoasă a României: se transformă în Moş Crăciun şi le duce cadouri copiilor săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă-l cauţi în aceste zile pe arhitectul Andrei Chivu, de 32 de ani, nu-l găseşti prin Constanţa. Cel mai probabil, bate la porţile cunoscuţilor şi prietenilor pentru a strânge ajutoare pentru copii săraci şi pentru familiile lor.

Îi place să colinde Dobrogea la pas sau pe bicicletă. Aşa a descoperit Andrei Chivu peisaje de poveste de pe malul Dunării, case simple, tradiţionale, de bun gust, dar şi oameni la limita supravieţuirii. A decis că trebuie să-i ajute. Şi nu doar de sărbători, ci tot timpul anului. Şi-a sunat prietenii şi a strâns haine şi jucării. A cumpărat o ladă cu mere şi le-a împărţit: la Cuza Vodă, în cartierul sărmanilor din Constanţa Henri Coandă. 
 

Apoi a descoperit cealaltă faţă a României: hidoasă, unde oamenii sunt nevoiţi să stea în fose grajduri de cai. Unde copiii se joacă pe garduri şi printre fecale de câini. Unde iarnă înseamnă doar frig, iar vacanţele de vară se petrec doar prin colb. Aşa trăiesc aproape 30 de familii la Pecineaga: în fostele grajduri de cai sau în clădirile insalubre ale fostelor ferme. 
 

A strâns haine, jucării şi alimente împreună cu cei de la Crucea Roşie şi le-a adus o mică bucurie. Ulterior le-a adus un camion de mobilă. „Am un prieten colecţionar de obiecte vechi. El merge într-un apartament ce urmează să fie scos la vânzare şi îşi alege unul – două obiecte, după care nu mai are ce face cu restul mobilei. Noi am strâns mai multe paturi, plăpumi, saltele, scaune şi le-am dus oamenilor din Pecineaga“, povesteşte Andrei Chivu.
 

Apoi, s-a gândit că trebuie să facă mult mai mult pentru ei. I-a mobilizat şi împreună au curăţat spaţiul din faţa locuinţelor. 

Leagănele copilăriei

Apoi, le-a amenajat două leagăne. „Încercăm atât să le îmbunătăţim confortul şi să le amenajăm celor mic un loc de joacă, întrucât i-am văzut de multe ori pe cei mici jucându-se pe garduri de metal sau de beton“, spune Andrei Chivu.

De sărbători, vor amenaja aici un brad de Crăciun. Elevii de la mai multe licee din Constanţa îi vor veni în ajutor şi împreună vor aduce fericire în viaţa acestor oameni. 
 

Alături de el a stat mereu Daniel Filon, un tânăr din Pecineaga cu inimă la fel de mare. 

Pe o familie cu şapte copii, care trăieşte într-o fostă fermă, situată la marginea comunei Pecineaga, vrea să o ajute să-şi amenajeze o mică grădină, unde să sădească legume şi fructe. Claudia Cănănău şi Nicuşor Florin Păuleţ au şapte copii: Adelina, 15 ani, Cristina 13 ani, Marinela – 9 ani, Marian 7 ani, Daniel – 6 ani, Daiana – 6 ani şi Cătălina 9 luni. 

Proiectele lui, refuzate

Andrei Chivu este de profesie arhitect. A lucrat mai mulţi ani în Austria, la mai multe cabinete de arhitectură. Acolo a învăţat ce înseamnă să trăieşti civilizat: ce înseamnă să mergi cu bicicleta la muncă sau la plimbare. A vrut să le aplice şi aici. 
 

Imediat s-a apucat de treabă şi a realizat un proiect cu o reţea de piste de biciclete de 52 de kilometri, care să cuprindă întregul oraş. A prezentat proiectul la primărie, însă autorităţile n-au fost încântate cu nimic.

„Pe de o parte se reducea poluarea, iar pe de altă parte era un mijloc de a face sport. Eu nu abandonez proiectul şi stâng semnături“, spune Andrei.

image



Vă mai recomandăm:

FOTO Stau la 10 kilometri de mare, dar nu au văzut-o niciodată. Şapte suflete trăiesc într-o fermă dezafectată din Pecineaga, departe de lumea copilăriei

FOTO Povestea copiilor din Constanţa care locuiesc într-un grajd. În fostele spaţii în care creşteau caii trăiesc acum 20 de familii

Constănţeanul care a ridicat o biserică în curtea casei sale: „Lumea o luase razna, mulţi erau pocăiţi. Şi atunci am zis că trebuie să fac ceva“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite