Animalele şi păsările sălbatice aflate în pericol au un "112" al lor. Zeci de voluntari, şcoliţi pentru a salva speciile protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O Asociaţie din Constanţa pregăteşte tinerii pentru o activitate mai puţin obişnuită: salvarea animalelor şi păsărilor sălbatice aflate în pericol. Volintarii sunt învăţaţi şi acorde primul ajutor şi au primit finanţare pentru un dispecerat de preluare a urgenţelor.

Scutul Cinegetic este o asociaţie care promovează cercetarea şi diagnosticarea problemelor de ecosistem. Tinerii au deja în desfăşurare două proiecte interesante. Primul dintre ele a adus energia solară în Microrezervaţia de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, iar cel de-al doilea este un fel de "112" pentru animalele şi păsările aflate în pericol. 

Săptămâna aceasta, organizaţia non-guvernamentală a primit un ajutor substanţial. KMG International (fostul Grup Rompetrol) le-a donat 10.000 euro pentru realizarea sistemului de alertă şi intervenţie de tip 112 şi pentru dotarea cu panouri solare a centrului medical veterinar din cadrul Microrezervaţiei. 

"Grupul recunoaşte importanţa care trebuie acordată protejării mediului şi ecosistemului din zona Mării Negre, Lacului Siutghiol şi biosferei Delta Dunării, unde de altfel avem concentrate o mare parte din operaţiuni. Acest proiect inovator aduce valoare adăgată nu doar  regiunii, ci poate constitui un exemplu de mobilizare la nivel naţional, pentru ocrotirea biodiversităţii”, susţine Azamat Zhangulov, Vicepreşedinte Senior KMG International.

Ideea acestui proiect a pornit în urmă cu patru luni şi până acum peste 70 voluntari au fost implicaţi în el. Ei au salvat peste 50 de exemplare de specii protejate pe timpul iernii. 

Sistemul funcţionează pe site-ul Scutului Cinegetic. Constănţenii care observă un animal sau o pasăre în pericol pot sa raporteze incidentul imediat. Formularul online te lasă să alegi între reptile, păsări şi mamifere şi poţi să spui dacă exemplarul este abandonat, imobilizat, captiv sau rănit. 

Serviciul funcţionează deocamdată în judeţele Constanţa şi Tulcea, iar cel care face o sesizare trebuie să ofere neapărat un număr de telefon pentru a fi contactat.

"Prin instruirea unui număr de 50 de voluntari în acordarea primului ajutor de bază şi calificat animalelor victime (rănite, degerate, eşuate sau captive), s-a obţinut o structură permanent funcţională care va duce la crearea în şcoli şi universităţi a unui curent pro ajutorarea animalelor sălbatice aflate în dificultate.

Construirea site-ului pentru apeluri 112 şi constituirea unui corp de voluntari va asigura permanentizarea activităţilor de instruire şi în anii următori şi, implicit, continuarea proiectului prin campanii, asistenţă, atragerea de noi voluntari”, a explicat Dr. Veronica Antone, preşedintele Asociaţiei Scutul Cinegetic.


Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Păsările sălbatice, în pericol să moară de foame din cauza gerului. Constănţenii sunt rugaţi să le hrănească

VIDEO Înot cu delfinii. La Delfinariul din Constanţa poţi să ai o experienţă unică

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite