Angajaţi bolnavi la sectorul Gastronomie de la Auchan Maritimo. DSP Constanţa a comunicat rezultatul analizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Auchan Maritimo Constanţa - Gastronomia închisă de OPC Foto Sînziana Ionescu

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa a dat publicităţii rezultatul anchetei epidemiologice la cele 18 cazuri de toxiinfecţie alimentară întâmplate de Sărbători, ca urmare a consumului de preparate de la sectorul Gastronomie de la Hipermarketul Auchan.

Iată ce a constatat Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa în urma analizării probelor recoltate de la Auchan:

„In perioada 23-26.12.2015 in sectiile Spitalului Clinic de Boli infectioase Constanta s-au prezentat 16 pacienti ca urmare a consumului de preparate de la Hipermarketul AUCHAN- gastronomia

Din investigatia epidemiologica efectuata la cazuri s-a constatat :
- in zilele de 22, 23 si 24 decembrie au consumat preparate de la hipermarchetul AUCHAN- gastronomia;
- preparatele posibil incriminate musaca de cartofi cu carne de porc/pasare, carne de pui la gratar (pulpe/aripioare/piept) cu cartofi prajiti, pizza, fasole cu carnati;
- la 4-16 ore de la consum au aparut primele simptome de boala greturi, varsaturi bilio-alimentare, scaune diareice, febra 385 , frisoane, cefalee, lipotimie;
- bolnavii au incercat, initial, tratament la domiciliu in conformitate cu recomandarile primite de la personalul Serviciului de ambulanta, medici din serviciile medicale private;
- deoarece simptomele nu s-au remis in datele de 23, 24,25 si 26 decembrie s-au prezentat la serviciul de internari al Spitalului Clinic de Boli infectioase Constanta;
- din cei 16 pacienti prezentati la serviciul de internari al Spitalului Clinic de Boli infectioase Constanta au fost 12 internati, 4 au refuzat internarea;
- in urma tratamentului cu solutii perfuzabile, simptomatice – antispastice, antiemetice, antialgice, antibiotice, evolutia a fost favorabila.
- in data de 29.12.2015 a mai fost internat – spitalizare de zi - un copil in varsta de 5 ani care a consumat musaca de cartofi cu carne achizitionata de la Auchan si consumata la domiciliu in data de 24 decembrie 2015;
- azi, 30.12.2015 din cei 12 bolnavi in spital mai este internat doar 1 caz ;
- 6 dintre bolnavi au fost externati cu diagnosticul toxiinfectie alimentara cu Salmonella grup D, sindrom de deshidratare grad II, iar la ceilalti 6 bolnavi nu s-a identificat germenele.

MASURI DSPJ

In data de 23.12.2015, ca urmare a prezentarii a primelor 2 cazuri la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, o echipa de inspectori din cadrul Serviciului de control in sanatate publica din cadrul DSPJ s-a deplasat la Hipermarketul Auchan (Maritimo) Constanta pentru evaluarea conditiilor igienico-sanitare.

In data de 26.12.2015, cand la spital au mai fost internati inca 5 bolnavi, echipa de control din cadrul DSPJ Constanta - Serviciul de Control in Sanatate Publica, s-a deplasat din nou la unitate pentru recoltarea de probe:
- exudate naso-faringiene si ex. coprobacteriologice de la personalul blocului alimentar
- probe de salubritati din sectia gastronomie

Rezultatele probelor recoltate de catre DSPJ:
- salubritati alimentare – tocator de carne – prezent bacterii coliforme; masa inox, frigider (usa interior), cutit inox – numar total germeni aerobi mezofi peste limitele admise.
- exudate nasofaringiene - 2 purtatori faringieni de Streptococ beta-hemolitic gr.C si 1 purtator nazal de Staphylococcus aureus cuagulazo pozitiv;
- ex. coprobacteriologice – negative

Persoanele din blocul alimentar (2 purtatori faringieni de de Streptococ beta-hemolitic gr.C si 1 purtator nazal de Staphylococcus aureus cuagulazo pozitiv) vor fi indrumate pentru tratament conform antibiogramei. Pe perioada tratamentului, personalului purtator de germeni li se va interzice accesul in blocul alimentar.

Pentru deficientele constatate DSPJ Constanta a aplicat sanctiune contraventionala conform HG 857/2011 art. 42 lit. K si N , 3000 RON.

Mentionam ca pentru determinarile de laborator, cu rezultate necorespunzatoare, Serviciul de Control in Sanatate Publica va aplica o alta sanctiune contraventionala conform legislatiei sanitare in vigoare.“

Sectorul gastronomic din Auchan Maritimo Constanţa a fost închis de inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor. Măsura a fost luată în urma îmbolnăvirii a 18 persoane, care au fost internate de Sărbători la Spitalul Clinic de Infecţioase Constanţa, cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară - enterocolită cu salmonela (salmoneloză).

Echipa de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa a descins la hypermarketul Auchan din Maritimo Shopping Center a doua zi de Crăciun, la 26 decembrie, ora 10.

Verificările au scos la iveală, printre altele, 15.3 kilograme de preparate culinare (orez sârbesc, piure cartofi, paste cu pui, piep pui rotisat, cotlet la grătar) care nu respectau condiţiile de depozitare.

În spaţiul de depozitare a fost găsită şi o cantitate de 98.53 kilograme de piftie de curcan, piftie porc, ruladă de spanac cu brânză, carne fiartă de porc, carne la garniţă şi cremă de zahăr ars având „data durabilităţii minimale“ depăşită.

Pescăria de la Auchan Maritimo Foto Sînziana Ionescu

image

Tot în spaţiul de depozitare se afla o cantitate de 26.54 kilograme de peşte (merluciu, file somon, medalion somon, păstrăv) având etichete pe care era trecută data decongelării ca fiind 23.12.2015. La acest peşte care emana deja miros neconform, decongelarea se făcuse în condiţii improprii, prin „imersare în apă“, ceea ce dusese la deprecierea sa.

„Întreaga cantitate de preparate culinare şi de materie primă, 140 kilograme în total, a fost oprită definitiv de la comercializare şi a fost retrasă din circuitul consumului uman“, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. SC Auchan Romania SA a fost amendată de OPC cu suma de 30.000 lei, iar inspectorii au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor.

Conducerea Auchan Maritimo Constanţa este în curs de cercetare a situaţiei pe care o consideră „pur accidentală“. „Cercetăm această situaţie, de o natură pur accidentală, care ne-a fost adusă la cunoştinţă şi am luat deja toate măsurile suplimentare de control şi prevenire care se impun“, a transmis Auchan Maritimo, prin Andreea Săvulescu, manager de comunicare externă.

Pe aceeaşi temă:

Traseul secret al cărnii în hipermarket. Patru metode prin care ni se vinde marfă expirată: carnea e spălată, condimentată, tocată, iar valabilitatea e mărită artificial

S-au îmbolnăvit după ce au mâncat la Auchan. OPC a închis sectorul Gastronomie, care oferea produse expirate

Un grup de 15 elevi a ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite