Anul şcolar începe cu aceleaşi probleme. Asociaţie de elevi: „Fondul şcolii variază între 80 şi 200 de lei pe semestru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Început de an şcolar                                                                                      FOTO M.I.
Început de an şcolar                                                                                      FOTO M.I.

O asociaţie de elevi atrage atenţia că noul an şcolar începe cu aceleaşi probleme: bani strânşi pentru „fondul clasei” sau „fondul şcolii”, lipsa pazei instituţiilor de învăţământ sau burse şcolare inexistente în anumite localităţi.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) precizează, într-un comunicat de presă, că „judeţul Constanţa este repetent şi anul acesta la asigurarea unui mediu educaţional calitativ pentru elevi”.

Urmărind cu atenţie învăţământul constănţean, AEC observă o intensificare constantă a fenomenului ,,fondului şcolii” şi ,,fondului clasei”. Sumele acestea variază, spun elevii, media fiind între 80-120 lei pe semestru şi ajungând până la 200 de lei pe semestru. „Dorim, în primul rând să transmitem tuturor părinţilor şi elevilor că aceste costuri nu sunt unele obligatorii, ele fiind chiar ilegale. Sumele pretinse cu titlul de ,,fond al clasei” sau ,,al şcolii” reprezintă cheltuieli pentru bunuri şi servicii care trebuie asigurate din bugetul şcolii, buget care se aprobă la rândul lui în consiliul local.”

Solicitarea fermă a Asociaţiei Elevilor din Constanţa este ca părinţii, alături de elevi şi profesori, să solicite fondurile necesare funcţionării unităţii de învăţământ de la consiliul local.

O altă problemă a învăţământului sesizată de elevi este cea a siguranţei în şcoli. „Tot mai multe şcoli din judeţ se află în una din următoarele două situaţii: fie părinţii scot bani în plus din buzunare pentru a acoperi cheltuielile pentru contractarea unei firme de pază, fie în unitatea de învăţământ respectivă nu există pază.” Iar acest lucru se întâmplă deşi articolul 2, alin. (1) al Legii 333/2003, precizează că autorităţile publice locale au obligaţia de a asigura paza clădirilor pe care le au în subordine, printre care se află şi cele în care unităţile de învăţământ îşi desfăşoară activitatea.

Un alt capitol la care judeţul Constanţa stă rău este cel al burselor şcolare. Asta în situaţia în care aici  rata abandonului şcolar este de 8% în mediul rural (fiind şi cea mai ridicată din ţară) şi 6% în mediul urban (situându-se pe al doilea loc după Ilfov).

„În anul 2013, patru localităţi (municipiul Constanţa nefiind una dintre ele) acordau aceste burse, numărul crescând până la 50, în urma demersurilor AEC. Situaţia este însă revoltătoare deoarece primarii şi consilierii locali încalcă cu bună ştiinţă legea în dauna elevilor, 20 de UAT-uri neacordând burse (23 August, Amzacea, Medgidia, Corbu, Deleni, Dobromir, Gârliciu, Ghindăreşti, Ion Corvin, Lipniţa, Mircea Vodă, Mihail Kogălniceanu, Mereni, Mihai Viteazu, Oltina, Ostrov, Pecineaga, Săcele, Saraiu şi Topalu)”, spun reprezentanţii AEC care arată că există primării care alocă burse sociale derizorii, de 20 de lei lunar.

Şi situaţia reducerilor la transportul elevilor este la ora actuală incertă. Articolul 84, alin. (1) şi (2) al Legii 1/2011 prevede faptul că elevii beneficiază de tarif redus (50%, respectiv 100% pentru elevii orfani) la toate tipurile de transport, inclusiv cel judeţean. „Din păcate, Consiliul Judeţean Constanţa refuză în mod constant să respecte legea şi să acorde aceste reduceri, pasând responsabilitatea către primării, care nu au competenţe în ceea ce priveşte transportul judeţean”, spun elevii.

De altfel, AEC a acţionat în instanţă Consiliul Judeţean la finalul lunii august pentru intrarea în legalitate, procesul fiind în desfăşurare la momentul actual. Tot pasivitatea Consiliului Judeţean Constanţa a condus la imposibilitatea elevilor navetişti de a îşi deconta transportul, ca urmare a lipsei încheierii contractelor de serviciu public în care să se prevadă diferenţele de tarif conform legii.

„Problemele sunt multe, iar ceea ce ne-a învăţat societatea românească este să le ascundem sub preş anual. Ne dorim ca fiecare elev să se poată ridica în picioare şi să aibă curajul să sesizeze că un drept i-a fost încălcat, ca fiecare părinte să someze directorii şcolilor spre a închide cercurile vicioase ale cheltuielilor ascunse din şcoli, ca fiecare profesor să se alăture luptei pentru un sistem de învăţământ adaptat secolului XXI şi ca autorităţile locale să realizeze că educaţia este pilonul de bază al societăţii”, declară Mihai Tănase, preşedintele AEC.

Pe aceeaşi temă:

Asociaţiile de elevi critică Ministerul Educaţiei pentru intenţia de a muta Bacalaureatul la începutul lunii iulie




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite