Apărătorii cultului eroilor, indignaţi de acoperirea istoriei: „Autorităţile sunt complice la maghiarizarea cimitirului de la Valea Uzului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apărătorii cultului eroilor din Constanţa au luat poziţie în cazul cimitirul de la Valea Uzului (Bacău), unde mormintele ostaşilor căzuţi în război şi monumentul dedicat lor au fost acoperite cu saci negri de plastic.

Liderul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor din Constanţa, col (r) Remus Macovei, explică pe scurt istoricul acestui cimitir care se află în ultima perioadă în mijlocul unui mare scandal.

Cimitirul Valea Uzului a fost înfiinţat pentru înhumarea a 350 de militari din armata Austro-Ungară în anul 1917, fiind preluat şi îngrijit de autorităţile române instaurate imediat după terminarea Primului Război Mondial. 

Societatea Cultul Eroilor, prin fonduri proprii, a realizat, în perioada 1926 – 1927, Cimitirul Internaţional, în care au fost înhumaţi cu onorurile cuvenite, în parcele separate, încă 1.197 militari (români, germani, ruşi, italieni, maghiari, austrieci şi sârbi ). A fost construită şi o capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Poarta de acces avea însemnele Asociaţiei Cultul Eroilor.

„Nimeni nu prezintă ce s-a întâmplat cu acest cimitir în perioada 1940-1944“, spune col.(r) Macovei. 

Crucile acoperite din cimitirul Valea Uzului Sursa Facebook

Imagine indisponibilă

În anul 1994, autorităţile locale din Sînmartin încep reabilitarea cimitirului, îndepărtând crucile tuturor militarilor aparţinând altor naţionalităţi. În acelaşi an este inaugurat un monument dedicat maghiarilor morţi în cel de al Doilea Război Mondial.

În 2014 este încheiată termină reabilitarea cimitirului, finanţarea fiind asigurată cu fonduri de la comunitatea locală şi Ministerul Apărării Ungar. Cimitirul nu mai este internaţional. Intrarea în cimitir se face printr-o poartă secuiască. 

În 2018, autorităţile locale din Dărmăneşti demarează o acţiune de realizare a unei parcele a eroilor români cu 52 de cruci şi a unui monument de granit. Acţiunea este finanţată de la bugetul local cu 235.000 lei şi de Ministerul Apărării Naţionale cu 65.000 lei. 

Saci de plastic traşi peste crucile eroilor de război de la Valea Uzului Sursa Facebook

Imagine indisponibilă

„Unde şi când au dispărut insemnele cimitirului realizat de Societatea Cultul Eroilor? Care a fost poziţia autorităţilor române, când a avut loc profanarea mormintelor celorlalte naţionalităţi, în 1994, la vremea respectivă izbucnind de asemenea un scandal mediatic? 

Fără aprobarea Ministerului Culturii şi a Ministerului Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional Cultul Eroilor, lucrările, prin care cimitirul a fost maghiarizat, inclusiv cu fondurile alocate de Ministerul Apărării Naţionale Ungar, nu s-ar fi putut realiza. Cum a fost posibil aşa ceva? 

De ce pe site-ul Oficiului Naţional Cultul Eroilor, cimitirul din Valea Uzului apare ca fiind “de onoare” şi nu ”internaţional”?

Presa relatează că autorizaţiile utilizate de Primăria Dărmăneşti nu respectă legea. Cum a fost posibil ca Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional Cultul Eroilor, să aloce fonduri într-o acţiune ilegală?

 La 3 mai 2019, doamna Viorica Dăncilă anunţa că a solicitat un punct de vedere referitor la acest cimitir de la ministrul Apărării Naţionale. Să nu fi primit încă materialul respectiv nici până astăzi? Dacă a primit informarea respectivă de ce nu iese într-o conferinţă de presă pentru a pune capăt acestui scandal şi a anunţa măsurile extreme de dure pe care le va lua împotriva vinovaţilor?“, întreabă col. (r) Remus Macovei. 

Pe aceeaşi temă: 

Acoperirea crucilor din cimitirul Valea Uzului a fost filmată: doi bărbaţi şi o femeie lipesc cu bandă adezivă un material negru peste un monument

Dragnea, despre scandalul crucilor acoperite cu saci: Sunt chestiuni cu o simbolistică foarte mare şi aici trebuie foarte multă cumpătare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite