Angajată de la Penitenciarul Poarta Albă, agresată sexual de doi deţinuţi. Femeia a fost sechestrată în baie. Sindicaliştii cer demiterea conducerii închisorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O angajată a Penitenciarului Poarta Albă din judeţul Constanţa a fost sechestrată de doi deţinuţi în baia clubului de activităţi educaţionale, care au vrut să o violeze. Incidentul a fost dat publicităţii o zi mai târziu.

Agresiunea s-a întâmplat joi, 13 octombrie, în Penitenciarul Poarta Albă, în clubul de activităţi educaţionale. Angajata se afla aici, împreună cu doi deţinuţi aflaţi în regim semideschis, pentru că îşi ispăşiseră o parte din pedeapsă şi avuseseră o bună purtare care le dăduse dreptul la această îmblânzire a regimului de detenţie.

Numai că la un moment dat, cei doi deţinuţi au devenit violenţi atacând-o pe femeie şi obligând-o să intre în toaleta clubului. Aici, timp de 10 minute a urmat coşmarul. Coşmarul despre care Administraţia Naţională a Penitenciarelor spune că s-a încheiat doar cu traumele psihice ale femeii.

Redăm comunicatul integral transmis vineri, 14 octombrie:

„În ziua de 13 octombrie, o angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost lipsită de libertate de doi deţinuţi, timp de 10 minute, în baia clubului de activităţi.

În timpul derulării unei activităţi specifice de educaţie cu cei doi deţinuţi, aceştia au devenit violenţi şi ameninţând-o cu un cuţit improvizat au obligat-o să se deplaseze în grupul sanitar al clubului cu intenţia de a o agresa sexual.

Acţionând cu tact şi profesionalism, lucrătoarea i-a convins pe cei doi deţinuţi să renunţe la intenţie după aproximativ 10 minute.

A fost informată imediat conducerea unităţii care a luat măsuri urgente de sancţionare a celor doi deţinuţi.

În cauză a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia.

La nivelul Penitenciarului Poarta Albă s-a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele producerii evenimentului şi împrejurările în care deţinuţii au intrat în posesia cuţitului improvizat.

Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor felicită angajata pentru profesionalismul şi stăpânirea de sine dovedite în gestionarea acestei situaţii şi evidenţiază eforturile deosebite ale întregului personal din sistemul penitenciar care se confruntă zilnic cu riscuri şi situaţii deosebite.

Totodată, conducerea ANP precizează că nu va tolera sub nici o formă actele de agresiune împotriva personalului, luând cele mai drastice măsuri în conformitate cu prevederile legale.

Conform art. 205 din codul penal, lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 7 ani. Dacă fapta este săvârşită de către o persoană înarmată, pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 şi 10 ani.

Comisar de penitenciare Daniel BARBU

Purtător de cuvânt

Administraţia Naţională a Penitenciarelor“

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, subcomisarul Gabriel Botezan, a precizat că angajata agresată se află sub îngrijire de specialitate, în urma traumei suferite. Ea va avea nevoie de consiliere şi psihoterapie, fiind victima unei tentative brutale de viol din partea celor doi infractori.

Incendiu la Penitenciarul Poarta Alba

Ce spun colegii victimei. Sindicaliştii cer demiterea penitenciarului de la Poarta Albă

Reacţia Sindicatului Omnia al lucrătorilor din sistemul penitenciar nu a întârziat să apară. Colegii angajatei agresate cer măsuri urgente de protecţie a personalului.

Iată ce au transmis sindicaliştii de la Omnia ministrului Justiţiei Raluca Prună:
 
„Administraţia Naţională a Penitenciarelor a făcut public, astăzi 14.10.2016, incidentul în care o angajată de la Penitenciarul Poarta Albă a fost sechestrată cu intenţia de a fi violată de către doi deţinuţi extrem de periculoşi. N-a făcut însă publice şi condiţiile în care această grozăvie a fost posibilă: tolerarea abuzurilor la nivel de management, lipsa de personal şi lipsa celor mai elementare mijloace şi proceduri de siguranţă pentru personal.
 
Personalul din penitenciare este expus unor riscuri profesionale şi personale greu de imaginat de către cineva care nu lucrează în fiecare zi cu tâlhari, criminali, violatori şi alte categorii de infractori; în cea mai mare parte recidivişti. Agresiunile asupra personalului se întâmplă la locul de muncă şi se întâmplă în comunitate, atunci când aceştia se întâlnesc cu foşti deţinuţi. Angajaţii sunt atacaţi chiar şi în propria casă, iar nu puţine cazuri sunt cele în care bunuri le sunt distruse şi sunt agresaţi în public.

Deşi de-a lungul timpului au fost reclamate numeroase abateri ale conducerii Penitenciarului Poartă Albă, foarte multe în legătură cu modul în care coordonează siguranţă misiunilor în interiorul şi exteriorul penitenciarelor, acestea au fost ignorate. Cazul cel mai recent ignorat este cel al unui deţinut favorizat care părăsea când vroia punctul de lucru fără să se ştie ce face. Putea să facă orice, aşa cum s-a dovedit că au încercat cei doi sus-amintiţi.
 
Aproximativ 280 de posturi mai sunt necesare, conform estimărilor ANP, pentru a putea fi asigurate în condiţii optime misiunile la Penitenciarul Poartă Albă. Altfel grozăvii că cea de ieri se pot întâmplă oriunde  şi oricând din lipsă personalului care să asigure toate activităţile în condiţii de siguranţă pentru personal şi pentru persoanele deţinute. Şi acest aspect ar fi trebuit să fie o prioritate pentru conducerile Ministerului Justiţiei, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Penitenciarului Poartă Albă.

Cadrul normativ privind protecţia personalului din penitenciare este o glumă sinistră. Iar mijloacele tehnice şi procedurile prin care această se realizează la locul de muncă sunt, atunci când există măcar cu numele, depăşite şi nefuncţionale. Lipsesc mijloace de protecţie individuală, de alarmare sau de intervenţie. Chiar şi banalele sisteme de alarmare individuală se dovedesc imposibil de achiziţionat, ANP returnând bani la buget.
 
Cerem măsuri urgente de protecţie a personalului. Cerem îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. Cerem eliminarea deficitului de personal. Cerem demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Albă.
 
Ceilalţi şefi vor face ce le dictează onoarea. Dacă au, doamnă ministru!“

Pe aceeaşi temă:

Se întâmplă după gratii. Trei deţinuţi şi-au violat în mod repetat doi colegi de celulă apoi i-au bătut ca pe fasole

Secrete odioase de după gratii: guri cusute, crime, violuri. Păţania unui tânăr abuzat sexual cu o coadă de mătură


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite