Andrei Tinu, bănuit de implicare într-o reţea de crimă organizată, vrea să ajungă doctor în Teologie. Şi-a ales îndrumător un colaborator al fostei Securităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Tinu şi-a ales îndrumător de doctorat un colaborator al fostei Securităţi. Şcoala Doctorală de Teologie de la Constanţa, acolo unde este înregistrată lucrarea, este condusă de Arhiepiscopul Teodosie.

Guvernul României încearcă, prin intermediul instanţelor, să-l înlocuiască pe Andrei Tinu din funcţia de şef al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (Ministerul Justiţiei), funcţie în care a fost numit de PSD. Demis de către Guvernul PNL, Tinu a contestat în instanţă decizia şi iniţial a obţinut câştig de cauză.

În martie 2020, Guvernul Orban îl demite din nou în baza unui raport al Corpului de Control din care reiese că Andrei Tinu (35 de ani) ar putea fi implicat într-o reţea de crimă organizată care se ocupa cu traficarea cetăţeniei române către cetăţeni ruşi sau arabi. De data aceasta, Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate Guvernului. Decizia nu este definitivă.

Dincolo de activitatea sa de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, care va fi anchetată de procurorii, Tinu s-a îndreptat în aceeaşi perioadă către aprofundarea studiilor Teologice. Şcoala doctorală de Teologie Ortodoxă aleasă de Andrei Tinu este cea de la Constanţa, condusă chiar de Arhiepiscopul Teodosie.

Astfel, într-o listă prezentată de Patriarhia Română, în anul universitar 2018/2019, Andrei D. Tinu apare ca doctorand la materia Drept canonic, cu teza „Instituţia căsătoriei în vechiul drept românesc scris”. Îndrumătorul lui Tinu este profesorul universitar şi preotul Nicolae Dură.

Andrei Tinu este licenţiat în Teologie şi Drept şi doctor în Istorie. A absolvit Teologia la Bucureşti, dar pentru studii doctorale a luat drumul Constanţei.

Imagine indisponibilă

                                          Sursa FOTO: Patriarhia Română

Îndrumător de doctorat, colaborator al Securităţii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat definitiv calitatea de colaborator al Securităţii a preotului profesor universitar Nicolae Dură, cadru didactic al Facultăţii de Teologie din Constanţa – Universitatea „Ovidius”. Nicolae Dură este îndrumătorul tezei de doctorat a lui Andrei Tinu.

Potrivit sentinţei civile pronunţate în şedinţa publică din 30 martie 2012 (rămasă definitivă), Curtea de Apel Bucureşti admitea acţiunea formulată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în contradictoriu cu Nicolae Dură şi „constată calitatea pârâtului Nicolae Dură de colaborator al Securităţii“.

Din dosarul instanţei reiese că profesorul Nicolae Dură, fiind doctorand al unei universităţii din Addis Abeba, a fost recrutat de către Direcţia de Informaţii Externe pentru obţinerea de informaţii din cercurile politice şi teologice din Etiopia. I s-a atribuit numele conspirativ «N. Dinescu».


                    Profesorul Nicolae Dură - FOTO: Universitatea „Ovidius” Constanţa

Imagine indisponibilă

„A fost abandonat din reţea la data de 9.06.1976. Ulterior, la data de 30.05.1981, Nicolae Dură a fost recrutat de către Securitatea Municipiului Bucureşti, pentru încadrarea informativă a studenţilor şi doctoranzilor de la Institutul Teologic din Bucureşti. La această dată, a semnat un angajament, atribuindu-i-se numele conspirativ Dinică. Reclamantul a fost urmărit de organele de securitate în perioada 1986 - 1989, pentru legături cu cetăţeni străini şi manifestări ostile. Informaţiile furnizate de pârât au vizat îngrădirea dreptului la viaţa privată prevăzut de art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi de art. 17 din Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice, precum şi a dreptului la libertatea opiniei, prevăzut de art. 28 din Constituţia României din 1965, coroborat cu art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi art. 19 din Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice, spun judecătorii.

În apărarea sa, Nicolae Dură susţinea că „persoanele despre care am fost acuzat că aş fi dat note informative nu au avut nimic de suferit“.

Pe aceeaşi temă:

Andrei Tinu a fost îndepărtat cu greu din Guvern. E acuzat că făcea trafic cu cetăţenie română. Clienţi: ruşi şi arabi


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite