Arhitectul-şef al Constanţei, chemat să vorbească despre soarta Peninsulei. Locuitorii zonei vechi vor discuta cu antreprenorii, după conflictul decibelilor

Arhitectul-şef al Constanţei, chemat să vorbească despre soarta Peninsulei. Locuitorii zonei vechi vor discuta cu antreprenorii, după conflictul decibelilor

Sursa Facebook Grupul de Iniţiativă Civică Peninsula

Locuitorii peninsulei şi antreprenorii care au afaceri în această zonă, cea mai veche a Constanţei, se întâlnesc marţi, 20 august, cu arhitectul-şef al oraşului, Radu Vânturache. Oamenii sunt nemulţumiţi şi de-o parte, şi de alta, de ciocnirea intereselor într-o zonă rezidenţală care concentrează, mai ales vara, evenimentele muzicale sau culinare.

Acţiunea de marţi, 20 august, se va desfăşura de la ora 18, în curtea Hotelului Intim din Constanţa, de pe strada Nicolae Titulescu nr. 9, lângă Biserica Catolică Sfântul Anton de Padova. 

Organizator este Grupul de Iniţiativă Civică Peninsula, care încearcă să coaguleze un nucleu în jurul căruia să se strângă comunitatea din zonă, dar şi ceilalţi constănţeni cărora le pasă de soarta celei mai vechi zone a oraşului.

„Salutăm înfiinţarea acestui grup de iniţiativă şi dorim să ne alaturăm demersurile întreprinse de acesta. Multe au scăpat de sub control, oraşul pare teatru de război, decibelii ne scot din case şi din minţi, avem tulburări şi modificări de ritm cardiac, nu ştim către ce vrem să ne îndreptăm, dar haosul este garantat deja“, a scris pe grup Elena Moşteanu, soţia părintelui Marius Moşteanu de la Biserica Sfântul Nicolae din peninsulă. 

Fondatorul grupului, sociologul Simona Niculae, vrea să aducă laolaltă cele două tabere, pentru a vedea care sunt interesele comune şi cum pot fi eliminate punctele de disconfort din zona antică a urbei.

„La această întâlnire a Grupului de iniţiativă civică Peninsula, aducem împreună două categorii cu interese aparent diferite - de unde şi opoziţia din titlu - rezidenţii vs. antreprenorii. 

Cât de diferite sunt însă aceste poziţii, în condiţiile în care avem, de fapt, nevoie, unii de alţii? Cum vede fiecare situaţia Peninsulei pe termen scurt şi lung? Cum ne putem sprijini unii pe ceilalţi spre binele tuturor şi al Peninsulei? Şi multe altele! Vă aşteptăm!“, precizează sociologul Simona Niculae.  

Piaţa Ovidiu este scena tuturor evenimentelor de anvergură care au loc în tot timpul anului, dar mai ales vara. Muzică, târguri culinare, concursuri, spectacole, jocuri - toate asezonate cu zgomot puternic, care-i face pe locuitorii peninsulei să nu-şi găsească liniştea în propriile case. 

În weekendul trecut, tensiunea a culminat pe strada Nicolae Titulescu, unde Biserica catolică a concurat la decibeli cu sesiunea muzicală de la Hotelul Intim. Clopotele au tras încontinuu ca să acopere muzica de la Intim, iar vecinii înnebuniţi de zgomot au chemat Poliţia. 

Poliţia a transmis că „nici vorbă“ de vreun conflict. IPJ a transmis că poliţiştii de proximitate au stat de vorbă cu parohul catolic, care le-a spus că acele clopote au bătut pentru că era „sărbătoare, nu din alte motive“. În calendarul catolic, la 16 august este celebrat Sfântul-rege Ştefan, alături de pelerinul Rochus. Hotelul Intim a fost amendat cu 500 de lei pentru muzica dată tare. 

În seara de sâmbătă, 17 august, alt eveniment, cu muzică house, a avut loc la Intim. Scandalul s-a repetat, clopotarul a dat drumul clopotelor pentru 3 ore. Biserica Catolică îi sărbătorea pe sfinţii Miron, Eusebiu şi Beatrice. 

„Biserica închisă, şi ieri, şi azi. Îngrijitorul de la biserică a dat drumul încontinuu la clopote, ieri, timp de 3 ore, până la 21.40 şi azi la fel. După o oră şi jumătate ne-am adunat toţi vecinii şi am sunat la 112. Clopotarul a zis poliţiştilor că a sunat în semn de protest faţă de muzica care se aude de la Hotel Intim.... Preoţii contactaţi de poliţişti nu ştiau nimic“, avea să povestească a doua zi, sâmbătă, 17 august, Victor Pandele, un locuitor al Peninsulei, pe pagina de Facebook Grupul de Iniţiativă Civică Peninsula

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Cum s-au bătut în decibeli la Constanţa petrecăreţii dintr-un hotel şi clopotarii de la Biserica Catolică. Vecinii înnebuniţi de zgomot au chemat Poliţia

FOTO VIDEO Cât de rău arată centrul istoric al Constanţei după patru ani de la finalizarea lucrărilor de reabilitare. „Ne dă un aer de oraş istoric”

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: