Arhiepiscopia Tomisului va organiza acţiuni de donare de sânge în cadrul parohiilor

Arhiepiscopia Tomisului va organiza acţiuni de donare de sânge în cadrul parohiilor

Arhiepiscopia Tomisului şi Centru Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanţa au încheiat în data de 12 martie 2018 un protocol de colaborare, care urmăreşte creşterea numărului de donatori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine va participa la sesiuni de instruire a preoţilor în vederea transmiterii către cetăţeni a unor informaţii clare care să îmbunătăţească rata de răspuns a potenţialilor donatori. Totodată, Arhiepiscopia Tomisului va organiza acţiuni de donare de sânge în cadrul parohiilor.
Prima sesiune de instruire s-a desfăşurat ieri, 14 mai 2018, la Palatul Arhiepiscopal din Constanţa, cu preoţii Protoieriei I Constanţa, în prezenţa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi a Dr. Alina-Mirella Dobrota, director CRTS.
 
IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului: „Sângele este cel prin care ne ţinem viaţa. Fără sânge nu putem trăi, dar viaţa noastră este strâns legată de viaţa semenilor noştri. A iubi pe semeni noştri este o poruncă dumnezeiască. Noi, cei ce suntem mai puternici, mai sănătoşi, trebuie să contribuim la sănătatea celor mai slabi, mai fragili. Este un lucru minunat. Sângele se regenerează. Dăruind, ne rămâne şi nouă, îl redobândim, dar marele câştig este că îl oferim altora şi oferirea sângelui este un semn de iubire, de solidaritate umană, de dragoste între noi. Cred că nimeni nu se îndoieşte că acest lucru este plăcut lui Dumnezeu, este o împlinire a poruncilor Sale şi este o bucurie pentru noi să fim folositori semenilor noştri.”
 
Dr. Alina-Mirela Dobrotă, director CRTS Constanţa: „Mulţumesc IPS Teodosie pentru că a binecuvântat această colaborare. Am constatat pe parcursul anilor faptul că populaţia acestui judeţ nu mai este sensibilă, aşa cum se întâmpla cu mulţi ani în urmă, la nevoile membrilor comunităţii, la nevoile oamenilor bolnavi. Toţi trăim schimbările din societate, toţi trăim schimbările omului din zilele noastre: dezvoltarea abordării meschine, dezvoltarea unor practici egoiste. Dar sunt convinsă că există foarte mulţi oameni buni, să avem şansa să-i întâlnim! De ce considerăm că este indispensabilă implicarea Bisericii? Pentru că dumneavoastră aveţi puterea de a vă apropia de sufletul oamenilor. Bisericile adună sub acoperişul lor milioane de oameni, iar dumneavoastră sunteţi mesagerii unei vieţi pline de empatie, de altruism. Sperăm, cu ajutorul dvs.,ca oamenii să înţeleagă că a dona sânge este o datorie creştinească. Sperăm ca ei să înţeleagă faptul că donarea este o formă de sacrificiu,  fiind în viaţă.  Oferind acel sânge sau nişte celule din sângele său, sănătatea nu este afectată, dar poate oferi viaţă.”
 
Din punct de vedere statistic, conform datelor CRTS Constanţa:
-          10% dintre pacienţi au nevoie de transfuzie;
-          76% dintre pacienţi se aşteaptă ca sângele să fie disponibil oricând au nevoie de el;
-          72% dintre pacienţi subestimează nevoia de sânge sau de donatori.
-          15-24% dintre cei care au donat prima dată sunt excluşi din sistemul de donare, din cauza incompatibilităţilor medicale;
-          în 2017 s-au colectat 12.852 unităţi de sânge la nivelul judeţului. Necesarul este de 16.000 de unităţi (25 unităţi/1.en000 locuitori), ceea ce înseamnă un necesar de colectare de 13 unităţi pe zi. O unitate = 450 ml.
 
Funcţie de diagnostic, nevoia de sânge este diferită, după cum urmează:
-            fractură de şold: 2 - 5 unităţi;
-            cancer – până la 8 unităţi / săptămână;
-            hemoragii digestive: 3 -30 unităţi;
-            neurochirurgie: 4 - 10 unităţi;
-            chirurgie cardio-vasculară: 2 - 25 unităţi;
-            transplant: până la 100 unităţi.
 
Motivele pentru care donatorii au venit la CRTS sunt:
- 56% : îmbolnăvirea unei persoane apropiate;
- 27% : au realizat nevoia de sânge a spitalelor (mediul urban: 48% ; 12% în rural);
- 16% : motivaţi financiar (24% femei; 13% bărbaţi);
- 10% : organizarea donării la locul de muncă sau la şcoală;
- 7% : ar dona dacă ar primi mai multe informaţii.
 
 
citeste totul despre: