Arhiepiscopia Tomisului organizează un „eveniment istoric” printre ruine vechi. Direcţia de Cultură: „Nu suntem de acord ca publicul să aibă acces direct la vestigii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preoţii din Arhiepiscopia Tomisului îi invită pe credincioşi să participe la un eveniment „istoric” într-un sit arheologic. Şefii Direcţiei Judeţene de Cultură Constanţa se opun iniţiativei.

Duminică, 21 aprilie, de sărbătoarea Floriilor, se împlinesc 18 ani de când Arhiepiscop al Tomisului a devenit Teodosie. Tot în această perioadă, ierarhul sărbătoreşte şi 25 de ani de când a fost făcut arhiereu.

„În mod providenţial, chiar la sărbătorirea a 25 de ani de la primirea dumnezeiescului dar al arhieriei şi la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească la Tomis a IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului, avem deosebita bucurie de a vă invita duminică 21 aprilie 2019, începând cu orele 11:00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa” pentru a participa la un eveniment istoric organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu autorităţile locale: lansarea unei colecţii de 100 (o sută) de volume intitulate „Sfinţii Părinţi Ortodocşi. Martirii Străromâni. Cuvioşii cei vechi”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

La sărbătoarea de mâine sunt anunţaţi ca „invitaţi de seamă” academicianul Răzvan Teodorescu, Adrian Năstase, membri ai Guvernului, personalităţi culturale şi ştiinţifice, precum şi oficialităţi judeţene.

Situl arheologic din apropierea Catedralei din Constanţa figurează pe Lista Monumentelor Istorice „CT-I-m-A-02553.07” ca „Locuinţă citadină Tomis”, sec. IV a. Chr. -sec. V p. Chr., Epoca greacă, romană şi romano-bizantină.

Pentru desfăşurarea evenimentului de duminică, Arhiepiscopia Tomisului a cerut acordul Direcţiei Judeţene de Cultură Constanţa, însă răspunsul a fost negativ. „Arhiepiscopia a trimis la instituţia noastră o solicitare în acest sens. Nu suntem de acord ca publicul să poată avea acces direct la vestigii. Accesul în interiorul incintei pune în pericol integritatea sitului”, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanţii DJC.



În schimb, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, spune că nu este nevoie de nici un aviz pentru desfăşurarea unui astfel de eveniment în situl arheologic. „Avize pentru ce? Când vizitezi situri arheologice de prin Dobrogea nu am auzit să ţi se ceară aviz. Adamclisi-cetate, Argamu, Halmyris, chiar şi unde se percepe taxă de intrare. Unde există obligaţia unui aviz pentru situl de lângă Catedrală?”

Întrebat de ce reprezentanţii Arhiepiscopiei au cerut totuşi acordul Direcţiei Judeţene de Cultură, Tănăsescu a declarat: „O fi vreo prevedere nouă. Până acum nu s-a cerut. Probabil dânşii ne-au solicitat, din motive de dumnealor ştiute”.

Una dintre instituţiile care girează evenimentul de duminică este Primăria municipiului Constanţa. Primarul Decebal Făgădău a declarat pentru „Adevărul” că parteneriatul dintre primărie şi Arhiepiscopia Tomisului „nu este doar un parteneriat formal, ci face parte dintr-un parteneriat mai amplu (acţiuni de donare de sânge, de exemplu). Este o acţiune, manifestare publică, autorizată de primăria municipiului Constanţa. Voi participa la acest eveniment, dar, în mod evident, nu voi fi în sit. Nu ştiu de ce ar trebui un aviz de la Direcţia Judeţeană de Cultură deoarece nu ştiu să aibă în administrare acel sit arheologic.”

În schimb, Prefectura Constanţa, şi ea prezentă pe afişul evenimentului organizat de Arhiepiscopie, după ce a aflat că locul de desfăşurare este un sit arheologic, ne-a transmis că au purtat discuţii cu preoţii în sensul ca zona să fie evitată, iar lansarea de carte să se desfăşoare pe altarul de vară aflat lângă Catedrală.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

Avocatul lui ÎPS Teodosie, despre dosarul de corupţie în care este judecat ierarhul: „Nu poate avea decât valoarea unei răfuieli interne între capii Bisericii“

Catedrala din Constanţa, şantierul vechi de 18 ani contestat în instanţă. Cât de bun „enoriaş“ a fost statul român cu biserica

Decizia judecătorilor în dosarul de corupţie al IPS Teodosie: Arhiepiscopia Tomisului rămâne cu conturile blocate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite