Amenzi pe litoral. Medicii veterinari verifică unităţile de alimentaţie publică
0Zeci de unităţi de alimentaţie publică de pe litoral au fost amendate în ultima săptămână. Ce au constatat medicii veterinari.
Medicii veterinari au verificat în ultima săptămână unităţi de alimentaţie publică din Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
Veterinarii au verificat 245 de unităţi, respectiv 77 de restaurante, 2 cafe-baruri, 3 pizzerii, 31 de unităţi tip fast – food, 7 braserii, 19 unităţi de tip bufet, 20 de baruri, 2 snack-bar, 8 rulote, 49 de magazine alimentare, 17 laboratoare de cofetărie/patiserie, 1 gelaterie, 1 stand produse alimentare, 3 unităţi tip bistro, 4 tonete si 1 autoutilitară.
În urma acestor controale s-au constatat deficienţe cu privire la:
- manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar;
- ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
- condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie;
- depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- depozitarea ouălor în condiţii necorespunzătoare;
- depozitarea, alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică;
- funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 60 de unităţi, respectiv 27 restaurante, 10 unităţi tip fast – food, 8 unităţi tip bufet, 4 rulote, 12 magazine alimentare, 11 baruri, 2 bistro, 1 braserie, 4 laboratoare cofetărie/patiserie, 1 mijloc de transport auto şi 1 stand de produse alimentare au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 469.800 de lei.
De asemenea, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 118 kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
A fost emisă 1 Ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru 1 unitate de tip fast food.
A.N.S.V.S.A., prin intermediul D.S.V.S.A. Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului A.N.S.V.S.A.: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.
Citeşte şi: