Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Figuri de tătari, turci, mocani din Dobrogea secolului al XIX-lea ne-au rămas moştenire de la Anatole Magrin, primul fotograf al Constanţei.

Anatole Magrin s-a născut în 1858, în Franţa. A vizitat Constanţa pentru prima dată în anul 1875, în timpul unei călătorii pe Dunăre. După Războiul de Independenţă de la 1877, când Dobrogea s-a unit cu Patria Mumă, Anatole Magrin a revenit la Constanţa ca secretar al consulului Franţei.

S-a îndrăgostit foarte tare de ţinutul dobrogean şi tot aici şi-a întemeiat o familie. A iubit oamenii acestor locuri, drept dovadă că i-a fotografiat. În pozele sale regăsim ţigani, turci, tătari. A imortalizat momente unice din viaţa unui român, nunta, dar i-a fotografiat pe oameni şi în timp ce munceau. De la el am aflat că în acele timpuri existau cămile în Dobrogea.

Portretele realizate de al au fost strânse într-o colecţie numită „ Album de la Dobrudgea“. Fotografiile realizate de el i-au adus faimă, astfel că a devenit fotograful oficial al Casei Regale Româneşti. Anatole Magrin s-a stins din viaţă în anul 1921.



Casa lui Anatole Magrin mai există şi astăzi în Constanţa. Zeţu Harry, un blogger constănţean, pasionat de istoria oraşului de la malul mării, a căutat locuinţa şi a realizat un reportaj de acolo. Casa lui Magrin de pe faleza Golfului Delfinilor era impunătoare. Compus din 2S+P+2E+M, imobilul avea şi o superbă terasă cu vedere spre mare.

În anul 2010, Muzeul Marinei Române a lansat albumul de fotografii realizate de Anatole Magrin strânse de jurnalistul tulcean Dan Arhire. „Am publicat acest album pentru a putea dormi liniştiţi cu sentimentul unei datorii împlinite de a fi restituit publicului ceea ce noi considerăm a fi o adevărată comoară, anume fotografiile dobrogene ale lui Anatole Magrin.

Am publicat acest album şi din recunoştinţă pentru cei care au făcut ceea ce-au făcut pentru ca noi astăzi să avem ce sărbători şi din respect profund pentru modul în care ei, fără să ne cunoască, au ales să-şi facă datoria faţă de noi”, a spus el la lansare.

image

Vă mai recomandăm:

FOTO Zăpezile de altădată. Constanţa a fost o mică Siberie

FOTO Imagini de basm de pe faleza Constanţei. Un fotograf amator a dat culoare iernii

FOTO VIDEO La mare în România sau în Bulgaria? Fotografiile de vacanţă ale unui turist german prezintă staţiunile Mamaia şi Albena în anii `70


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite