Apel al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România: Ştirile apocaliptice despre coronavirus accentuează spirala crizei

Apel al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România: Ştirile apocaliptice despre coronavirus accentuează spirala crizei

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a transmis un apel către mass-media pentru a da dovadă de responsabilitate în transmiterea de informaţii. Apelul a fost făcut în contextul unor distribuirii de ştiri de genul celei că în România s-ar putea raţionaliza alimentele odată cu intrarea în starea de urgenţă sau cu recomandări false de combatere a coronavirusului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Apelul făcut de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) cere jurnaliştilor responsabilitate în transmiterea de informaţii. Canalele media şi de socializare au fost inundate cu ştiri false şi apocaliptice privind soarta populaţiei odată cu intrarea în starea de urgenţă a ţării, din 16 martie 2020.

Apelul nu se referă la informaţiile care trag un semnal de alarmă corect asupra stării grave în care se află România, în momentul de faţă.

„Stimaţi colegi din televiziune, radio, presa scrisă şi online

Trăim, realmente, o situaţie unică, poate fără precedent în istora noastră, generată de pandemia virusului COVID 19, situaţíe care reclamă o formă special de responsabilitate din partea noastră. Noi, ziariştii, nu suntem simpli agenţi sau colportori de informaţie, cu atât mai puţin traficanţi de ştiri generatoare de audienţă sau de tiraj ori bursieri ai ştirilor senzaţionale. Suntem parte activă a societăţii civile şi, în această calitate, suntem responsabili de efectul de masă al ştirilor pe care le punem în circulaţie. Şi nu atât de ştirile în sine, cât de maniera în care le prezentăm.

Stimaţi confraţi,

Coronavirusul este, deocamdată, o epidemie care, cel puţin în România, nu a produs victime. Este, aşadar, statistic vorbind, o boală ca oricare alta. Amploarea pe care „spectrul” ei l-a căpătat în spaţiul public este nefiresc şi dăunător, iar aici o mare vină ne revine nouă, ziariştilor care n-am făcut decât să accentuăm o isterie apocaliptoidă care nu corespunde pericolului real. Titrările, intonaţia şi accentele cu care sunt anunţate noi „catastrofe” au, aşa cum bine ştiţi, efecte psihologice cu indice de creştere geometric în această perioadă. Şi nu e vorba doar de efecctele psiho-sociale, ci şi cele economice căci, aşa cum se ştie, criza duce la stocare, stocarea la accentuarea crizei şi spirala continuă la nesfârşit.

Având în vedere cele de mai sus, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România îi sfătuieşte pe toţi jurnaliştii, indiferent de domeniul şi suportul de activitate mediatică, să fie prudenţi cu livrarea în spaţiul public a ştirilor legate de Coronavirus, să evite statisticile neverificate şi, mai ales, să nu cadă în ispita comentariilor „apocaliptice”. Adresăm acelaşi sfat managerilor şi patronilor de ziare, televiziuni, posturi de radio sau trusturi de presă care, din raţiuni concurenţiale, în bătălia pentru „exclusivităţi” sau breking-news-uri specifice, ar putea cădea în aceeaşi greşeală a informaţiilor alarmiste.

Stimaţi confraţi, membri sau nemembri ai UZPR, fiţi înţelepţi şi responsabili. Gândiţi-vă că „beneficiarii” sau „victimele” informaţiilor pe care le puneţi în circulaţie sunt fiii, părinţii rudele sau prietenii dumneavoastră. Practicaţi-vă meseria cu responsabilitatea unui chirurg care operează pe cord deschis.

UNIUNEA ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI DIN ROMÂNIA“

Apelul a fost susţinut de liderii din teritoriu. „Pe diverse canale de comunicare se vehiculează tot felul de ştiri în legătură cu fenomenul coronavirus, cu interpretările date de pseudoanalişti şi nu în ultimul rând cu concursul unor jurnalişti, ce par a se lua la întrecere în a le apropia de apocalipsă. Acestea induc în opinia publică o anumită stare anormală. Mesajul adresat de preşedintele UZPR pentru jurnaliştii de bună credinţă este unul corect şi echilibrat“, a precizat Ioan Damaschin, preşedintele filialei UZPR Constanţa. 

Pe aceeaşi temă: 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: