Arhiepiscopia Tomisului, despre gestul ÎPS Teodosie: „Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhia Română a declarat că gestul lui Teodosie nu reprezintă un pericol, dar ostenţatia cu care e făcut nu onorează pe nimeni.

După ce imaginile în care ÎPS Teodosie împărtăşeşte mai mulţi copii folosind aceeaşi linguriţă, sfidând astfel recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică, au devenit virale, Patriarhia Română a transmis un punct de vedere.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a declarat, citat de News.ro, că: „Îndrumările bisericeşti ale Patriarhiei Române pentru perioada în care ne aflăm sunt clare, amănunţite şi publice. Fireşte că nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtăşirea în sine, dar ostentaţia cu care înţeleg ca s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni”.

Şi Arhiepiscopia Tomisului a revenit cu câteva precizări referitoare la împărtăşirea copiilor, instituţia evitând să vorbească şi despre utilizarea aceluiaşi prosop pentru a şterge la gură copii şi lipsa distanţării sociale a credincioşilor.

Imagine indisponibilă

Referitor la împărtăşirea pruncilor de astăzi, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:
 
1. Actul de împărtăşire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtăşania.
 
2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ţinut o legătură intensă cu clerul şi credincioşii în toată perioada de restricţie şi a făgăduit expres păstoriţilor săi că-i va aştepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtăşanie, când se va relua accesul credincioşilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului şi credincioşilor, prin urmare, având făgăduinţa dată deja credincioşilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufleteşte, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioşilor, prin arhiereul care îşi exercită misiunea încredinţată de Biserica lui Hristos.
 
3. Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii.

Pe aceeaşi temă:

ÎPS Teodosie sfidează recomandările Institutului de Sănătate Publică. Copii împărtăşiţi cu aceeaşi linguriţă VIDEO

Decizie insolită. Arhiepiscopia Tomisului va face o slujbă de Înviere la finalul celor 40 zile ale praznicului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite